FRANCESC PINTADO: La solució és tan senzilla com que ens deixin treballar

Francesc Pintado, el president de la Federació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona, reconeix que la gestió de la pandèmia ha estat nefasta, sobretot des del punt de vista d’un sector força fustigat per les restriccions anticovid. Els empresaris de l’hostaleria i restauració esperen que el govern sàpiga fer equilibris entre la salut i l’economia. Les improvisacions són nefastes per a tots, però molt negativa per a un sector que és tractat, sovint, com si fos el responsable de propagar la malaltia. Demana als governants que siguin empàtics amb els ICOS i els ERTOS.

Com veu la situació que travessa el sector?
Després de la pandèmia i d’un llarg període de tancaments i restriccions, hem viscut un bon estiu on hem treballat de valent i sembla que la situació actual segueix per bon camí. Estem vivint un moment dolç, en què la gent té ganes de sortir, d’omplir les terrasses i de reprendre la seva vida. Som optimistes enfront de la situació actual, perquè estem fent feina i poc a poc estem recuperant la vida que tant hem trobat a faltar.

Quina és la solució per tirar endavant?
La solució és tan senzilla com que ens deixin treballar. El nostre ADN ja ve carregat d’esforç, passió i dedicació. Així que l’únic que necessitem, per tirar endavant, és que ens deixin fer la nostra feina encara que la situació sanitària empitjori, perquè sempre hem dit que la hostaleria regula i és segura, i el temps ens ha donat la raó.

L’únic que necessitem, per tirar endavant, és que ens deixin fer la nostra feina

Quines són les preocupacions del sector?
Destacaria dues. La primera: que no ens tornin a tancar. Creiem que la mesura del passaport Covid per a accedir als establiments de restauració és una bona solució per evitar tancament en cas que la situació empitjori (esperem que no sigui així). Però si passa, hem  de ser enginyosos i respondre amb antelació.

La segona preocupació és la necessitat d’endarrerir al màxim el moment de retornar els ICOS, així com flexibilitat per ajustar la plantilla un cop finalitzats els ERTOS. És la manera d’evitar la destrucció del teixit empresarial. Necessitem les màximes facilitats per a contrarestar la manca de suport que hem rebut durant la pandèmia. Així que la principal demanda que fem a les administracions és que no ens tornin a tancar i flexibilitat en quants als ICOS i als ERTOS. 

Quan temps necessiteu pe recuperar-vos?
Tenint en compte que hem estat un any i mig sense facturar, i sent conscients que tot i que haguem tornat a la normalitat, no estem facturant més que altres anys; és difícil recuperar-nos sense conseqüències. Els diners d’aquesta recuperació sortiran d’estalvis i de pressupostos destinats a inversió i expansió. La recuperació està obligant a molts empresaris a no invertir en projectes de millora dels seus negocis i fins i tot a disminuir despeses personals d’oci, per pal·liar la manca d’ingressos del darrer any i mig.

Ens han negat la possibilitat de fer la nostra feina sense compensar-nos, i això és indignant

Com valoreu la gestió de la pandèmia?
La veritat és que ha estat nefasta. Evidentment entenem la dificultat de gestionar una situació com aquesta, però valorem negativament la falta de contacte i sensibilitat de l’administració cap al sector. Ens han negat la possibilitat de fer la nostra feina sense compensar-nos, i això és indignant. També valorem negativament que la legislació s’hagi fet sense consultar-nos quan el sector és un dels més rellevants perquè representa, ni més ni menys, que un 25% del PIB. Creiem que hem estat un dels sectors més atacats i culpabilitzats quan, repeteixo, sempre hem defensat i s’ha demostrat que la restauració regula i és segura.

Us heu sentit sols?
Sí. Els canvis continus en les mesures que implementava el govern, arribaven abans a la premsa que a la reunió on suposadament havíem de conèixer-los i debatre’ls. Va ser un desgavell i creiem que es van prioritzar les tensions internes del govern català que les necessitats reals de la ciutadania. Però tot té una vessant positiva i d’aquesta soledat en va néixer la necessitat de sentir-nos recolzats i la cohesió amb representants del sector hostaler a tot Catalunya com el Gremi de Restauració de Barcelona, la Federació d’Hostaleria de Lleida, la Federació d’Hostaleria de Girona, la FIHRT i PIMEC Turisme. Entre totes representem al major nombre d’establiments de restauració i allotjaments de tota Catalunya i hem consolidat una relació que ens fa forts davant les administracions i que ens servirà per defensar en un futur els interessos dels empresaris.

Necessitem les màximes facilitats per a contrarestar la manca de suport que hem rebut durant la pandèmia

Quines estratègies proposeu per recuperar el temps perdut?
Creiem que des de l’estiu, la recuperació està avançant a un ritme molt ràpid, sobretot amb l’activació de banquets i esdeveniments.  Des de l’AEHT hem engegat de nou les jornades gastronòmiques i n’estem programant amb totes les associacions de la província. Creiem que és una bona estratègia per dinamitzar la restauració i els allotjaments en temporades amb baixa ocupació. Aquestes iniciatives ajuden a desestacionalitzar i a posar en relleu els productes i productors del territori. També seguim posant èmfasi en estratègies que ja desenvolupàvem abans de la pandèmia, com les formacions, les publicacions com la Guia Gourmet o noves accions com els esmorzars de forquilla de l’AEHT.

PUBLICITAT

 





PUBLICITAT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.



RCPRESS no es fa responsable de les opinions expressades pels usuaris i col·laboradors. El contingut d’aquestes són a títol personal de l’autor

NOTA LEGAL   |   POLITICA DE PRIVACITAT I COOKIES


Newsletter

Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
download udemy paid course for free