28. Setembre 2023

LORENA DE LA FUENTE: És una vergonya que no s’hagin esgotat les ajudes COVID

Moments intensos per la política tarragonina. El govern de Tarragona es troba en una situació delicada i cal analitzar tots els factors de ben a prop. Parlem amb la portaveu de Ciutadans, Lorena de la Fuente, qui des del mes de febrer és la veu del grup municipal taronja, després dels últims esdeveniments que han sacsat el partit. De la Fuente ens parla que el partit taronja té futur dins la política tarragonina i no defuig cap de les qüestions. Parla de “vergonya” el fet que no s’hagin esgotat totes les ajudes destinades als sectors per pal·liar la crisi de la pandèmia. També assegura que aquest govern no té cap direcció, ni pla estratègic per la ciutat i parla dels últims fets que han afectat la política tarragonina.

Quin balanç fa d’aquests cinc mesos del nou govern?
El que veiem des de Ciutadans és que és un govern que no té cap lideratge, no té planificació, ni model de ciutat. Tampoc sembla que tinguin clares quines són les seves prioritats, amb la qual cosa estan fent ingressos sobre la marxa, sense cap rumb.

La ciutadania té la sensació que no se sap cap on va la ciutat
Estan fent una molt mala gestió. Sense anar més lluny, el desmantellament de l’emblemàtic quiosc de la plaça Imperial Tàrraco, que segons els tècnics municipals era compatible amb el carril bici i després surt un altre informe on diu que s’havia de desplaçar… El que està clar és que hi ha hagut una manca de transparència. No sabem quins han estat els motius reals pel seu desmantellament, ni s’ha donat audiència a les persones que l’estaven gestionant.

Lorena de la Fuente, portaveu de Cs

Un altre tema que està aixecant polèmica és el traçat del carril bici, què en pensen?
Sabem que els veïns del carrer Pere Martell i dels voltants estan enfadats i es queixen que el govern no els hagi consultat. Ens consta que estan tenint molts problemes, falten zones de càrrega i descàrrega, o els usuaris dels pàrquings tenen problemes per accedir o sortir. A Marquès de Montoliu es veu perfectament com hi ha una vorera gran on podria conviure el vianant amb les bicis. En lloc d’això, es carreguen un carril i llocs d’aparcament de pujada. Però per la plaça Imperial Tàrraco no pot anar per la calçada i s’han de carregar el quiosc… No té cap sentit. Des de Cs estem d’acord amb la mobilitat sostenible, però s’ha de fer un traçat de manera ordenada i correcta.

Preocupa la sensació d’inseguretat?
És un problema que afecta tota la ciutat, des de Ponent fins a Llevant. Un cas són les ocupacions il·legals, cada dia són més habituals.

Veurem algun dia els grans edificis ‘deixats’ de la ciutat amb algun projecte?
Hi ha molts fronts oberts. Els casos del Banc d’Espanya i la Tabacalera són edificis que fa molts anys que s’han abandonat i no sé a què esperen a activar algun projecte. Deien que Justícia no veia encara amb bons ulls el Fòrum de la Justícia a la Tabacalera. Ja va sent hora que s’aclareixin. L’actual govern de la ciutat creu que el millor per l’espai és fer una ‘Tabacalera multiespai‘…

La Tabacalera és el comodí del govern?
Exacte. És veritat que és un edifici molt gran, però amb moltes limitacions. No pots encabir-ho tot allà. El Fòrum Judicial, la nova Biblioteca, el Museu Arqueològic, el Centre d’Art… Nosaltres apostem perquè a la Tabacalera es traslladi les dependències de l’OMAC de la Rambla Nova, un lloguer que costa una barbaritat. Ja que li veuen tantes funcions, es podria encabir allà. Cal recordar que és de titularitat municipal i tots els projectes que es volen aplicar són de la Generalitat.

Creiem que s’hi ha de traslladar el Patronat de Turisme, perquè actualment està ubicat al carrer Major, en una zona sense gaire visibilitat i a més l’edifici s’ha quedat petit

I el Banc d’Espanya?
Fa més de disset anys que està abandonat. És un edifici emblemàtic que no hauríem de deixar perdre. No compartim el nou ús que ha previst l’Ajuntament. Creiem que s’hi ha de traslladar el Patronat de Turisme, perquè actualment està ubicat al carrer Major, en una zona sense gaire visibilitat i a més l’edifici s’ha quedat petit. Apostem per potenciar el turisme, i que millor que estar en ple centre de la ciutat, a la Rambla Nova on seria molt més visible.

