26. Abril 2024

MAR VÁZQUEZ: La grandària importa. Un 8M sense desigualtats

A Catalunya el 51% de la població som dones i, segons enquestes, tenim més estudis i amb millors qualificacions que els homes. Conclusió: estem més preparades, però patim bretxa salarial, patim la taxa d’atur més elevada, feines a temps parcials, ocupem les feines feminitzades i a la vegada més precaritzades, terra enganxós, violència sexual o per raó de sexe al lloc de treball i, a més, ens assassinen.

Comencem per les diferències salarials, la bretxa. Segons última enquesta de la INE, Institut Nacional d’Estadística, dades del 2019, la bretxa a Catalunya està en 20,64% al sector privat, és a dir, 28.965 euros per als homes i 22.988 euros per a les dones.

Al sector públic la bretxa salarial és del 10,76%. Aquesta bretxa l’arrosseguem fins a la jubilació, on les dones cobrem una pensió mitjana d’un 36,32% inferior als homes, vivim amb menys i en pitjors condicions. Aquest any el 25,7% de les dones va tenir uns ingressos menors o iguals que el salari mínim interprofessional enfront del 11,1% dels homes. Conclusió: pel sol fet de ser dones, per fer la mateixa feina i amb les mateixes condicions, cobrem menys.

En matèria d’igualtat les xifres importen. En matèria d’igualtat la majoria de les vagades menys diferències són més avenços

Seguim pel mercat laboral. Segons dades del Sistema d’Informació dels Serveis Públics de Feina (SISPE)  observem que, a Tarragona, tenim una taxa d’ocupació un 11,10% menor que els homes a gener de 2022. Aquestes dades diuen que quan les dones iniciem la nostra vida laboral, menors de 20 anys, l’atur ens afecta menys (40,67% M, 59,33%). Quan se’ns situa en l’edat reproductiva, vulguem tenir fills o no, el percentatge s’inverteix, entre els 20 i els 29 anys ens trobem que entre el 50 i el 70% d’atur afecta a les dones i que quan, a més de ser mares i que se’ns carregui amb la cura de les nostres criatures més la dels nostres majors, les dones a partir de 30 anys ho tenim molt complicat, les xifres es disparen ja que el percentatge de dones en atur oscil·la entre el 83 i el 90% enfront a la variació del 10 al 12% dels homes, depenent si parlem de la franja d’edat de 30 a 44 anys o de majors de 44. Conclusió: quan no estem en edat reproductiva no patim bretxa de gènere. Quan la societat entén que hem de ser mares ja no ens volen treballant perquè es dóna per suposat que tindrem fills i no anirem a treballar per cuidar-los. Ens fem més grans i a més la societat assumeix que cuidarem dels nostres progenitors i que també deixarem de treballar. En resum, patim l’associació directa dels rols reproductius a ser dona, herència d’una societat patriarcal.

Al carrer ens maten: 5 dones assassinades aquest 2022, 4 criatures orfes

Acabem, no perquè no hi hagi molt més de que parlar… 4 de cada 10 dones de més de 16 anys ha patit assetjament durant la seva vida i casi un 20% afirma haver-la patit al lloc de treball. Les empreses tenen l’obligació d’elaborar protocols d’assetjament sexual o per raó de sexe per prevenir i actuar en les etapes inicials d’aquesta cruel i violenta situació. Al carrer ens maten: 5 dones assassinades aquest 2022, 4 criatures orfes. 1131 dones assassinades des del 2003, 340 criatures orfes des del 2013. Conclusió: alguns homes no entenen que no som de la seva propietat i prefereixen veure’ns mortes abans que lliures, independents i vivint. La violència vicària, l’exponent més cruel de la violència masclista. No acceptem cap violència ni dintre del nostres espais laborals ni fora.

Quan la societat entén que hem de ser mares ja no ens volen treballant perquè es dóna per suposat que tindrem fills i no anirem a treballar per cuidar-los

Aquestes discriminacions i dificultats les pateixen altres col·lectius com el LGTBI, ètnies minoritàries… Les normatives reguladores dels drets fonamentals en els àmbits internacional, estatal i català prohibeixen les conductes contràries a la llibertat i la dignitat de la persona i proclamen el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe, i aquesta serà la nostra tasca com a sindicat de classe, com a sindicat feminista, i, en matèria d’igualtat defensem els drets de totes les persones treballadores.

DES DE LA UGT DEFENSEM UNA IGUALTAT REAL I EFECTIVA! Ens veiem als carrers perquè 8M és cada dia!

Mar VÁZQUEZ
Secretària d’Igualtat i Polítiques Socials d’UGT Tarragona i Delegada Territorial del Baix Penedès

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Free Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
free download udemy paid course