MATIAS ALONSO (Cs): Qui diu que la democràcia és perfecta?

El cap de llista de Ciutadans per Tarragona al Parlament de Catalunya, Matias Alonso, entén que el proper diumenge els catalans haurien de votar el partit taronja, ja que és l’únic capaç de frenar el procés independentista. Alonso assegura que el govern de la Generalitat no ha fet res per Catalunya i pels catalans. Tarragona és un dels territoris abandonats pel govern català i espanyol, sobretot en relació amb les inversions. Acusa els dos executius de posar Tarragona en el lloc que realment li pertoca. El candidat de Ciutadans avança que el seu partit no pactarà mai amb els populistes ni amb els separatistes. Diu que el procés només entrarà en punt mort si Ciutadans lidera el govern català. Matias Alonso diu que no tem que Vox entri al Parlament. “No serà una bona notícia, però serà el resultat de la voluntat popular, articulada a les urnes. Qui diu que la democràcia és perfecta?”, remarca.


Per què ha decidit presentar-se?

Perquè formo part, des del naixement de Ciutadans, del millor projecte polític per recuperar Catalunya. I encara cal seguir treballant per aconseguir-ho.

Hi ha qui l’acusi de voler viure de la política…
Qui em coneix sap que he arribat a la política a servir al conjunt de la ciutadania, no pas a servir-me’n. Per deixar-ho clar, jo he arribat a la política amb més de quaranta anys cotitzats.

Per què l’hauran de votar?
Perquè el projecte de Ciutadans és, potser, l’única opció per acabar amb el ‘procés’, aconseguir que torni el sentit de la realitat a la política catalana i impedir un tercer tripartit que serveixi per perpetuar el populisme i el mal govern.

Quin projecte té per a Catalunya?
Catalunya som tots i cadascun dels ciutadans que hi vivim i hi treballem. Catalunya som 7,5 milions i no hi sobra ningú, llevat d’aquest Govern separatista que ha generat fractura social, crisi econòmica i feblesa institucional. El nostre projecte té com principal objectiu reconstruir una Catalunya per a tots i impulsar, des del Govern de la Generalitat, les polítiques necessàries per revertir les grans pèrdues que ha generat el procés estèril que hem estat patint l’última dècada. Hem de recuperar la convivència entre catalans; les llibertats i els drets de molts dels nostres conciutadans que han estat atropellats pel nacionalisme dirigent; la Sanitat, l’Educació, els serveis socials, que han estat oblidats i postergats per la dèria separatista; la imatge de Catalunya a Espanya i al món; el futur dels nostres fills i néts i l’oportunitat de construir una Catalunya del segle XXI, que deixi de mirar-se el melic i enredar-se en debats estèrils. Perquè amb el procés separatista hem perdut tots els catalans. Potser els qui més, els independentistes als qui els hi ha venut un somni impossible que, en realitat, no és més que un malson.

Ciutadans és un partit que està en vies d’extinció?
Ciutadans segueix sent el partit que, amb només 11 anys de vida, va guanyar les eleccions autonòmiques catalanes el desembre de 2017. I som també un partit amb implantació nacional forta que governa per a 20 milions d’espanyols i que és un referent en el si dels liberals i demòcrates europeus, integrats en el grup Renew Europe i en l’ALDE Party.

Quines són les bases per una millor convivència entre independentistes i espanyolistes?
No acabo d’entendre l’expressió espanyolista. Tots, els independentistes i els qui no ho som, som catalans i, per tant, espanyols. Però les bases de convivència en qualsevol democràcia són molt clares: els anglesos en diuen “rule of law“. L’estat social i democràtic de dret que articulen la Constitució, l’Estatut d’Autonomia i les lleis. Aquestes són les bases de la democràcia i les regles del joc per a qualsevol govern que sigui digne d’aquest nom. I l’única via per garantir una convivència en pau i llibertat, en què tots els ciutadans siguin no només lliures sinó també iguals davant la llei. Tots, fins i tot els qui governen i ostenten el poder.

