La inflació és una realitat a tots els nivells. En l’àmbit local, també ho és. A Tarragona, molts ciutadans hauran pagat més pel seu esmorzar de sempre, i és que l’encariment de matèries primeres i la gran pujada de la llum ha obligat o obligarà molts negocis a augmentar els seus preus. En el cas dels pastissers, el president del gremi tarragoní, Josep González, exposa que està “espantat”: “El comerç està tocat i no disposa de capital”.
Això, explica González, obliga molts emprenedors a viure del dia a dia, sense poder fer grans previsions. De fet, comenta que el preu del sucre i altres aliments canvia cada jornada, inestabilitzant encara més les previsions d’una pastisseria. “La covid va fer tancar locals, i això ho empitjorarà”, expressa el pastisser.
Pel que fa als preus de la llum, aquest gairebé s’ha duplicat, instant a molts negocis a apagar congeladors, neveres i enllumenat. Això, qui també ho paga és el consumidor, sigui amb un augment de preus o amb possibles pèrdues de qualitat en els productes que es venen. “És una aberració”, apunta González. La mateixa problemàtica afecta a productes com el cafè.
No obstant, no tot és negatiu. Les pastisseries tradicionals estan augmentant les seves vendes. Josep González, qui també és propietari de la Pastisseria Conde, atribueix aquest fet a què la ciutadania cada cop és més conscient que la qualitat no té preu, i que val més gastar-se diners en un bon producte que no pas en un altre pitjor i barat.
A. Riba