19. Maig 2024

RUBÉN VIÑUALES (PSC): Tarragona cada dia és més poble i menys capital

Rubén Vuñuales (26 de juny de 1983) vol ser alcalde i es presenta amb les sigles del PSC. Molts el critiquen per haver canviat C’s pel PSC. Ell ho té, perquè entén que el que realment importa és l’estima que té per Tarragona i el projecte que vol desenvolupar. En aquesta entrevista, Viñuales vol deixar que no entrarà en polèmiques estèrils i demana als contrincants que se centrin en les propostes. Està cansat de la guerra bruta que s’està duent a terme a les xarxes (sota perfils ficticis). Ha aprofitat per dir que el partit de Pau Ricomà ha trencat tots els ponts d’entesa, ja que ha travessat totes les línies vermelles, sobretot pel que fa al respecte personal. El candidat socialista demana als tarragonins – sobretot a aquells que estimen i creuen en Tarragona – que aposti pel seu projecte. La seguretat, el turisme, les polítiques juvenils, l’habitatge i la soledat no desitjada de la gent gran són àrees que mereixeran la seva atenció. Tarragona necessita reafirmar-se com a capital, però també despertar-se i tornar al lloc que es mereix… I això, diu, ja no és possible amb Pau Ricomà, perquè, lamentablement, Tarragona cada dia és més poble i menys ciutat. I això s’ha de canviar…

 

Quan li vam demanar fer aquesta entrevista li vam donar l’oportunitat de triar una zona de Tarragona important per a vostè. Estem a la Baixada de la Beneficència, a prop de la Diputació, per què aquí?
Vinc molt aquí. M’agrada molt caminar, perquè m’aclareix molt la ment i sempre m’aturo una estona contemplant aquesta part de la ciutat amb el mar de fons i la muralla al costat. Em transporta al tipus de ciutat mil·lenària que vivim.

Em diu que aquesta zona l’ajuda a aclarir la ment… Què li passa pel cap poques setmanes abans de la trobada amb les urnes?
Un actor deia que ser feliç és arribar a casa cansat sense tenir temps de pensar que és la felicitat. No estic nerviós. Fa un any i mig que treballem per recuperar la il·lusió de Tarragona. Treballem cada dia i tenim un projecte clar i il·lusionador. Creiem en Tarragona. Tenim forces, ganes i il·lusió.

Com troba Tarragona, ara que ha hagut de veure-la més detalladament?
La veig grisa. Hi ha molta gent enfadada amb una sensació que això no tira i el pitjor de tot és que creuen que ja no hi ha solució. Això és fruit de l’acció de l’actual govern. El nostre lema de campanya és ‘Creiem en Tarragona’. Falta una injecció d’orgull i fer que la gent torni a creure en la nostra ciutat que és única.

Hi ha la idea que Tarragona mai no havia estat tan malament

Quants eslògans tindrà, finalment, la seva campanya?
Ja, ja està. El de la precampanya era ‘Il·lusiona’t i el de la campanya: ‘Creiem en Tarragona‘.

Quin balanç fa de l’acció del govern Ricomà?
Negatiu. No soc la persona idònia per valorar perquè si pregunteu a la majoria dels tarragonins, la resposta no difereix molt de la meva. Hi ha la idea que Tarragona mai no havia estat tan malament.

ERC es presentava com l’aposta real pel canvi? Han complert les expectatives?
No. Aquest govern ha generat molta frustració, també entre el seu propi votant. La gent vol un canvi de cicle i de ritme. Hi ha molt desencís.

Hi ha gent que no li perdona que hagi passat al PSC…
Tothom sap que jo sempre havia estat socialdemòcrata. Crec que la majoria creu que ha estat una cosa positiva per a la ciutat. De vegades el projecte de ciutat és més important que les sigles. Crec que potser ja és hora de pensar en el model i projecte de ciutat.

Per què hauríem d’apostar per vostè o fer confiança a la seva candidatura?
Jo soc advocat i no tinc necessitat d’estar en política…

És molt trist que la seva promesa electoral de Ricomà sigui crear una xarxa de 10 lavabos públics

I per què s’hi dedica, ningú l’obliga…?
Per què m’agrada la meva ciutat i crec que puc aportar coses…

Però vostè està al Parlament…
Des d’allà també podem ajudar a la ciutat. Miri el tema dels pressupostos, hem aconseguit moltes coses en relació amb les inversions territorials. Ser alcalde del teu poble és el millor que et pot passar.

