15. Abril 2024

La Guàrdia Civil repassa en una exposició els 50 anys dels TEDAX

Al·locució del tinent-coronel de la GC a TGN

El Servei de Desactivació d’Explosius de la Guàrdia Civil celebra el seu 50è aniversari i ho fa amb una exposició itinerant que es pot visitar a la Sala Sota de la subdelegació del govern de Tarragona fins al proper dissabte.

El subdelegat Santi Castellà ha destacat el paper d’aquesta unitat i també ha apel·lat a la col·laboració de totes les forces policials per lluitar per seguretat i protecció del ciutadà. Castellà ha recordat que el paper de les policies és fonamental per la democràcia.

Els primers passos van ser complexos i la formació rebuda com a artificiers tenia poc a veure amb el problema real de la delinqüència terrorista

Durant l’exposició, el tinent coronel i comandant cap de la Guàrdia Civil a Tarragona, Jordi Verger, ha fet un repàs per la història d’aquesta unitat.

Verger ha destacat que, en els moments més actius i mortífers de la banda terrorista ETA, hi havia pocs efectius i poca formació per fer els atacs terroristes amb explosius, i que la desactivació d’enginys explosius era competència dels artificiers d’artilleria. Al 1973, va veure la llum l’Ordre General de la Guàrdia Civil, de creació de l’especialitat anomenada “Especialistes d’Explosius”.

Els primers especialistes, anomenats comunament “artificiers”, van tenir caràcter forçós i van haver de compaginar el servei diari amb l’activitat de desactivació d’explosius a “temps parcial”. Durant dos anys, del 1974 al 1976, es van fer Cursos Informatius sobre Desactivació en Parcs i Meestrances d’Artilleria. En total, van ser titulats els 374 primers desactivadors de la Guàrdia Civil que, a partir d’aquí i amb aquesta mínima formació, van començar a fer història amb la desactivació de bombes.

Segons el màxim responsable de la Guàrdia Civil a Tarragona, els primers passos van ser complexos i la formació rebuda com a artificiers tenia poc a veure amb el problema real de la delinqüència terrorista. Tot just existia informació a escala internacional, i a nivell nacional l’experiència era minsa.   La principal eina de treball era l’audàcia, la valentia, la determinació i la capacitat d’improvisació.

En els darrers 50 anys, l’especialitat ha anat evolucionant i adaptant-se a les necessitats i amenaces existents, ampliant-ne les comeses i modificant-ne el desplegament. Per exemple, el Departament Central de Desactivació d’Explosius es va crear per unificar criteris i establir un mètode comú, marcar el desplegament, les comeses, la plantilla i el material necessari, a més de formar i titular els especialistes. L’Escola de Tècnics Especialistes es va fundar el setembre de 1980 i va passar a anomenar-se SEDEX, Servei de Desactivació d’Explosius, el maig de 1988.

A finals dels anys 90, van aparèixer a escala mundial nous riscos a conseqüència de l’amenaça nuclear, biològica i química, i calia fer-hi front per part de la Guàrdia Civil, creant-se la Unitat de Defensa NBQ. Més recentment, la Unitat de Reconeixement del Subsol, creada el 1996, es va incorporar fa 5 anys al Servei de Desactivació d’Explosius.

Durant aquests 50 anys, el SEDEX ha dut a terme múltiples operacions desbaratant artefactes explosius o contribuint a la seva detecció, evitant danys materials i sobretot humans. L’especialitat ha hagut de lluitar contra l’activitat terrorista a Espanya, actuant a primera línia i aprenent amb cada incidència, encara a costa de lliurar la vida al servei de la societat. També s’han dut a terme actuacions de caràcter humanitari en avencs, coves i pous, com la realització d’un accés a través de la roca amb “microvoladures” per intentar salvar la vida d’un nen atrapat en un pou a Totalán (Màlaga) el 2019.

El Servei de Desactivació d’Explosius actualment compta amb un coronel al capdavant i té dues unitats centrals, un centre d’ensinistraments i la Unitat de Reconeixement del Subsol. A la seva organització perifèrica, hi ha 41 grups de desactivació d’explosius, un d’ells el de la Comandància de Tarragona, així com 22 equips de cerca i localització distribuïts estratègicament per tota la geografia nacional. 

D’altra banda, dins de les unitats perifèriques, també hi ha les Unitats de Resposta NRBQ, desglossades en Unitats de Primera Resposta i Unitats de Protecció i Intervenció. Serenitat, valor i altruïsme, són el leiv motive del grup TEDAX de la Guàrdia Civil.

En aquesta exposició itinerant, es vol retre homenatge a tots aquells que van lliurar la seva vida per salvar la de molts altres i lluitar per “la nostra llibertat i seguretat”, ha recordat Jordi Verger.

 

VÍDEOS


PUBLICITAT

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Best WordPress Themes Free Download
Premium WordPress Themes Download
Download Best WordPress Themes Free Download
Free Download WordPress Themes
free download udemy course