L’actual govern ha governat o s’ha dedicat sobretot a fer propaganda independentista?
L’actual govern ha estat un desgovern absolut. El pitjor govern en el pitjor moment. Però no és cap sorpresa: Quim Torra va dir que no venien a governar una autonomia, però això i res més era el que havien de governar. Ha estat una legislatura perduda, en què el Govern només ha servit per seguir enredant als seus prosèlits i tots els seus esforços han cercat aprofundir la fractura social i política generada pel procés separatista. Però això s’ha d’acabar el dia 14 a les urnes.

Com s’ha gestionat la pandèmia?
Només cal mirar les dades per veure que Espanya no ha tingut, ni de bon tros, els millors gestors. Poca previsió, cap autocrítica i gens de lideratge per part del Govern de Pedro Sánchez. Informació poc transparent, poc clara i de vegades contradictòria, que no ha servit per millorar la seguretat sanitària ni per aturar els contagis i l’expansió de la pandèmia. Un model que ha estat replicat també a Catalunya, amb un Govern de la Generalitat que només ha escoltat a qui els hi deia el que volien sentir i que tampoc ha agafat la mà estesa que li hem ofert des del primer grup del Parlament i líders de l’oposició. El resultat, a més de les vides perdudes i de les que encara se segueixen perdent, un sistema sanitari que està a punt de col·lapsar i uns professionals sanitaris extenuats als qui mai podrem agrair com cal la seva lluita en primera línia contra la Covid-19.

Quins són els grans problemes de Tarragona?
La manca d’inversions crònica a la que ens tenen condemnats el Govern de la Generalitat i també el Govern d’Espanya, que ha generat pèrdua d’oportunitats i un ampli catàleg d’infraestructures pendents; la precarietat laboral i l’atur, greument afectat també per la pèrdua d’ocupació i la crisi econòmica que ha generat la pandèmia; i, des del punt de vista mediambiental, la situació actual del Delta de l’Ebre, que està desemparat per part de les administracions central i autonòmica, que posa en risc el manteniment de l’ecosistema deltaic i que està provocant una important pèrdua de biodiversitat. Qualsevol d’aquests problemes, malauradament cronificats a Tarragona, són causa més que suficient perquè la ciutadania tarragonina opti per un canvi, encapçalat per Ciutadans, el pròxim 14 de febrer.

Tarragona està morta? De qui és la culpa del govern o de l’ajuntament? 
La ciutat de Tarragona és immortal. Però és veritat que els governs municipal i autonòmic han estat incapaços de posar a Tarragona en el lloc que li pertoca. Cal revitalitzar la ciutat, cohesionar-la i posar-la en un lloc preeminent en l’oferta cultural i turística de Catalunya a la resta d’Espanya i al món. Les condicions patrimonials, paisatgístiques i climàtiques hi són. Ara cal la capacitat política per liderar i executar les polítiques adients per aconseguir-ho.

El govern català s’ha oblidat de Tarragona? 
Els governs de la Generalitat de les últimes legislatures, molt especialment des del retorn de la Convergència post Pujol, amb Artur Mas al capdavant, però també ara, és un govern Barnacèntric, si es val dir-ho així. Els governs nacionalistes han pensat primer en Barcelona i, després, en mantenir la seva xarxa clientelar de caràcter local. Tarragona no acaba d’encaixar en aquesta visió reduccionista de la realitat de Catalunya que han tingut aquests governs.

Què ha fet Ciutadans per millorar l’harmonia i la convivència a Catalunya?
Defensar sempre  la llibertat, la igualtat, la justícia, el pluralisme polític i els valors democràtics, amb un respecte escrupolós de les regles de joc democràtic, de les lleis que són garantia dels drets de ciutadania. Això i treballar, sempre i en tot lloc, amb l’objectiu que a Catalunya hi guanyem tots, perquè ja hem perdut prou oportunitats i energia.

Com creu que s’hauria d’ajudar els empresaris i sobretot autònoms?
Les nostres propostes en aquesta crisi pandèmica són molt clares: els petits empresaris i autònoms afectats per les restriccions d’activitat relacionada amb la Covid-19 han de rebre un ajut directe equivalent al 75% de la facturació perduda en temps de pandèmia; pel que fa als autònoms, ingressos zero ha de significar sempre quotes zero. Hem de pensar que el teixit empresarial i productiu és imprescindible per generar ocupació i riquesa, per tant des dels governs s’ha de fer el màxim esforç per aconseguir preservar-lo i donar-li el suport necessari per a garantir la continuïtat de l’activitat productiva.