El projecte de ciutat que vostè planteja en què es diferencia del seu contrincant més proper (ERC)?
Nosaltres som realistes. Al govern del Sr. Ricomà li falta una dosi de realisme. Volem que la gent visqui i es guanyi la vida a Tarragona, ja que no tothom és físic-nuclear o funcionari. Tarragona ha perdut 1.500 habitants en el darrer any. Això és molt greu. Si perdem habitants donarem pitjors serveis públics. Tarragona no té clar quin model de ciutat vol, quin model econòmic és el millor… Estem quedant enrere. Amb el PSC creiem que Tarragona pot despertar i tenir un projecte de futur. Amb ERC ja hem vist que no tenen res per a oferir. Han estat quatre anys al govern i pràcticament no es nota.

Què li demana la ciutadania?
Sobretot em diuen que Tarragona està fatal i que l’hem de treure d’aquest forat.

A quins nivells?
Em parlen des de les rajoles que estan fetes una vergonya, de la neteja, de les jardineries, del comerç o que els seus fills marxen perquè aquí no tenen oportunitats. Tarragona cada dia és més poble i menys capital.

El manteniment de la ciutat deixa molt a desitjar

Com pensa recuperar la capitalitat?
No podem viure només de l’IBI. Hem de tenir clar el model econòmic i de ciutat que volem pels propers 10 anys. Cal apostar per les tres ‘T’: Tecnologia, Talent i Turisme. En el turisme tenim molt de marge, ja que jugar amb la gastronomia, el patrimoni i la cultura. El turisme a Catalunya representa el 19% del PIB. No podem maltractar aquest sector. Hem d’aprofitar els creuers i fer de Tarragona una gran ciutat tecnològica. Tenim espai, una qualitat de vida espectacular, tenim aeroport, un Port que funciona molt bé, una universitat i empreses privades potents … Ara només cal una administració que acompanyi aquesta puntada de peu cap al futur i que cregui en les capacitades que ofereix Tarragona.

Però l’administració és molt feixuga, lenta…
Tot pot canviar. Hem deixat de tenir els faraons… L’eficiència de l’administració pot ser millorada amb la tecnologia. A l’ajuntament tenim un gran cap dels serveis informàtics…

Els creuers no són problema a TGN
Què hem de fer amb els creuers?

És un debat que no l’entenc gaire. Crec que és un debat molt influenciat per Barcelona. A Barcelona el tema creuers genera polèmica, però a Tarragona no. Les dades que tenim indiquen que els creueristes que arriben a Tarragona només el 10% es queden a Tarragona, els altres fan excursions a Andorra i al Roca Village. El que hauríem de fer és aconseguir que es quedin. Cada vegada els creuers són d’emissió 0 al Port i s’està investigant que siguin menys contaminants. Haurem d’aprofitar aquest turisme, però hem de fer que hi hagi més pernoctacions a Tarragona.

Però no hi ha prou llits a Tarragona i menys hotels de 5 estrelles…
Aquest és un problema per a una ciutat que vol ser un referent en turisme de convencions. Fa poc vam tenir el congrés de l’advocacia espanyola i els congressistes van dormir a Salou. No tenim capacitat per a rebre aquests esdeveniments. Tenim un bon Palau de Congressos, però ens falta llits i oci nocturn (de qualitat). A aquest turisme també li podríem afegir l’esportiu. Tenim una Anella Mediterrània espectacular.

Tarragona ha perdut 1.500 habitants en el darrer any. Això és molt greu. Si perdem habitants donarem pitjors serveis públics

Tenim, tenim, tenim… llavors per què això no tira?
És una qüestió de voluntat política i de vista. Si arribo a l’alcaldia, tindrem turisme i turisme esportiu. Volem que els esdeveniments esportius que se celebrin a Tarragona, un percentatge dels participants pernoctin a Tarragona, sigui en hotels o càmpings. De vegades, les coses no costen diners, només cal tenir idees i ser proactiu. No conec a ningú que hagi visitat Tarragona i digui que és una ciutat lletja.

Però està poc ‘estimada’, oi?
Està poc cuidada, deixada…  trista. Hi ha males herbes per tot arreu. Mai no havia vist una cosa semblant. El manteniment de la ciutat deixa molt a desitjar.

No entenc el comportament d’ERC en relació al contracte de la brossa

El contracte de la brossa és un ‘marró’, oi?
Bufff Sí. Un de tants. Aquest és un dels principals temes que preocupen a la ciutadania. A més s’ha volgut aprovar en el darrer ple municipal. No entenc el comportament d’ERC. Han fet una hipoteca a 10 anys per 200 milions d’euros sense saber si continuaran a la casa. L’orgull és molt mal conseller.