Una altra qüestió és el turisme. Creuen que s’estan fent bé les coses?
L’equip de govern no aposta pel turisme. S’haurien d’estar fent campanyes publicitàries en l’àmbit autonòmic i nacional, inclús en l’àmbit internacional. No estan fent res. L’alcalde assegurava que la dotació pressupostària destinada a Turisme no s’ha “d’augmentar per augmentar”, sinó que s’han de gastar de forma efectiva els diners dels quals es disposa. Això demostra que no tenen cap plantejament pel turisme. No s’està fent absolutament res.

En resum, un govern que dóna pals de cec
Exactament. El que haurien de fer és començar a executar coses i no s’estan fent coses. Un exemple també és el Patrimoni. Només actuen allà on és imprescindible i no s’actua de forma general, com en el cas dels despreniments a la muralla o a l’amfiteatre. S’està parxejant, però no s’està invertint. Un altre cas és el del Parc de la Ciutat, on tenim un edifici modernista que fa anys que està sense conservació ni manteniment, totalment deixat. No tenen tampoc cap idea de quin serà l’ús que li donaran. Ja va sent hora que posin en ordre les idees.

En l’àmbit comercial, com veuen la ciutat?
Veiem que s’ha fet tard amb els bons comercials. Ara el regidor Nadal treia pit de l’arribada dels bons. Nosaltres diem que ja era hora. Han arribat tardíssim, s’havien d’haver aplicat en plena pandèmia. Un exemple és Reus, on ja van per l’última edició. A més nosaltres posem en dubte que l’objectiu d’aquests bons sigui el que busquen, perquè els ciutadans quan fan ús dels bons els poden gastar en el mateix establiment, per tant el repartiment de les ajudes d’aquests bons no es distribuiran de manera equitativa entre els negocis, beneficiant a dos o tres establiments. I aquests 500.000 euros vénen d’altres partides destinades a ajudes de la covid. El problema és que el comerç a la ciutat hauria de dinamitzar-se sempre. Sembla que hagin fet un 2×1.

El que no pot fer el senyor Nadal és treure pit quan tenim una ciutat on en l’àmbit comercial no s’ha fet res i perquè en un cap de setmana s’hagin fet algunes coses vas i treus pit

Des de Comerç asseguren que ha estat un èxit
El problema és que una ciutat com Tarragona hauria de dinamitzar el seu comerç sempre. No només un cap de setmana. El que no pot fer el senyor Nadal és treure pit quan tenim una ciutat on en l’àmbit comercial no s’ha fet res i perquè en un cap de setmana s’hagin fet algunes coses vas i treus pit. És una llàstima veure com els negocis amb molta història en ple centre de la ciutat hagin tancat. Un cas és l’estat del carrer Apodaca, que ha estat històricament un dels més comercials i ara fa llàstima. Hi ha molta feina a fer, en tots els àmbits de la ciutat, que no s’està fent o que és molt dolenta.

Sembla que s’estan redistribuint algunes partides d’ajudes per fer altres accions. Que els hi sembla?
Ens sembla fatal. Quan tu vens d’una pandèmia i veus que hi ha tants sectors que estan patint, també les famílies, que de cop i volta s’han vist en la ruïna no pot ser que no arribin els ajuts econòmics. No sabem per què hi ha part dels diners que no s’han destinat a les ajudes. Això demostra la nefasta gestió i planificació econòmica i és una vergonya. No pot ser que sobrin diners d’ajudes. És impensable i demostra que no tenen capacitat per solucionar aquests temes

De la Fuente conversa amb Vizcarro durant l’entrevista

Aquesta setmana han tombat l’increment d’impostos. Sense la pujada, l’Ajuntament està en crisi?
Una pujada d’impostos no soluciona el tema. El problema és que aquest equip de govern no ha fet una bona planificació ni una bona gestió econòmica. Nosaltres teníem clar que no votaríem a apujar l’IBI i la taxa de brosses. Venim d’una pandèmia on tots els sectors encara s’estan recuperant del cop de la pandèmia. Augmentar aquests impostos és una sentència de mort per molts ciutadans. Hem de tenir en compte l’increment de la factura de la llum, els productes bàsics, els aliments, els carburants… No volem que Tarragona lideri el rànquing de pujada d’impostos, volem que sigui líder en turisme, en l’oci, en comerç, en patrimoni… Però no en la pujada d’impostos. És vergonyós.

