El Departament de Salut prioritzarà els aliments saludables que es venguin dins dels centres mèdics. En aquest sentit, la conselleria regularà la venda d’aquests productes a màquines expenedores, cafeteries i menjadors dels hospitals i centres sanitaris. L’objectiu és donar més visibilitat als aliments amb menys quantitat de sucres afegits i sal, quantitats més elevades de fibra i millor perfil lipídic (greixos insaturats).
En relació amb les begudes, s’assenyala que cal garantir el subministrament d’aigua de la xarxa d’abastament d’aigua potable en tots els centres sanitaris de Catalunya, amb condicions higièniques adequades i evitant els envasos de plàstic. En aquest sentit, es recomana que sigui accessible fora de les màquines.
La instrucció també indica que els aliments saludables han de tenir major visibilitat, tant als aparadors de les cafeteries dels centres sanitaris com a les màquines expenedores, ocupant les files a l’alçada de la vista. A més, assenyala que s’ha d’evitar la presència d’aliments no saludables al costat de les caixes i en llocs de pas obligat.