Va dir que assumiria la regidoria de Seguretat, vol dir que és una decisió encertada?
Portar seguretat no sol donar alegries, però és una preocupació de la ciutadania i jo no vull fugir de les meves responsabilitats. Vull encarregar-me directament d’allò que preocupa a la gent. La gent només vol que li arreglis les jardineres o la neteja si, en primer lloc, tenen seguretat. Sense seguretat no hi ha llibertat.

Però Tarragona és una ciutat insegura o és només una percepció?
No hem d’enganyar que darrerament hi ha una percepció de molta okupació d’immobles. Quan t’assabentes que han ocupat el pis del davant, de dalt o de baix, la veritat és que ja no estàs tranquil. La sensació existeix.

Hi ha qüestions que no costen diners perquè es resol amb gestió i eficiència

Què s’ha de fer per reconduir la situació?
Hi ha hagut una reforma legislativa: la primera i la segona residències estan protegides, però el problema són els grans tenidors. El problema és que hi ha temes que no són de la competència dels ajuntaments, però són de la seva incumbència.

A la Part Alta i Baixa de la ciutat hi ha o no inseguretat? Diuen que no hi ha policies…
És cert que falten uns 60 efectius i no soc jo qui diré que els veïns no tenen motius per sentir inseguretat. Si es queixen és per alguna cosa. De vegades, hi ha episodis personals que generen aquesta percepció o sensació… L’objectiu és intentar treballar amb tots els veïns la solució a aquesta sensació d’inseguretat.

Es veu amb cor d’arreglar aquesta situació?
Entre tots hem de ser capaços. En definitiva, hem d’escoltar els veïns per després poder actuar en conseqüència. He de dir que la regidora Cristina Guzmán va fer una molt bona feina al capdavant de la policia. Ella ja s’estava ocupant de l’augment de la plantilla, intentant passar dels 230 als 280. El que sí que és cert és que poden haver-hi només dues patrulles als caps de setmana per a tota Tarragona. Això és insostenible. També hem de potenciar les noves tecnologies i treballar amb geocalitzacions per a situacions de risc. Tenim els drons que poden servir per a moltes coses, sent una d’elles l’incivisme o okupacions i degradació de l’espai públic. Hem d’apostar i adoptar mesures que generen un efecte dissuasiu.

Si soc alcalde, el primer que faré és reunir-me amb tots funcionaris i explicar quin és el nostre projecte real i demanar la seva implicació per despertar Tarragona

Vostè coneix la realitat econòmic-financera de l’Ajuntament de Tarragona, d’on pensa treure els diners per dur a terme el seu programa electoral?
Hi ha qüestions que no costen diners perquè es resol amb gestió i eficiència. Hem d’intentar ser seriosos amb els comptes i mantenir-los sanejats i l’endeutament ha de ser justificat i responsable. No vull ser un alcalde que pretén amortitzar el deute per fer feliços els bancs, jo vull fer projectes (controlats i necessaris) per a la ciutat.

Com per exemple?
M’agradaria renovar tota la gespa dels vuit camps municipals de futbol que fa 18 anys que allà no es fa res.
Crec que estem al 84% de l’endeutament… I què hem de fer? Pagar només els deutes als bancs perquè ells estiguin contents o podem, de forma controlada, fer millores a la ciutat? Intentarem eixugar deute i fer coses perquè Tarragona no quedi estancada.

Si es converteix en el proper alcalde de Tarragona, quina seria la seva primera mesura…?
Reunir-me amb tots funcionaris i explicar quin és el nostre projecte real i demanar la seva implicació per despertar Tarragona. I després posar en marxa el nostre decàleg dels 100 primers dies, subratllant la seguretat, el patrimoni, la promoció turística i intentar despertar la ciutat. Sé que passaré molt de temps picant a les portes dels ministeris demanant coses per a Tarragona, des de l’àrea de transports fins a la cultural. També demanaré ajuda a la Generalitat. L’alcalde no ha d’estar al despatx veient com les coses passen, ha de fer que elles passin i de generar oportunitats.

Creu que Tarragona s’ha beneficiat per tenir un alcalde d’ERC i un govern a Catalunya també d’ERC?
Per desgràcia, molt poc. No deixa de ser curiós que al Parlament, hi ha molta gent d’ERC que no saben com es diu l’alcalde de Tarragona. És preocupant.

