LAIA ESTRADA (CUP): La gent okupa perquè no té on viure

Laia Estrada no té pèls a la llengua. Parla educadament però amb contundència. La portaveu de la CUP al ple municipal explica que esperava molt més del govern liderat pel republicà Pau Ricomà. Diu que el seu executiu és tímid a l’hora de prendre decisions agosarades. De moment, no ha vist els canvis promesos. Tot i no estar penedida per haver facilitat la investidura, creu que ha arribat l’hora de treballar a favor del canvi reclamat per la ciutadania. Estrada és molt contundent i polèmica amb relació a les okupacions. Insisteix en la necessitat de ‘quantificar’ els habitatges buits. La portaveu de la formació anticapitalista assegura que li agradaria votar a favor dels pressupostos, però perquè així sigui una realitat hauran de ser positius per a Tarragona i els seus habitants. Laia Estrada diu que està disposada a liderar una candidatura al Parlament de Catalunya sempre que aquesta sigui la voluntat de l’esquerra independentista.


Ara postvacances quines línies polítiques engegarà CUP?

Continuarem fent el mateix que abans. En aquest nou mandat vam intuir que podríem fer canvis a la ciutat. En l’anterior, la CUP va tenir un paper imprescindible per desemmascarar l’era ballesteril. Vam ser un agent clau perquè Tarragona pogués trencar amb el PSC. Teníem clar que hi havia un mandat que ens demanava dues coses: un canvi de sigles polítiques al govern municipal i òbviament un canvi de polítiques. Vam posar tot de la nostra part perquè la demanda social fos una realitat. Vam facilitar la investidura gairebé regalant-la…


Haurem d’aconseguir que no es tracti només d’un canvi de sigles sinó també de polítiques. Ara per ara no ho hem vist. Però lluitarem perquè el canvi sigui una realitat.

Us vau oferir per formar part del govern… Per què no heu entrat?
No va prosperar perquè no hi havia un interès real però el nostre objectiu també es pot aconseguir des de l’oposició. És el que vam fer en la negociació pressupostària i el que fem quan fiscalitzem el govern de Ricomà i Aguilar perquè facin les coses radicalment diferents de com s’havien fet fins ara i no ho estem veient en cap cas. ¿Y el cambio pa’cuando? Hi ha molta gent que cada dia s’ho està preguntant que s’ha fet fins ara. On està el canvi?

Se sent enganyada?
No, fins i tot perquè seria molt ingenu per part nostra pensar que els partits polítics fan allò que prometen. Ens sentim decebudes, però estem convençudes que s’ha enganyat a la població. Si fem una comparació entre el govern de Ballesteros i el de Ricomà i Aguilar entenem que les coses s’estan fent millor però si tenim en compte les promeses fetes, aleshores, hem de dir que s’estan incomplint les promeses.

Algun exemple?
La política d’habitatge és inexistent. Desconeixem quants pisos buits hi ha a la ciutat. La modificació del POUM ha paralitzat alguns dels projectes però no veiem la concreció de la nova aposta per enfocar el POUM a cohesionar la ciutat i a preservar l’Anella Verda. D’altra banda, no hem vist l’estudi de la qualitat de l’aire que tant ens preocupa; la política participativa brilla per la seva absència… No estem d’acord amb els Consells de Districte, però ho podrien haver desenvolupat. En aquesta ciutat també és important tenir en compte el contracte multimilionari de la brossa: hem d’estudiar la forma d’internalitzar-ho…

Doncs li ha anat bé no entrar al govern?
Pensem que si la CUP hagués entrat al govern, les coses serien diferents i si no fos així haguéssim sortit al cap de poc. No ens penedim d’haver facilitat la investidura. Ho tornaríem a fer perquè amb el PSC estava clar que res no canviaria. Ara, passat un any, som critiques però esperem que a poc a poc vagin introduint els canvis necessaris i promesos.

La CUP no farà res més per entrar a formar part del govern?
Al seu dia ja vam fer el que havíem de fer però de l’altra banda no hi havia gens d’interès.

