28. Maig 2024

La Junta Electoral prohibeix inauguracions i propaganda de les institucions

La publicació del decret de convocatòria de les eleccions municipals del 28 de maig de 2023 implica que, des del 5 d’abril, estan prohibits els actes d’inauguració i les campanyes institucionals de propaganda. Una prohibició similar va motivar la multa de la Junta Electoral a l’aleshores president Quim Torra, pels llaços grocs, un episodi que va derivar en un judici per desobediència. I és que la convocatòria d’eleccions impedeix actes d’inauguració, la propaganda de les institucions i l’ús dels cotxes oficials per a fins partidistes.

No es poden fer inauguracions

La Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) – un cop publicat el decret de convocatòria comença oficialment el període electoral – obliga els poders públics a ser-ne neutrals.

En altres paraules, entra en vigor la prohibició de dur a terme actes d’inauguració i campanyes de propaganda institucional per difondre fites assolides pels governants. Només es permetran campanyes informatives “que resultin imprescindibles per a la salvaguarda de l’interès públic o per al correcte desenvolupament dels serveis públics”, però sense “connotacions electoralistes ni al·lusions a les fites assolides pels poders públics electes”.

S’haurà d’evitar el cotxe oficial per a actes partidistes

Segons la Junta Electoral Central (JEC), encarregada de controlar el compliment de la normativa electoral, els poders públics no podran dur a terme cap campanya institucional que “atempti contra els principis d’objectivitat i transparència del procés electoral i d’igualtat entre els actors electorals”.

En concret, segons estableix l’article 50 de la LOREG, des de la convocatòria dels comicis fins a la seva celebració, queda prohibit “qualsevol acte organitzat o finançat, directa o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o a les fites assolides, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades en les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions”.

La JEC està formada per jutges

Està prohibit…
En una resolució, la JEC va especificar que no es podran, a més, repartir llibres, revistes, fullets, quaderns, catàlegs, tríptics, suports electrònics; enviar correus electrònics o SMS; distribuir continguts per bluetooth; inserir anuncis als mitjans amb al·lusions a les fites assolits per qualsevol poder públic o usar imatges, sintonies o expressions similars emprades pels partits en les seves pròpies campanyes electorals. Tampoc es permetrà dur a terme actes d’inauguració d’obres o serveis públics.

Els candidats no podran enviar correus electrònics o SMS com a forma de guanyar electors

En aquest sentit, la Junta Electoral Central també prohibeix el repartiment de llaços o altres símbols partidistes o electorals així com l’ús de vehicles oficials amb finalitat propagandística, entre altres activitats que puguin ser considerades com a atemptats contra la neutralitat dels poders públics durant el període electoral.

D’altra banda, la Junta Electoral recorda que els partits polítics també estan sotmesos a una sèrie de restriccions durant la campanya electoral, com ara la prohibició de fer campanyes electorals en espais públics o l’ús de símbols o emblemes que puguin generar confusió amb les institucions públiques.

PUBLICITATQuins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Free Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
udemy course download free