03. Maig 2024

ANA PASTOR, DE MINISTRA CONCILIADORA A PRESIDENTA DEL CONGRÉS

L’expresidenta del PP de Catalunya Alícia Sánchez Camacho serà vicepresident del Congrés

ministra ana pastorAna Pastor, la fins ara ministra de Foment, és la nova president del Congrés dels Diputats. Ha estat elegida gràcies als vots del PP i de ‘Ciutadans’.  S’ha imposat en segona votació per 169 vots (137 del PP i 32 de C’s) davant el candidat del PSOE, Patxi López, que ha aconseguit 155 vots (PSOE i Podem). ERC, CDC, PNB i la resta de formacions han votat en blanc. Si el resultat de les següents votacions és el pactat, els populars disposaran de tres llocs a l’òrgan de govern de la cambra (Pastor, Alícia Sánchez-Camacho, que ascendeix a vicepresidenta en detriment de Célia Villalobos, i Rosa Romero), mentre que C’s, a qui no li’n correspondria cap, en manté dos (Ignacio Prendes com a vicepresident i Patricia Reyes). Entre els dos sumen cinc dels nou vots de la Mesa, majoria absoluta. El PSOE disposarà de dos llocs i Podem dels altres dos. Cap formació minoritària té representants a l’òrgan de govern.

Pastor ha estat elegida a la sessió constitutiva de la XII legislatura que ha començat a les deu del matí, quan s’ha constituït la Mesa d’Edat formada per Maria Teresa Lara (PP) i els dos diputats més joves: Maria Such (PSOE) i Nagua Alba (Podem). Seguidament s’ha fet l’elecció pel sistema d’urna per crida, on cada diputat podia escriure un únic nom a la papereta i és elegit president el diputat que obtingui majoria absoluta.

GRA019. MADRID, 31/10/2013.- La ministra de Fomento, Ana Pastor, a su llegada a la reunión semanal del Consejo de Ministros que hoy se celebra en el Congreso de los Diputados en vez de en el Palacio de la Moncloa como es habitual, por haber sesión plenaria en la Cámara Baja. EFE/Paco Campos
La nova presidenta del Congrés

El guió previst s’ha acomplert durant la primera votació, on cap candidat ha aconseguit la majoria absoluta necessària. El PP i C’s han votat a Pastor, el PSOE a Patxi López, Podem a Xavier Domènech i CDC a Francesc Homs. El resultat també ha estat l’esperat: Ana Pastor ha aconseguit 169 vots, Patxi López 85, Xavier Domènech 71, i Francesc Homs 8. La resta de diputats (17) han votat en blanc.

L’alternativa al control de la Mesa per part de la dreta passava per un acord entre les forces d’esquerres en segona volta que requeria el suport de CDC i ERC, i que finalment no s’ha fet realitat. El PSOE ha votat el seu candidat, Patxi López, i Podem –que havia votat el portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech en primera votació- també ha donat el seu suport a Patxi López. Però els vots en blanc d’ERC, CDC i PNV, entre altres, han mantingut el candidat socialista en segon lloc.

El resultat de les votacions de la presidència i de la Mesa donarà a les formacions de la dreta el control absolut de l’òrgan de govern de la cambra, que és qui ordena els debats i decideix si s’accepten, o no, preguntes i iniciatives legislatives. També és qui decidirà si CDC disposa o no de grup, i qui marcarà el criteri de les peticions de compareixences dels ministres i del president del govern espanyol, un punt polèmic la passada legislatura.

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Premium WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
free online course