L’impost de plusvàlues ja no està
Els va servir una mica per intentar enredar per donar suport a la pujada d’impostos. Va ser com l’excusa, quan sabem que el pla de pujar les taxes era anterior. És un tema que compet a l’Estat. Ciutadans allà on governa, abaixa impostos. La plusvàlua és un impost injust i el que volem és treure’l perquè no sempre és positiu. Sabem que des d’Hisenda estan treballant.

El senyor Fortuny és un alarmista, quan diu que ens quedarem sense 8 milions d’euros. Que no es preocupi perquè és una pèrdua momentània i tornarem a tenir aquest impost de la plusvàlua.

El regidor Jordi Fortuny parlava d’una manca de 8 milions d’euros
El senyor Fortuny és un alarmista, quan diu que ens quedarem sense 8 milions d’euros. Que no es preocupi perquè és una pèrdua momentània i tornarem a tenir aquest impost de la plusvàlua. El que no es pot fer és amenaçar als ciutadans sense cavalcada de reis o Tàrraco Viva. Això demostra la manca de sensibilitat que tenen cap als ciutadans. Després surt l’alcalde dient que hi hauria cavalcada i carnaval. Des de Ciutadans li donem les gràcies, ja que li vam donar la solució al ple. Vam argumentar que si treus diners de les aplicacions pressupostàries per a festivitats posteriors, els pots aplicar a partides per a festivitats més pròximes i un cop tinguis els diners de l’impost de les plusvàlues, destines una part per augmentar una partida pressupostària per aquelles festivitats. Li donem les gràcies al govern per escoltar-nos.

Fortuny també parlava que des de l’oposició hi ha intenció de desgastar i fer mal al govern
Crec que quan parlem de fer mal, hem de saber què significa el concepte de “fer mal”. Per nosaltres fer mal significa apujar els impostos als tarragonins. Què és fer mal pel senyor Fortuny? No votar a favor d’una mesura que ells porten al plenari? Això és fer mal? Nosaltres pensem en Tarragona i els tarragonins. I ara mateix l’últim que es necessita és una pujada d’impostos, ens estem recuperant d’una pandèmia i els sectors estan en una situació molt delicada. El senyor Fortuny s’hauria de replantejar què és fer mal.

Un altre dels temes calents és el contracte de la brossa
El preu del contracte de la brossa és un disbarat. Si ens fixem en municipis com Mataró, amb unes característiques similars a les de Tarragona, el seu preu és inferior. Un altre problema és la CUP. Mentre estaven a l’oposició criticaven l’alt cost d’aquest contracte i amenaçaven amb investigacions. Ara que són al govern, estan en silenci i sembla que ho trobin tot bé.

Un contracte que està a punt de vèncer. Temen que es deixi sense servei de Neteja a la ciutat?
El problema és que potser no hi haurà contracte quan sigui necessari. Perquè fins avui dia no s’ha fet res. No tenim ni els plecs redactats. Estem parlant d’un contracte que, per la seva envergadura, requereix molts mesos de treball. Arribarem a 2023 i ja veurem que és el que passarà. Ens preocupa i no ho veiem clar. Això sí, esperem que si finalment tenim un nou contracte de la brossa, que tingui millors prestacions i serveis, i que en l’àmbit econòmic sigui més benevolent. El comitè d’empresa d’UGT va presentar aquesta setmana les propostes pel nou contracte, parlant de “persecució policial” als treballadors. Sense contracte i amb els treballadors mosquejats, cap a on anem? En primer lloc el que ha de fer l’equip de govern és a fer un treball eficient. Ha de començar ja a redactar tota la documentació per licitar el nou contracte i adjudicar-lo. Ha de fer que en l’àmbit econòmic aquest nou contracte sigui més rendible per la ciutat i, sempre també poder pensar en els treballadors per oferir les millors condicions. És normal que UGT s’hagi mobilitzat. Ha de sortir guanyant tota la ciutadania. El problema és que això els hi queda gran a l’equip de govern.

