26. Abril 2024

Els diputats donen les dietes per lluitar contra la Covid-19

La crisi del coronavirus ha paralitzat pràcticament l’activitat de Congrés i obert el debat sobre les dietes i complements dels parlamentaris. La Taula tractarà l’assumpte, però, de moment, el PSOE i Junts per Catalunya han anunciat que els seus diputats donaran les seves retribucions per desplaçaments al combat contra l’epidèmia.

Ciutadans i Bildu demanen que tots els parlamentaris renunciïn a aquestes dietes, i el principal partit de l’oposició, el PP, crearà un fons comú perquè els seus càrrecs públics puguin donar part del seu sou. Només al Congrés, la suma de tots aquests complements supera els 600.000 euros al mes.

Els diputats reben una assignació bàsica de 2.981 euros mensuals. Els que ocupen càrrecs en comissions reben altres 1.516 euros en el cas dels presidents; 1.108 els vicepresidents i portaveus i 739 euros els portaveus adjunts i secretaris. A més, els parlamentaris de fora de Madrid (313) perceben altres 1.921 euros en concepte d’indemnització per sufragar despeses que generi la seva activitat a la cambra, i els electes per Madrid, 917. Tots tenen, a més, assegurat el pagament de desplaçaments i viatges (prèvia justificació).

La crisi del coronavirus ha paralitzat l’activitat del Congrés, que només ha celebrat els plens d’urgència per aprovar i prorrogar l’estat d’alarma i les comissions de Sanitat (les úniques que continuen d’un total de 36, entre legislatives, no legislatives i mixtes). En aquest context, diversos grups i diputats han plantejat la necessitat de renunciar a part del seu sou per donar-lo a la Sanitat pública o a entitats que ajuden als altres durant l’epidèmia. La plataforma change.org acumula desenes de milers de signatures de diverses peticions en aquest sentit.

La presidenta Meritxell Batet recorda que el Congrés com a tal no pot fer donacions i proposa fer un càlcul dels diners que la Cambra s’ha estalviat al març per la reducció de les activitats presencials i estudiar una fórmula jurídica perquè aquestes quantitats es puguin destinar a la lluita contra la Covid-19, per exemple, retornant aquest romanent a Hisenda. Aquestes són les postures dels grups.

PSOE. Fonts del PSOE, que compta amb 120 diputats i 113 senadors, assenyalen que “com a gest de solidaritat amb els sectors més vulnerables de la societat espanyola, en aquests moments de dificultat, els parlamentaris socialistes destinaran les indemnitzacions per les seves funcions representatives a les donacions que considerin de major interès, en favor d’entitats de caràcter social i en el marc de les seves respectives circumscripcions”. El diputat Odón Elorza va demanar a la presidenta de Congrés que atengui la seva renúncia al cobrament de la dieta per a despeses de desplaçament de la nòmina d’abril. “El 14 de març vaig plantejar que no s’abonés i el vaig tornar a demanar el 21 perquè no veia cap resposta. Al meu entendre el més clar és no efectuar l’ingrés a qui ho demani. L’important és fer un mínim gest ètic”, assenyala.

PP. El principal partit de l’oposició, amb 88 diputats i 97 senadors, assegura que establirà un “fons comú perquè tots els càrrecs públics (diputats, senadors, europarlamentaris, diputats autonòmics i provincials i altres càrrecs institucionals) donin part del seu sou per ajudar en la lluita contra el coronavirus a tots els voluntaris en primera línia”. “Ens unirem a qualsevol acord dels Parlaments que impliquin aportacions directes a les organitzacions que es troben lluitant contra el virus”, afegeixen els populars. Mentrestant, el líder del PP, Pablo Casado, segueix demanant que el Govern injecti més diners per combatre els efectes de l’epidèmia. Sense especificar d’on es trauria aquests diners, en un moment en què la despesa pública s’ha disparat per intentar esmorteir la pandèmia, el líder de l’oposició va reclamar aquest dijous una paga extra per al personal sanitari i que els empleats de sectors essencials, entre els quals ha citat a repartidors, caixers de supermercats, transportistes, militars, guàrdies civils i policies, no paguin impostos durant l’estat d’alarma.

Vox. En les seves esmenes al decret de pròrroga de l’estat d’alarma, el grup, de 52 diputats, va proposar la suspensió del pagament de subvencions a partits polítics i sindicats per destinar aquestes quantitats a “ajudes a la ciutadania gestionades per entitats locals”. Els grups parlamentaris reben una subvenció fixa de 29.026 euros mensuals i altres 1.670 euros extra per cada escó. Vox va anunciar que donarà aquesta subvenció a “associacions de víctimes del coronavirus”. El partit s’oposa, però, a deixar de percebre els 1.900 euros que reben els diputats de fora de Madrid. “Cal entendre que aquests pagaments es fan servir per pagar el lloguer. I aquest lloguer se segueix pagant durant aquest període”, ha declarat el seu portaveu, Iván Espinosa de los Monteros.

Podemos. “Nosaltres ja ho fem de manera habitual, no només per aquesta situació. Ja donem part del nostre salari. Això és una pràctica necessària i nosaltres ho vam destinar en bona part a causes socials, col·lectius i caixes de resistència”, va declarar la ministra Irene Montero, contagiada per coronavirus, en una entrevista a Antena 3.

Ciutadans. Inés Arrimadas, presidenta de C’s (10 escons), proposa que les sessions tant al ple com a les comissions siguin telemàtiques i que els diputats renunciïn al plus salarial que cobren pels desplaçaments.

Junts per Catalunya. El grup independentista ha proposat a la Taula de Congrés que faci les modificacions pertinents per destinar l’assignació per desplaçaments a “contribuir a fer front a la crisi del coronavirus”.

ERC. Gabriel Rufián, portaveu d’ERC (13 diputats), assenyala que es tracta d’una decisió “tant política com personal que es discutirà dins el si del grup parlamentari i que en cap cas es farà pública com no s’han fet públiques altres iniciatives d’aquest tipus que es prenen fan anys”. “Una donació anunciada no és generositat, és publicitat”, afegeix Rufián.

La Taula de Parlament de Catalunya ha decidit renunciar a aquestes dietes a l’abril i decidirà la fórmula per donar aquests diners – bé al Departament de Salut de la Generalitat o a diverses entitats que assisteixen als afectats –. Mentrestant, anima els parlamentaris a donar les que ja han rebut i que corresponien al mes de març.

N.J.

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
udemy paid course free download