Dirà que el govern d’Espanya sí que ho ha fet, oi?
I és veritat. 12 milions d’euros que s’invertirà per humanitzar tota l’N-340 des d’Altafulla fins a la Via Augusta. Hem d’anar a picar a la porta, sigui govern d’Espanya o de Catalunya… També hem d’anar a demanar a Europa. Volem una oficina de captació de fons europeus… Però, malauradament, amb aquest alcalde, no ‘rasquem’ res. Fora de les nostres fronteres hi ha moltes oportunitats, només hem d’anar a buscar-les. Hem de sortir i pensar en gran…

No entrarem en guerres ni en polèmiques que només ajuden a crispar

Vostè es va reunir amb l’alcalde de Roma… per…?
Hem de tenir una agenda internacional. Vam sortir d’allà amb compromisos d’establir convenis entre Roma i Tarragona en qüestions de gestió del patrimoni. Podem aconseguir Next Generation per a partners dedicats al patrimoni, per exemple… A Tarragona tenim la ruta dels primers cristians que és molt desconeguda… Hem de cercar turisme complementari… Tenim molt per a oferir. Faré tot el possible perquè Tarragona creixi i contra ‘vientos y mareas‘.

Allunyat de polèmiques
Esperava que fos tan dura aquesta campanya?
Nosaltres no entrarem a discutir amb ningú. Presentarem les nostres propostes i volem el millor per a la ciutat… No entrarem en polèmiques que només ajuden a crispar. La meva feina és escoltar la gent i intentar buscar solucions. No vull tenir opinions subjectives. Parlaré amb tothom, tothom…

Quan veu que un alcalde, candidat a la reelecció anuncia, amb pompa i circumstància, que vol instal·lar 10 lavabos públics, què en pensa?
La millor campanya d’una persona que ha estat com a alcalde és la feina feta. El problema del Sr, Ricomà és que no té fets per presentar i llavors aposta per les paraules… És molt trist que la seva promesa electoral sigui que crearà una xarxa de 10 lavabos… Això denota la poca altura de mides que té el Sr. Ricomà per a Tarragona…

Creu que ERC podria estar fent servir l’alcaldia/ajuntament per fer campanya?
La llei electoral diu que no es pot fer. Però, poca cosa poden fer perquè no han fet res durant aquests quatre anys. L’acció de govern ha estat gairebé nul·la.

Quina cosa ha fet bé el govern de Pau Ricomà?
La regidoria de Seguretat Ciutadana, liderada per Cristina Guzmán (JxTgn), l’àrea de Parcs i Jardins d’Elvira Vidal ha millorat molt – la part de manteniment no –. La promoció del Mercat, liderada pel regidor Dídac Nadal, també ha estat molt bona. Curiosament, cap d’aquestes regidories són d’ERC.

L’acció de govern de Pau Ricomà ha estat gairebé nul·la

El Sr. Pinedo no ho ha fet bé a Patrimoni?
Ha fet coses, però hi havia coses que estaven projectades des d’època de l’alcalde Ballesteros.

Els pactes…
Si guanya amb qui no pactarà?
Ni CUP ni amb Vox. Són les cares de la mateixa moneda.

I amb ERC?
Malauradament, a Tarragona, ERC ha cremat tots els ponts d’una entesa. Passen el dia “donant pel sac” i alimenten la guerra a les xarxes socials. Haurien de dedicar-se a governar. Nosaltres no entrarem en el camp de la difamació, de la crítica destructiva. No és el nostre estil. Crec que la gent vol propostes i propostes.

Es compromet a no pactar mai amb ERC a Tarragona?
No és possible. És impossible. Han trencat tot el respecte institucional i personal.

I si ho imposen des de Barcelona o Madrid?
No, a mi ningú m’imposa res. Qui fomenta això és que no coneix gent el PSC. El PSC sap que el seu candidat és el que coneix la millor política pel teu poble. Ells no s’hi ficaran.

A ERC Tarragona han trencat tot el respecte institucional i personal

O sigui, descarta un pacte amb ERC?
Totalment descartable.

Per cert, què hem de fer perquè l’administració sigui més àgil… controlar més els funcionaris?
A Tarragona hi ha magnífics professionals en l’administració. Potser, i amb la seva ajuda, perquè realment són els que en saben, hem d’intentar fer una reorganització i millorar l’eficiència de la gestió dels recursos humans que tenim. Hem d’intentar millorar la comunicació entre els departaments per millorar l’agilitat en els tràmits. La tecnologia pot ajudar molt. És cert que la formació continuada és molt millorable i estic segur que molts funcionaris estan d’acord i els sindicats també, però se’ls ha de donar eines i estris… Els funcionaris estan molt cremats perquè, des de dalt, veuen que no hi ha un lideratge i un projecte engrescador.