Què farem amb tants aturats? Quina és la solució?
Assentar, com més aviat millor, les bases per a la recuperació econòmica i la generació d’ocupació. L’aportació principal dels governs ha de ser no posar bastons a les rodes, però en aquesta situació de crisi derivada de la Covid-19, s’han d’esmerçar el màxim possible de recursos econòmics i financers per assegurar al màxim l’activitat econòmica i el manteniment de llocs de treball. Pel que fa al qui ja estan en situació d’atur, a més dels subsidis que els pertoquin, s’han d’aplicar polítiques actives d’ocupació que els permetin millorar la seva competitivitat laboral. La formació és essencial i, des de Ciutadans, apostem pel Xec de Formació que faciliti l’accés directe a la formació continuada que sigui més adient pel correcte desenvolupament del seu currículum professional.

Amb qui pactarà el seu partit?
No és moment de pensar en pactes. Nosaltres vam fer una oferta molt abans de les eleccions als partits no nacionalistes amb representació al Parlament de Catalunya, és a dir, al PSC i al PP. Ambdós la van rebutjar. Ara no és moment per pactar, és moment de treballar de valent per guanyar les eleccions, com ho estem fent. Després veurem que diuen els números. En qualsevol cas, està molt clar amb qui no pactarem: amb els populistes de tota mena, separatistes inclosos, mai farem un pacte de govern. Tinc molts dubtes que, si li surten els números –cosa que jo, sincerament, no crec– el PSC no pacti amb el populisme de Podemos i ERC, que són els seus socis preferents declarats.

Si Salvador Illa és president, es rebaixarà la confrontació a Catalunya?
Si Illa està en condicions de tancar un pacte de govern amb Podemos i ERC estarem molt lluny d’estar salvats. Més aviat al contrari: el sectarisme que han demostrat al llarg del temps els seus socis preferents són garantia que el procés seguirà present en el dia a dia de Catalunya, amb uns separatistes al Govern treballant només per una part dels catalans i els altres practicant el victimisme malaltís a que ens tenen acostumat. Illa no és el salvador.

El procés està en un “punt mort”?
El procés només entrarà en via morta si a Catalunya, amb el lideratge de Ciutadans, després de les eleccions del 14 de febrer conformem un govern per a tots, un govern perquè guanyem tots.

S’ha de tornar a votar en un referèndum d’autodeterminació?
Mai s’ha votat a Catalunya un referèndum d’autodeterminació. I mai s’ha de votar, perquè l’autodeterminació no és un dret aplicable a la ciutadania i al territori de Catalunya. Per tant, la resposta és clara: No.

Què ofereix el seu partit tenint-lo de cap de llista?
Compromís ferm i continuat amb un projecte sòlid en què cabem tots.
Puigdemont hauria de tornar a Catalunya? En quines circumstàncies?
Tard o d’hora tornarà. I s’haurà d’enfrontar amb les conseqüències del cop a la democràcia que va encapçalar la tardor de 2017. Però, mentre pugui, seguirà vivint com un rei a costa de la república de somiatruites.

Quins han estat els pitjors moments d’aquesta legislatura?
Els dies –i nits– de la revolta emparada pels partits separatistes l’octubre de 2019 que va desencadenar greus incidents de violència als carrers de Barcelona i d’altres ciutats de Catalunya, amb un nombre important de ferits, alguns molt greus, i amb danys materials de consideració. Una violència il·legítima que, lluny de ser rebutjada, encara avui és celebrada pel populisme separatista, que ara s’espanta quan se li diu “trumpista” i se la compara amb l’extrema dreta nord-americana.

Li fa respecte que Vox entri en les institucions catalanes?
No pas més que la continuïtat del populisme, també de dretes, que ja hi és. No serà una bona notícia, però serà el resultat de la voluntat popular, articulada a les urnes. Qui diu que la democràcia és perfecta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.RCPRESS no es fa responsable de les opinions expressades pels usuaris i col·laboradors. El contingut d’aquestes són a títol personal de l’autor

NOTA LEGAL   |   POLITICA DE PRIVACITAT I COOKIES


Newsletter

Download Premium WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes
download udemy paid course for free