26. Abril 2024

ALBERT BATET (JxCAT): L’esperit de l’1 d’octubre segueix viu

El vallenc Albert Batet és un experimentat de la política tant municipal com nacional. Després del seu pas per la presidència del consistori de la capital de l’Alt Camp, Batet ha fet el salt al Parlament de Catalunya, on ha arribat a ser el president del grup parlamentari de Junts. Assegura que està a la política per contribuir a fer un país millor i més lliure. El candidat de JxCat per Tarragona avança que no pactarà amb els partits que han ‘secundat’ el 155. A Pedro Sánchez li demana “més ajudes i menys paraules”. Albert Batet demana que ningú es quedi a casa el proper diumenge si volem evitar que els feixistes entrin en les institucions catalanes


Albert, per què ha decidit presentar-se?

Per compromís amb el país en un moment d’extrema dificultat. Vivim una crisi sanitària, econòmica i social, amb gent que ho està passant malament perquè s’ha quedat sense feina, perquè el seu negoci perilla, perquè pateix o ha patit la malaltia, o perquè ha perdut un familiar… A més, la pandèmia se suma a una crisi democràtica que afecta Catalunya des de fa més de tres anys, amb presó, amb exili, amb 3.000 persones represaliades i amb un Estat que no respecta la voluntat dels catalans i les catalanes. Així mateix, aquesta dècada serà determinant per al Camp de Tarragona. Tenim els actius -turisme, indústria, infraestructures de qualitat…- i els recursos -energia, aigua…- per garantir un futur de benestar i de progrés per als 800.000 ciutadans del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Catalunya només avançarà, si la Catalunya sud avança. Junts per Catalunya serà la veu forta al Parlament que farà valer la força de la nostra demarcació. Hem de guanyar bé per governar bé.

Hi ha qui l’acusa de voler viure de la política…
Quan vaig acabar la carrera em vaig incorporar a l’empresa familiar i vull tornar-hi quan acabi aquesta etapa. Sempre m’he pres el pas per la política com a transitori. Però elpaís viu una època convulsa i aquells qui tenim vocació de servei públic ara no podem saltar del vaixell enmig d’aquesta tempesta. En aquest sentit, no deixa de ser sorprenent que, en plena pandèmia, el PSOE hagi decidit canviar el ministre de Sanitat perquè sigui de candidat a Catalunya. Em sembla una absoluta irresponsabilitat de Pedro Sánchez i de Salvador Illa.

Per què l’haurien de votar?
No ho vull personalitzar perquè Junts per Catalunya és un projecte d’equip. Tenim el lideratge del president Puigdemont, de Laura Borràs, de Jordi Sánchez, dels consellers Rull, Turull i Forn… I amb una llista preparada i transversal, amb gent que prové de Convergència, d’ERC, del PSC, de Demòcrates… Ens va unir l’1 d’Octubre i el compromís amb Catalunya. Som exigents per defensar els interessos i les necessitats de la ciutadania. Som el vot útil per garantir una bona gestió i per avançar decididament cap a la independència.

Quin projecte té per a Catalunya?
Volem fer un país lliure per ser un país millor. La pandèmia ha fet més evident que mai que necessitem un estat que ens vagi a favor, tenir un estat propi. L’Estat espanyol vol acabar amb Catalunya com a poble, com a país i com a nació. Ens ofega econòmicament -amb un dèficit fiscal de 16.000 milions d’euros anuals-, ens reprimeix -amb presó, amb exili i persecució-, interfereix en la sobirania de les nostres institucions i en la voluntat de la ciutadania, no respecta els nostres drets i les nostres llibertats, menysté la nostra cultura i la nostra llengua. No ho podem permetre. Per això, l’únic canvi possible és la independència. Per construir la Catalunya del s.XXI. Amb una transició cap a la societat del coneixement; amb vocació de lideratge internacional; amb una priorització del benestar; amb un reequilibri territorial, que articuli un país viu i en xarxa; amb una Catalunya que sigui mediambientalment i energèticament sostenible; i plenament democràtica.

Quines són les bases per una millor convivència entre independentistes i espanyolistes?
A Catalunya, no hi ha un problema de convivència. Diversos estaments de l’Estat, amb el suport d’alguns poders mediàtics, han intentat instaurar un fals relat de violència i del trencament de relacions familiars a causa del procés d’independència. No són res més que ‘fake news’. En tot cas, l’independentisme sempre ha actuat amb civisme i respecte per a totes les opinions. El nostre projecte és inclusiu. Volem fer independència per ser un país millor per a tothom, per als qui són independentistes i per als qui no ho són.