Per part de qui?
Dels dos partits que conformen el govern. No entrem a valorar quin partit va dir que no volia que la CUP en formés part.

Però des de l’oposició podeu fer bona feina, oi?
Clar. Des de l’oposició podem sumar i volem sumar. Intentem mantenir una relació i una comunicació fluida. És cert que recullen les nostres propostes, el problema és que molt poques vegades acaben materialitzant-les, probablement perquè no donen l’abast…

Però veu els canvis (promesos) per alguna banda?
Tant de bo que quan fem la balanç del segon any, puguem fer una valoració positiva. Aquesta ciutat ve d’una dècada de decadència ballesteril que calia trencar. Aquesta ciutat té problemes greus, la degradació és creixent i no és culpa del govern de Ricomà.

Els socialistes creuen que sí…
A vegades sobta que el PSC faci intervencions i critiques com si no hagués estat 12 anys al capdavant del govern. Hem de posar el focus i la responsabilitat en el govern de Ballesteros i de Nadal que també va deixar alguns problemes com és el del Pàrquing Jaume I, el qual no ens oblidem. Som conscients que canviar les dinàmiques de molts ànims és molt complicat i no es pot fer tot en un dia.

Què no li agrada del que està passant a l’ajuntament?
Que no hi hagi determinació política per tirar endavant propostes que són de mínims però que representen un canvi del què hi havia abans.

Com està vivint la CUP la pandèmia?
Amb molta preocupació tant per el vessant sanitària com la socioeconòmica. Entenem que s’ha gestionat de forma negligent per part del govern espanyol que ha demostrat molt poca valentia, però també és cert que quan la Generalitat va agafar la responsabilitat de la gestió, les coses no van anar massa millor. La primera decisió que va prendre el govern català va ser donar 17 milions a Ferrovial per fer el rastreig. Hi ha hagut una manca de previsió per part dels dos governs. Esperàvem un rebrot al setembre – que ha arribat en ple estiu – i ara veiem el desastre del curs escolar. Hi ha una absoluta improvisació. Ens preocupa la crisi sanitària però tant o més la crisi econòmica que l’acompanya. La misèria és creixent a la nostra ciutat, qualsevol persona que es passeja per Tarragona n’és conscient. Si ens fixen en les dades, serveis socials ens adonem que, al Tercer Sector, s’ha triplicat la demanda d’ajudes. També hi ha molta preocupació amb les okupacions.

I com se soluciona aquest tema de la pobresa?
Repartint riquesa i tocant les grans rendes. No se soluciona repartint 96 milions d’euros al Hard Rock per poder fer de creditors d’un projecte que no necessitem. Posant recursos en els serveis bàsics essencials com és la sanitat i l’educació, però també retirant els privilegis de les grans elits econòmiques, regulant els llogues, expropiant els pisos dels grans tenidors – no estic dels particulars que han treballat tota la vida per tenir un pis. Em refereixo als bancs. Regulant el subministrament, el preu de l’energia. Si no fem res, la bretxa entre pobres i rics serà cada cop més gran. Si la crisi del 2010 va ser gran, aquesta pot ser desastrosa.

Està preocupada?
El conjunt de l’Esquerra Independentista Anticapitalista està preocupat perquè a Catalunya no estem veient cap voluntat de tocar en aquests privilegis i el govern espanyol tampoc.

Està d’acord amb la Renda Mínima Vital?
No és la solució que més ens agrada… Seria més interessant que tothom tingués treball. La gent tampoc vol viure de subsidis, s’estima més l’estabilitat i els subministraments garantits. Hi ha gent que no té habitatge quan realment es tracta d’un dret constitucional…

Està d’acord amb les okupacions?
Les okupacions no són un problema en si mateix, però un símptoma. És a dir, la gent okupa perquè no té on viure i quan hi ha un munt de pisos buits.

Però perquè estan buit els poden okupar?
Els habitatges buits són de grans propietaris.

Hi ha uns que no…
No és la majoria. Estem parlant dels fons voltors.