A banda, la sensació és que la ciutat està cada vegada més bruta
Fatal. Hi ha molta brutícia. No hi ha carrer que estigui net. Però no només és la neteja, passes pels diferents carrers i ens trobem que moltes rajoles de les voreres estan trencades i es mouen. La ciutat està que no saps per on agafar-la. La sensació és que no estan fent cap cosa positiva cap a la ciutat. Fixi’s que podem parlar de més coses dolentes que bones. I la ciutadania està molt enfadada.

Si realment el pressupost de 2022 és igual que l’anterior, Tarragona ja pot tremolar. Què s’està fent a la ciutat? Absolutament res.

Tenen alguna proposta pels pressupostos d’enguany? Han començat a negociar?
Hem tingut una primera pressa de contacte amb el govern, on ens pensàvem que ens donarien detalls dels comptes i el seu contingut, que ens ensenyarien un esborrany d’aquests pressupostos. Vam sortir com vam entrar. Ens van fer una explicació molt general, que no ens va aclarir res. Com pots valorar un pressupost municipal si no saps el seu contingut? L’únic que ens van afirmar és que els comptes d’enguany, seran els mateixos que 2021 amb petites modificacions, sense especificar quines serien. Si realment el pressupost de 2022 és igual que l’anterior, Tarragona ja pot tremolar. Què s’està fent a la ciutat? Absolutament res. Des de Ciutadans volem que es desencallin d’una vegada els grans projectes de ciutat abandonats. A més sense saber els ingressos que tindrem ni les despeses que volen fer, què tenim sobre la taula? No donarem idees sense veure el pressupost.

Un dels temes pendents és saber el romanent disponible
Està clar que hi ha un romanent de més de deu milions d’euros. Ells argumenten que del romanent no et pots fiar perquè és inestable. Però centrem-nos en la realitat, el romanent és positiu i d’acord amb la llei es pot utilitzar perfectament. Tornem al mateix. No tenen cap planificació ni estratègia econòmica. A més no et pots guardar un pressupost només per l’equip de govern, demostres que realment no vols negociar amb l’oposició. Hi ha falta de transparència.

Quin balanç fa dels seus nou mesos com a portaveu de Ciutadans?
Estic molt contenta. Hi ha molta feina a fer la veritat. Però estic contenta. Em dona molta satisfacció, en l’àmbit personal perquè sóc una persona molt responsable i inquieta. I m’agrada marcar-me objectius, en aquest cas ara és la ciutat. Sé que estic donant tot el que puc i em dóna satisfacció personal. És gratificant, si és que em preguntava per l’àmbit personal (rialles)

De la Fuente i Vizcarro minuts abans de l’entrevista

I en l’àmbit polític?
Doncs també estic satisfeta. Em vaig incorporar al febrer i m’he hagut d’espavilar força, ja que no porto massa anys de carrera política. Entres i trobes que hi ha un munt de problemes a la ciutat i t’has de posar molt de pressa al dia. Crec que m’estic sortint prou bé per no haver estat mai en política.

Com està Ciutadans a Tarragona?
Bé, nosaltres som un equip fort que treballa diàriament. Tenim moltes ganes de canviar coses en aquesta ciutat, que les necessita de forma urgent. També som realistes, sabem que no tenim el poder de decisió, però des de la nostra posició estem fent tota la pressió que cal i seguirem treballant per aconseguir-ho.

Quin és l’objectiu de cara a les municipals de 2023?
Continuar treballant per la ciutat de Tarragona i seguir pensant amb els tarragonins. No ens podem adormir, mai ha estat l’objectiu. Intentem arribar a tot arreu, però de vegades és impossible. Però estem treballant de valent, el convido a veure les nostres xarxes socials. Ens movem força.

Per tant, Ciutadans té futur en la política tarragonina?
Aquesta fama que Ciutadans estava mort políticament no sé on es veu. Moltes vegades el fet de criticar és gratuït i sembla un esport nacional. La gent de vegades parla sense fonament. No hem pensat en cap moment que estem morts, seguim treballant i no hi ha res perdut.

PUBLICITAT

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
Premium WordPress Themes Download
udemy course download free