27. Abril 2024

La Sala Trono de Tarragona viu sota l’amenaça de tancar

El febrer de 2003 naixia la Sala Trono en un local de la Part Alta de Tarragona. Era el projecte de la ja desapareguda companyia Trono Villegas per portar teatre de petit format a la ciutat. Vint anys després, la sala continua en actiu, no només com a espai d’exhibició, sinó també com a productora i organitzadora d’un festival de teatre internacional, el FITT. És una referència en el panorama teatral català, i des del 2018 ocupen el Teatre Metropol.

Fa pocs mesos, un informe tècnic municipal va obligar-los a girar l’escenari i asseure el públic a platea. A més, el conveni amb l’ajuntament caduca l’any vinent. “Celebrem 20 anys sense saber si en farem 21”, confessa el director de la Trono, Joan Negrié.

La Trono de la plaça de Dames i Vells es va estrenar amb ‘Petits suïcidis’. L’espai només tenia 50 localitats i Negrié recorda que va ser una primera etapa “cooperativista, associativa i voluntària”. Alguns dels fundadors van ser Oriol Grau, Paloma Arza o Montse Teuler, i només programaven dues vegades al mes.

En aquell nucli inicial, Negrié encara no hi era, no es va incorporar fins al 2008. Aquell mateix any, la Trono va produir la seva primera obra: ‘El lleig’ i va començar a oferir obres amb més regularitat. L’actual director creu que aquest va ser un “punt d’inflexió”, apostant perquè la Trono es converteixi en una “sala de teatre de Catalunya”.

Vint anys després, la Sala Trono continua sense tenir un local propi

El 2017 els responsables de la sala van decidir abaixar la persiana de la Part Alta, ja que havien d’adaptar l’espai a la normativa vigent i no els hi sortia a compte econòmicament. Després d’uns mesos d’incertesa i negociacions amb l’Ajuntament de Tarragona, reobrien la Trono-Armanyà a la caixa escènica del Teatre Metropol.

L’Ajuntament no explica que farà per salvar la situació

En vint anys, la Trono ha creat un públic “amb un criteri propi”, destaca Negrié. “A Tarragona no venien companyies joves, emergents, hem omplert un forat”, assegura. Ara, continuen obrint nous projectes i fa pocs dies van anunciar una convocatòria conjunta amb el Teatre de l’Aurora (Igualada), la Sala La Planeta (Girona) i La Mercantil (Balaguer) per impulsar la creació emergent des de fora de Barcelona amb el programa ‘Estrena’t al territori’.

Un punt de trobada
A més d’organitzar el Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT), centrant-se en les noves dramatúrgies cada setembre, la Trono ha produït més d’una vintena d’obres de directors reconeguts com Nelson Valente, Israel Solà, Juan Carlos Martel o Magda Puyo.

La sala també és un punt de trobada per a professionals del sector. Ha donat feina a molts joves del territori que han tingut l’oportunitat d’ocupar llocs de direcció, producció, comunicació o la part de comunicació. “Hi ha un teixit, un grup de persones que podem parlar el mateix llenguatge”, expressa el director. Un d’aquests és el Marc Pinyol que va accedir-hi gràcies a Tornavís Teatre, un grup amateur vinculat a la Trono.

L’informe municipal advertia que l’espai no complia amb les mínimes condicions de seguretat 

Ara mateix, Pinyol ja assaja ‘Tornaria a viure com si fos un llangardaix’ amb Oriol Grau i Cristina, la producció que estrenarà la sala al maig. L’actor afirma que la Trono és un “referent”, un “suport” i un “trampolí” per a molts professionals del sector a Tarragona. Pinyol també destaca que “acabes tocant tots els pals de la professió”.

Un futur incert
Vint anys després, la Sala Trono continua sense tenir un local propi, un fet que preocupa als seus responsables: “No tenim una ubicació definitiva”, recorda el director. El conveni que els permet estar al Teatre Metropol acaba l’any vinent i encara no s’han assegut a negociar el seu futur. “Costa molt que els polítics creguin en el projecte”, lamenta el director.

Menys proximitat
A la vegada, els de la Trono són escèptics a quedar-se amb les condicions actuals, ja que des del maig no poden posar el públic a la caixa escènica, allunyant els espectadors dels intèrprets, un fet que va en detriment del seu ADN: el teatre de proximitat. L’informe municipal advertia que l’espai no complia amb les “condicions de seguretat mínimes”.

En vint anys, la Trono ha creat un públic “amb un criteri propi”

El consistori s’ha limitat a confirmar que “s’ha treballat per adequar tot a la nova realitat”, sense esclarir si s’ha posat fil a l’agulla per revertir aquesta situació.

Negrié conclou que tot i tenir “més aforament”, no tenen “proximitat”. I adverteix: “Això ens ha permès no matar el projecte definitivament, però continuem estant en la incertesa”.

✍🏾 A. M. (ACN)

PUBLICITAT









Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
online free course