Insisteixo: està d’acord amb les okupacions?
Estem d’acord en garantir el dret a l’habitatge. La llei ja preveu poder expropiar pisos permanentment buits a banda de sancionar els seus propietaris.

No m’ha contestat…
Estic d’acord que la gent tingui un habitatge.

Encara que sigui okupat?
No estem parlant d’okupar cases de particulars. Hi ha molta confusió deliberada al respecte.

Esclareixi’m…
Jo expropiaria els pisos dels grans tenidors i de fons voltors. S’està vulnerant el dret constitucional a l’habitatge.

Com va viure el desnonament massiu al Serrallo?
Amb molta preocupació. Cal crear un banc públic de lloguer social. El que hauríem de fer amb urgència és censar els pisos permanentment desocupats perquè és un dels acords d’investidura.

I per què no s’ha fet?
Simplement perquè no interessa. No és normal que cada cop hi hagi més gent sense habitatge mentre que el nombre de pisos buits no para de créixer.

S’ha improvisat molt amb la pandèmia de la Covid-19?
Pensem que l’equip de govern a Tarragona ha estat més restrictiu del que se’l podia exigir i s’ha de reconèixer que hi havia voluntat de frenar el coronavirus. Malgrat tot crec que hauríem d’haver estat més previsors amb el curs escolar. Però ara no és el moment de criticar, però sí de sumar.

Vostè s’ha fet la prova de la Covid-19?
Sí, fa tres setmanes, però vaig donar negatiu.

Han començat els col·legis… S’ha de tancar les escoles en el cas dels brots?
Hauríem de prevenir, prevenir i prevenir. I per això cal fer proves massives. Hem de pensar que la canalla ha d’estar escolaritzada i s’ha de tenir en compte les conciliacions familiars. Tancar les escoles serà un problema gros.

Com veu Tarragona? Està més neta, més viva… Anem en la bona direcció?
Veiem poques decisions concretes i valentes que siguin realment diferents del que hi havia fins ara. Hi ha passes massa tímides.

I com està Tarragona en l’àmbit de la seguretat?
Aquest és un tema de percepció.

Quina és la seva?
M’estimo més a parlar de quelcom que sigui objectivable com potser els delictes. Penso que hi ha zones de la ciutat on s’ha registrat un increment de l’activitat delictiva i de la violència. Es parla molt de la Part Alta i del Serrallo, però als barris de Ponent també hi ha queixes. Recordem que la inseguretat va associada a l’exclusió social.

És just atribuir l’increment de la inseguretat a la presència dels menors no acompanyats?
No. És un estigma. No oblidem que hi ha joves que si li donessin una oportunitat i no haguessin de patir aquest racisme estructural serien diferents. Des d’administració no s’està actuant sobretot per tranquil·litzar els veïns i veïnes que estan patint una situació realment insostenible. Tampoc s’està fent massa cosa pels joves que necessiten acompanyament a nivell de salut, educació i laboral.

Quan estàvem confinats, els treballadors de la neteja s’aplicaven a desinfectar els carrers…
Tarragona té un greu problema de neteja que s’arrossega des de fa anys. La gent nota que la ciutat està bruta encara que ens vulguin fer creure tot el contrari. Amb el que ens costa el contracte de la brossa – més de 20 milions anuals – podríem menjar a terra. És obvi que no atribuïm responsabilitats als treballadors però a l’empresa i al fet que no es fiscalitza el compliment de la contracta. Això s’ha d’acabar.

Com s’ha de fer?
Internalitzant la prestació de servei. Recordem que aquesta empresa no només ha donat problemes a Tarragona sinó a moltes altres ciutats.

De cara als pressupostos 2021 la CUP votarà a favor?
Depèn si es pot negociar o no i si són positius per a la ciutat. Ens encantaria poder aprovar els comptes municipals i no fer com en els anteriors que vam votar amb un “sí crític” perquè no es va poder negociar.

Quan espera que hi hagi eleccions a Catalunya?
La veritat és que no li sé dir.

