08. Maig 2024

SÍLVIA VAQUERO: Els llibres són tot allò que encara ens queda per aprendre

Sílvia Vaquero és la màxima responsable cultural de l’Ajuntament del Vendrell. És una persona jove que coneix prou bé les necessitats i les inquietuds del jovent en l’àrea cultural. La governant ho té que els consistoris haurien de crear estratègies que no estiguin allunyades de la realitat i de l’actualitat per despertar l’interès per la cultura i de retruc per la lectura. Vaquero entén que una de les maneres de conèixer el món és a través de la lectura. Sant Jordi és una de les Diades més boniques i més interessants per fomentar el gust per la lectura i apropar la ciutadania a la Cultura.


Quin significat té per a vostè la Diada de Sant Jordi?

Aquesta data per a mi té molts significats, d’una banda, emocional perquè sempre arriba la rosa que em regala el meu pare i això em fa molta il·lusió. D’altra banda, com a regidora de cultura del Vendrell, significa la unió de tots, escoles, institucions, associacions, entitats per celebrar aquesta diada, que va més enllà dels llibres i que tothom viu intensament. També és una data clau per fer costat a la creativitat i per fer-la més visible i reivindicar la importància de crear i imaginar.

Dedueixo que com a regidora de Cultura és un dels esdeveniments més importants, oi?
És un dels esdeveniments més importants perquè, com dic, tant la preparació dels actes com la jornada en sí transcorre amb molta il·lusió per part de tothom.

Cal que els ajuntaments, amb les seves competències en Educació, les polítiques culturals, les biblioteques, dissenyin estratègies que no estiguin allunyades de la realitat i de l’actualitat

Què heu preparat per enguany?
La veritat és que la Regidoria de Cultura ha treballat en paral·lel amb d’altres, com Festes, Educació o Comunicació. És important el que fas, però també a qui va destinat i com ho fas arribar. D’una banda, hem implicat les escoles de primària amb una jornada de poesia, que el diu La paraula a l’Escola, amb poetes tan rellevants com Blanca Llum o Biel Mesquida; posteriorment els poetes faran un recital al carrer, que hem anomenat La Balconada. Volem que la festivitat sigui tota al carrer i que arribi a tota la ciutadania. També hi ha tallers de l’Escola Municipal d’Art Apel·les Fenosa, teatre, trobada d’escriptors, paraulògic al carrer, exposicions i sobretot la recuperació del concurs de Sant Jordi per als estudiants.
Hem aconseguit engrescar i actualitzar el concurs literari, a través de les xarxes que és el que els adolescents tenen més a l’abast i l’hem convertit en un concurs de microrelats en diferents gèneres: còmic, poesia visual, vídeo. S’ha pogut arribar a gairebé 700 persones de les i als instituts de la nostra població, aconseguint així la participació de 293 alumnes d’ESO i Batxillerat. Com he dit anteriorment, la forma com et comuniques amb la gent i com fas arribar la cultura, en aquest cas, incentivar la lectura és cabdal. I vam pensar que la clau estava a utilitzar els mateixos canals que ells. La veritat és que ha sortit molt bé i els guanyadors exposaran les seves creacions a la Sala del Portal del Pardo.

Aquesta edició s’assemblarà més a la ‘normalitat’, confia que la diada serà multitudinària?
Confio en el fet que la gent pugui gaudir de totes les activitats i que alhora sigui també una forma de conèixer una mica més la nostra vila i de tot el potencial cultural que tenim.

Enguany hi ha moltes publicacions infantils, això ens podria indicar que els nens comencen a interessar-se una mica més per la lectura?
La prescripció lectora està a l’ordre del dia a les plataformes digitals i en contra del que molts pensem els nens i els adolescents llegeixen més. Cal que els ajuntaments amb les seves competències en Educació, les polítiques culturals, les biblioteques dissenyin estratègies que no estiguin allunyades de la realitat i de l’actualitat. Que posem a l’abast de les escoles materials didàctics i activitats que apropin la cultura d’una forma lúdica. En definitiva, acompanyar la comunitat educativa perquè tinguin recursos accessibles a tots els alumnes.

Els plans lectors de les xarxes de biblioteques tenen clar que han de conviure amb la digitalització i s’adapten perfectament

Com s’organitza un Sant Jordi quan hi ha la sensació que ja no es llegeix tant?
Doncs, com he dit anteriorment, sense oblidar i tenint en compte cap a on van els gustos i la necessitat de la gent. Nosaltres hem d’observar i en funció a això dissenyar, planificar i actuar. I sobretot fer que tot el que s’organitza arribi a tothom.

Hi ha joves que mai no han visitat una biblioteca… Google ha substituït aquest centre cultural?
No, les biblioteques continuen sent els espais visitants més visitats, són un servei essencial, de fet durant la pandèmia van ser dels primers serveis culturals que es van obrir i que la ciutadania més va demandar. I, d’altra banda, els plans lectors de les xarxes de biblioteques tenen clar que han de conviure amb la digitalització i s’adapten perfectament.

Com es pot suscitar l’interès per la lectura?
Doncs penso que s’ha d’explicar que llegir és una forma de conèixer el món, el que ens envolta i el que va existir i també el que està per venir. Que també és una forma de descobrir els altres i a nosaltres mateixos. I que la vida de les persones també són els llibres que ha llegit perquè acaben formant part de l’imaginari de cadascú.
En aquest aspecte, les escoles, les biblioteques, sales de lectura, museus tots hem d’anar a l’una i no separa els llibres de la resta de les activitats culturals. En aquest sentit, les polítiques municipals han de fer també costat als escriptors locals, proporcionant espais de difusió de les seves obres i amb la publicació de llibres. No podem oblidar que la cultura com més propera és més arriba emocionalment. D’altra banda, tal apostar per jornades literàries que també obrin les portes a escriptors amb més projecció.

Els mòbils (xarxes socials) han fet mal als llibres?
Jo crec que no, que a més a més han propiciat que coneguem escriptors i llibres. També cal afegir que les plataformes digitals emeten series basades en llibres, com ara best sellers i això està creant molt interès a saber com és el llibre.

Els llibres són tot allò que encara ens queda per aprendre

Què sent quan fulleja per primera vegada un llibre?
Dels llibres el que més m’agrada per primera vegada és el tacte de les seves fulles i m’hi fixo molt en el pes. I quan el començo a fullejar penso en tot el que em queda per aprendre, que és molt, els llibres són tot allò que encara ens queda per aprendre.

Quin està llegint en aquest moment?
En llegeixo i fullejo diversos, tots al mateix temps, el gènere que més m’agrada és l’assaig. M’agrada poder rellegir-los, subratllar-los, doblegar-ne les cantonades. El llibre que estic llegint actualment és Ningú parlarà de nosaltres de la Irene Vallejo.

PUBLICITAT







Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Best WordPress Themes Free Download
Free Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
free online course