L’actual govern ha governat o s’ha dedicat sobretot a fer propaganda independentista?
El Govern ha viscut una situació de complexitat. Va començar la legislatura amb l’article 155 damunt de les nostres institucions i hem acabat de la mateixa manera. És una indecència que l’Estat inhabilités el president Torra, per una pancarta que defensava la llibertat d’expressió, en plena pandèmia. Hem de recordar que, per aquest motiu, hi ha eleccions el 14 de febrer. Dit això, en el darrer any, el Govern s’ha dedicat en cos i ànima a gestionar la crisi sanitària, econòmica i social. Però la pandèmia també ha evidenciat les limitacions de l’autogovern.

Com s’ha gestionat la pandèmia?
Durant la primera onada, el president Torra va actuar amb anticipació, va ser proactiu, va escoltar els experts i va prendre decisions impopulars però imprescindibles, que més tard va acabar adoptant Pedro Sánchez, que sempre ha anat tard i malament. Hem de recordar que el Govern espanyol va centralitzar les competències en matèria de Sanitat. Quin sentit tenia si la Generalitat gestiona amb professionalitat i expertesa el nostre model de Salut des de fa més de 40 anys? Cap ni un. A més, hem vist que el Govern espanyol no ha destinat els recursos suficients per combatre la pandèmia. No ho diem només els independentistes. Ho acaba de dir el Banc Central Europeu, que situa l’Estat espanyol a la cua de despesa per combatre la l’actual crisi. El Dr. Argimon sempre diu que superar la pandèmia és una qüestió de recursos. I Catalunya els genera, però el Govern espanyol no ens permet gestionar-los.

Quins són els grans problemes de Tarragona?
Patim el mateix problema que la resta de Catalunya i d’Europa a causa de la pandèmia. A Tarragona tenim gent que ha perdut la feina, que pateix per la viabilitat del seu negoci -els comerços, els restaurants, els bars, els hotels, els equipaments culturals…-, que no pot veure la seva família per protegir-la d’un possible contagi, que pateix la malaltia, que s’està recuperant, que ha perdut un ésser estimat a causa del virus. En aquest sentit, hem presentat 50 mesures concretes i detallades per fer front a aquesta emergència sanitària i econòmica. Les implementarem si guanyem, i guanyem bé, a partir del primer dia del nou Govern amb la Laura Borràs com a presidenta de la Generalitat.

Tarragona està morta? De qui és la culpa del govern o de l’ajuntament?
Tarragona ha canviat com ha canviat Reus, Tortosa o Barcelona, per exemple. El coronavirus ha estat un repte per a tots els municipis. Ha canviat la vida a tothom. La manera de relacionar-nos amb la família, amb els amics, de treballar, d’estudiar, de comprar, de gaudir de la cultura i de l’oci. Inevitablement, la vida social ha minvat per contenir el virus i afecta pobles i ciutats. És un problema global arreu. Hi ha ciutats que han tingut l’habilitat de sortir-se’n més que altres.

El govern català s’ha oblidat de Tarragona?
No, en absolut. Fa pocs dies n’hem tingut un exemple evident, amb els projectes que ha presentat per aconseguir les inversions dels fons europeus, amb l’aposta per l’hidrogen verd o el Tren-tram, que millorarà la mobilitat de la demarcació, amb un transport públic de qualitat. L’únic perill que correm és que, si depèn de Pedro Sánchez, els fons europeus passin de llarg del Camp de Tarragona. Per això, exigim el traspàs dels fons europeus, que també han de servir per al turisme o el comerç, i gestionar-los des de Catalunya. Ara bé, Pedro Sánchez ha vingut els últims dos cap de setmana a fer actes electorals al Camp de Tarragona i nosaltres li reclamem menys mítings i més recursos per als autònoms, per a les empreses, per al sector turístic, per al comerç, o per a les famílies més vulnerables. Menys paraules i més ajudes.

Com creu que s’hauria d’ajudar els empresaris i sobretot autònoms?
Insisteixo en l’informe que el Banc Central Europeu en què afirma que el Govern espanyol és l’administració de la zona euro que menys va gastar l’any 2020 per fer front a la crisi econòmica derivada de la Covid-19. El que hauria de fer és posar dinerspúblics i endeutar-se per poder injectar ajuts directes als sectors més afectats de la crisi, com són els empresaris o els autònoms, i no apujar-los-hi la quota. I també disposa d’altres mecanismes, com sol·licitar un crèdit als MEDE, que tenen un interès molt baix. Hem de recordar que l’Estat recapta més del 90% dels impostos a Catalunya, però després no els inverteix a casa nostra. Els 16.000 milions d’euros que enviem cada any a Madrid i no tornen. Formar part de l’Estat espanyol perjudica els empresaris i els autònoms. El Govern de la Generalitat ha donat ajudes, sabem que insuficients, però estem lligats de mans i peus. No tenim recursos, però això els exigim.