Com veu el panorama polític català?
Molt complicat. Hi ha molt desencís que és perfectament comprensible i justificable després del que ‘no’ ha passat després del referèndum. Espero un nou cicle polític que torni a caracteritzar-se per ser constructiu i capaç de tornar a mobilitzar la ciutadania i a materialitzar una ruptura amb l’estat espanyol. Els temes socials i econòmics que afecten les elits no es toquen ni a Catalunya ni a Espanya on hi ha un govern d’esquerres. Per tant, el projecte independentista és més vigent que mai. El nou cicle polític ha de ser un revulsiu del canvi i la CUP ha de ser el motor d’aquest canvi.

Darrerament es parla del seu nom com a possible cap de llista de la CUP al Parlament de Catalunya…
Estic disponible per fer la tasca que col·lectivament se m’encomani. Abans de càrrec electe sóc militant de l’esquerra independentista, però ara mateix tot això en una fase super embrionària.

Però està disposada?
Sí, estic a la disposició d’allò que considerin que puc fer. Si em proposen ho estudiarem.

Carles Castillo va abandonar el PSC i s’està reunint amb diferents formacions polítiques. Ell encaixaria en el projecte de la CUP?
Si vol assistir a una assemblea que vingui. No tanquem la porta a ningú.

El nom de Ballesteros torna a sonar com a possible alcaldable del PSC en 2023… Com està el cas Inipro?
Pendent de judici. Estem a l’espera que el jutge programi la data per la vista oral.

L’Ajuntament finalment es personarà com a acusació…
És una bona notícia però és cert que aquest govern pren decisions de forma tímida. Seria positiu que també es personés en el cas del pàrquing Jaume I impedint que s’arxivi o que es personés en el cas de Budellera.

Va prometre aixecar les catifes. Ja estan totes aixecades?
Continuem investigant i fiscalitzant. Hi ha un tema pendent que són els Jocs del Mediterrani. On està l’auditoria promesa? Els jocs van ser un insult a la intel·ligència dels tarragonins i un malbaratament de recursos. Tenim un palau d’esports que no se sap ben bé quina utilitat tindrà. Es va gastar una milionada que estaria millor invertida en l’Hospital Joan XXIII, per exemple.

Què s’ha de fer amb el Palau d’Esports?
És obvi que s’hauria d’obrir-lo i posar-lo a la disposició de les entitats esportives per evitar que es converteix en una runa més del patrimoni tarragoní.

La CUP s’ha aburgesat?
Hauríem de saber perquè se’ns acusa d’això. La CUP continua estant a primera línia en les poques mobilitzacions existents (a causa de la Covid i del desencís polític). Estem en contacte amb les lluites per l’educació pública; participem en les protestes sobiranistes i malauradament el conjunt dels militants de l’esquerra independentista continua acumulant causes repressives a conseqüència d’aquesta participació. Seria un problema que la CUP abandonés el carrer i deixés de fiscalitzar l’acció del govern i d’estar al costat de la ciutadania. El dia que això no sigui així deixarem de ser un projecte útil.

 

PUBLICITAT

One comment

  • Jordi Ferré

    1 Octubre, 2020 at 1:00 pm

    Como podemos mantener esa lacra en nuestro Ayuntamiento? que supuestamente incitan las ocupaciones a los pisos y casas de la gente obrera, toda la vida trabajando rompiendose las espaldas para poder comprarse y empeñarse con una hipoteca de por vida.Viene siendo habitual que los 4 progres que tenemos en Tarragona defiendan las okupaciones ya todo aquel que se atreva a denunciar la delincuencia que hemos y continuamos teni endo a una serie de ocupas,le acusen de “racista”.Menos bla,bla, porque ya lleva años vomitando sus entrevistas bananeras y aun no se han hecho viviendas sociales, y aun no les han dado un puesto de trabajo a los exmenas okupas!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.RCPRESS no es fa responsable de les opinions expressades pels usuaris i col·laboradors. El contingut d’aquestes són a títol personal de l’autor

NOTA LEGAL   |   POLITICA DE PRIVACITAT I COOKIES


Newsletter

Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
udemy course download free