Intentarà ser aquest líder que sembla que no existeix?
Jo vull que la meva ciutat millori i en tinc un projecte per a aconseguir-ho. Ara només demanaré als funcionaris i als que estimen Tarragona que m’ajudin, perquè tots ells són importants pel canvi. Jo l’únic que prometo és treballar i treballar…
Li fa respecte que pugui canviar la seva personalitat, valors… un cop arribi a la poltrona del poder?
Faré els possibles que no. I demano a la gent que m’ajudin a ser un tarragoní més i el que més responsabilitat tindrà per fer avançar la nostra ciutat. No oblidem que són una persona normal i corrent… amb defectes i virtuts.

El carril bici del carrer Pere Martell és una aberració i un perill

Com se sent en perdre la seva vida privada…
Soc conscient del què representa tot això, només demano que es respectin les meves filles que són molt petites.

Polítiques juvenils
Per cert, què s’ha de fer amb el jovent?
Hem d’apostar per posar assistència psicològica gratuïta i anònima als joves. És sorprenent el nombre de joves que requereixen aquest serveix. No sé si es deu a la pandèmia o a les xarxes socials, l’únic que hem de fer és estar amatents i buscar solucions i, sobretot, estar al costat d’ells. He de confessar que les xarxes socials, en qüestions d’assetjament, em preocupen i molt. Però, a banda de tot això, els joves també es frustren perquè no veuen futur a Tarragona i, llavors, decideixen marxar. Per això, volem apostar per les tres T (tecnologia, talent i turisme) perquè la gent pugui viure i treballar al seu país. No poden sentir-se frustrats, han de trobar feina a la seva ciutat i que sigui treball de qualitat.

Turisme… qualitat?
Escolti, turisme no és només ser cambrer… En aquest sector hi ha de treball i de qualitat… Els joves necessiten habitatge…

Però no poden emancipar-se… els preus són prohibitius…
Per això hem d’apostar pels habitatges de protecció oficial. Hi haurà més de 400 habitatges d’aquest tipus al PP10. Mai no s’han fet mai tantes. A la Vall del Lorito n’hi haurà moltes més…

Jo vull que la meva ciutat millori i en tinc un projecte per a aconseguir-ho. Ara només demanaré als funcionaris i als que estimen Tarragona que m’ajudin

Què s’ha de fer amb la ‘soledat no desitjada’?
És una pandèmia silenciosa. Les dades que tenim confirmen que cada vegada hi ha més gent gran que viu absolutament sola. Això ens preocupa. El voluntariat és fonamental i treballar en xarxa també.

Què en pensa del servei d’assistència domiciliària … que ara passarà a mans d’una empresa de Madrid…
Exacte, aquest servei que portava la Xarxa de Santa Tecla, governant la CUP s’ha adjudicat a una empresa de Florentino Pérez. Moltes lliçons, però… en fi… Els CUP va dir que només s’actualitzaria el salari dels treballadors en 1% anual, tenint en compte com està la inflació, ningú s’ha volgut presentar, excepte una empresa de l’Ibex-35.

Com entén que els antisistema governin el sistema?
No, no, algú ho entén? El problema que tenen és que ells s’han d’enfrontar a les seves contradiccions. Ells ho critiquen tot, i quan estan al govern municipal i fan un concurs surt licitat a una empresa de Florentino Pérez. Això és un cas de, diria jo, justícia divina. És un servei fonamental i que ens preocupa com es prestarà aquest servei.

Quants quilòmetres ha fet des que s’ha proposat ser alcalde?
Bua… un munt.

Si arriba a ser alcalde, derogarà alguna de les mesures preses pel govern de Ricomà?
El carril bici de Pere Martell és una aberració i un perill. Ho hauríem de replantejar. També em fa molta ràbia el quiosc de la plaça Imperial Tàrraco. Ells diuen que defensen el petit comerç i el quiosc què era, una multinacional? S’han equivocat.

Quant es gastarà en aquesta campanya?
No massa. Pensi que porto un any i mig fent campanya.

Quin missatge li agradaria transmetre als ciutadans?
Nosaltres només podem dir que volem aconseguir engrescar Tarragona, però això es fa amb l’ajuda i implicació dels tarragonins. Som el partit de la gent que creu en Tarragona. Tarragona ho té tot, només necessita un bon equip de govern preparat i una bona gestió. Entre tots, serem capaços de recuperar l’alegria i la vitalitat de la nostra ciutat.

PUBLICITAT
Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
free download udemy paid course