Què farem amb tants aturats? Quina és la solució?
Realment, tenim un problema greu. L’Estat espanyol també lidera l’atur juvenil a Europa. Junts per Catalunya aposta per un model de creixement econòmic capaç de generar ocupació de qualitat, incidint en els departaments que generen més valor afegit i que prioritzen la innovació i la recerca. Amb un Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) modern, proactiu i flexible, dotat de recursos, que ens permeti donar suport a les persones desocupades, especialment els joves i les persones més grans de 50anys. I, amb un marc de relacions laborals propi, basat en la concertació i adaptat a la realitat empresarial del país, majoritàriament PIMEsi autònoms, que recuperi el principi d’estabilitat en l’ocupació, reduint l’ús i l’abús de la temporalitat.

Amb qui pactarà el seu partit?
Sempre hem dit que volem un govern independentista. Però això nosaltres ens presentem per guanyar i liderar-lo. Guanyar bé, per governar bé. Som l’única garantia per evitar un tripartit del 155, amb els partits unionistes, i un tripartit ‘a cambiode nada’, com veiem al Govern espanyol.

Si Salvador Illa és president es rebaixaràla confrontació a Catalunya?
La solució al conflicte polític només és una qüestió de noms, si no de solucions. Cal posar fi a la repressió, l’amnistia per als 3.000 represaliats i exercir el dret a l’autodeterminació. Els presos polítics i els exiliats porten més temps empresonats i a l’exili amb el Govern de PSOE i Podemos que amb el Govern del PP. Per tant, que ningú s’equivoqui: Salvador Illa és més del mateix.

Per què Junts per Catalunya és la millor opció pel progrés de Catalunya?
Perquè l’Estat espanyol lliga Catalunya de mans i peus. No podem disposar dels nostres recursos per destinar-los a un major benestar i progrés de la ciutadania. L’únic canvi possible és la independència i som l’única garantia d’avançar per tenir un estat propi, al servei de la gent.

El procés està en un “punt mort”?
L’esperit de l’1-0 segueix viu. Però no podem obviar la brutal repressió de l’Estat, amb exili, amb presó i amb persecució judicial. Ni tampoc oblidar que estem enmig d’una pandèmia mundial. Malgrat això, la convicció i la determinació de l’independentisme segueixen intactes. I els resultats electorals ho avalen. Des de l’1 d’Octubre fins ara, en totes les eleccions, l’independentisme ha anat incrementant el seu suport en vots absoluts.

S’ha de tornar a votar en un referèndum d’autodeterminació?
Les passes a seguir les hem d’acordar amb la resta de partits independentistes. Un projecte tan ambiciós com és construir un nou país requereix unitat, ens necessitem a tots. En primer lloc, volem aconseguir un 50% de vots independentistes en aquestes eleccions, una fita que, sens dubte, haurà de tenir conseqüències polítiques.

Què ofereix el seu partit tenint-lo de cap de llista?
Bé, reitero que Junts per Catalunya és un projecte col·lectiu, de suma. Si hagués de concretar, puc aportar l’experiència de ser el president del grup parlamentari en una legislatura excepcional marcada per la repressió contra l’independentisme i, durant l’últim any, per la pandèmia. És a dir, tot el coneixement de l’engranatge legislatiu i el bagatge de liderar les negociacions, sovint complicades, amb els altres grups parlamentaris. Però també aportaré el capital polític que representa haver estat alcalde de Valls durant gairebé 12anys: gestionar el dia a dia, saber de primera mà quines són les preocupacions de la ciutadania o conèixer les necessitats 800.000 ciutadans i ciutadanes del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Puigdemont hauria de tornar a Catalunya? En quines circumstàncies?
El retorn del president Puigdemont representarà la llibertat de Catalunya. Voldrà dir que ja som un país lliure perquè difícilment podrà fer-ho abans, amb un Estat espanyol que és autoritari, repressiu i que no respecta la democràcia. És una vergonya que en ple segle XXI, i en una suposada democràcia, encara hi hagi presos polítics i exiliats.

Quins han estat els pitjors moments d’aquesta legislatura?
Els gairebé 20.000 morts que la pandèmia ha causat a Catalunya genera una impotència abismal. És duríssim perquè veus patir la ciutadania, però també els teus familiars i amics. Pràcticament tothom ha perdut un ésser estimat per culpa d’aquest maleït virus. En l’àmbit polític, va ser dolorós la investidura fallida del president Puigdemont; o quan el conseller Turull no va poder ser investit en segona volta per culpa de la CUP, abans que la justícia espanyola tornés a empresonar-lo; o la inhabilitació del president Torra per penjar una pancarta.

Li fa respecte que Vox entri en les institucions catalanes?
Per evitar que el feixisme entri a les nostres institucions, cal anar a votar el 14-F sense por. Hi ha d’haver una gran participació. A més abstenció, més possibilitats hi ha que partits com Vox entrin al Parlament de Catalunya. Els catalans i les catalanes, davant dels reptes sempre hem contestat de la mateixa manera: votant. Som els de les urnes i les paperetes.

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Free Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
download udemy paid course for free