29. Abril 2024

CEPTA ALERTA PER A LA CONTINUADA DESTRUCCIÓ DE LLOCS DE TREBALL A TARRAGONA

La Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta) adverteix del continuat deteriorament de les xifres d’ocupació i atur al territori -del 27,03% en l’últim trimestre de 2013-, per sobre de les altres demarcacions catalanes. Segons el darrer observatori de la patronal, les causes d’aquesta situació són la manca d’un teixit empresarial ampli i diversificat, el pes històric de la construcció -que en set anys ha destruït 42.000 llocs de treball-, l’estacionalitat turística o l’augment dels costos en el sector petroquímic. La patronal reclama més formació professional i major suport a l’emprenedoria, mentre que alerta que la pressió fiscal contribueix a la fuga d’empreses a Terol i Castelló.
La patronal tarragonina ha presentat aquest dijous un informe sobre el comportament de l’atur a la demarcació, que es basa en els resultats de l’Enquesta de la Població d’Activa del quart trimestre del 2013 i en les conclusions de les taules rodones celebrades durant el mes de març amb professionals, empresaris, agents i entitats socials del territori. El Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre es van situar a finals d’any amb 113.000 desocupats -respecte els 24.800 del 2006- i una taxa d’atur del 27,03% -enfront del 6,4% de set anys enrere-.

Les taxes d'atur són preocupants a Tarragona
Les taxes d’atur són preocupants a Tarragona

La Cepta alerta que el fort “deteriorament” de l’ocupació i el significatiu augment de l’atur contrasta amb l’evolució a altres demarcacions catalanes. En aquest sentit, a Tarragona la segueixen Girona amb un 24,1%, Barcelona amb un 21,7% i Lleida amb un 16,2% d’atur. A nivell estatal, Tarragona se situa com la vint-i-unena demarcació de 52 amb més atur, al nivell de les del País Valencià, Múrcia i Castella-la Manxa. “Una anomalia històrica”, segons ha advertit el cap del gabinet d’estudis de la patronal, Juan Gallardo, per la qual no s’albira encara un canvi clar de tendència.
Segons l’informe de la patronal, d’entre les causes generals que explicarien la realitat tarragonina hi ha la fiscalitat mediambiental i la normativa en matèria d’activitats, que genera un efecte fuita vers altres demarcacions limítrofes com ara Terol i Castelló. També s’atribueix a l’absència de crèdit i al desmantellament de les caixes d’estalvi, a la complexitat del marc normatiu en matèria fiscal i laboral així com al continuat procés de devaluació interna de l’economia, amb salaris més baixos i menys beneficis empresarials que porten a una contracció del consum intern.
Posant el focus en els factors que afecten directament al territori, la Cepta destaca la manca d’un teixit empresarial ampli i diversificat. En aquest àmbit, Tarragona presenta la intensitat empresarial -en relació al nombre d’habitants- més feble de Catalunya i una absència d’un significatiu ventall de petites i mitjanes empreses. “Sense les grans empreses, la situació encara seria pitjor, però Tarragona necessita empreses”, ha avisat Gallardo. També cal tenir en compte l’enfonsament del sector de la construcció i la difícil reinserció d’aquest col·lectiu en el món laboral.
A nivell turístic, malgrat que el sector presenta una evolució favorable en els darrers anys, segons la Cepta, cal resoldre la forta estacionalitat turística. En aquest sentit, l’anunci d’inversions com el macrocomplex turístic i d’oci BCN World, la nova àrea temàtica de Ferrari a PortAventura o la construcció d’una terminal de creuers al Port de Tarragona, són motius que conviden a l’esperança, segons ha destacat el president de la patronal, Joan Antoni Belmonte.
El cap de gabinet d’estudis de la Cepta, Juan Gallardo, ha advertit també de la preocupació entre el sector petroquímic per l’augment dels costos i la pèrdua de competitivitat respecte altres localitzacions amb un avantatge comparatiu. “Hi ha menys interès per invertir a Europa en detriment dels Estats Units, Canadà i Mèxic on es produeix una contínua caiguda dels costos energètics pels efectes dels processos alternatius d’extracció de gas i petroli”, ha afegit l’economista.
Les dependències del SOC estan cada cop més plenes
Les dependències del SOC estan cada cop més plenes

La dependència d’una part significativa del sector industrial i terciari tarragoní vers la demanda interna també explicaria el mal comportament de l’atur. La Cepta recorda que el nivell d’internacionalització de l’economia local, tot i que ha millorat significativament, continua fonamentant-se en els sectors petroquímics i paperers, mentre que el gruix de petites i mitjanes empreses continua tenint al mercat intern com a primer client.
La patronal detecta també una incapacitat de diversificar el sector primari tarragoní, en molts casos amb explotacions de mida reduïda que corresponen a segones activitats i amb un envelliment de la població ocupada en aquest àmbit. El sector manté un pes comparativament petit sobre el PIB i sense perspectives d’eixamplar-lo en el futur, llevat de conreus i produccions molt concretes, especialment les relacionades amb l’oli, la vinya o la fruita dolça.
A tot això, cal tenir en compte la importància de l’atur de llarga durada -que s’acosta al 60% del total-, un baix nivell formatiu d’una part dels desocupats i l’existència d’una inestabilitat laboral, on l’estacionalitat esdevé una característica bàsica i la no-continuïtat de feines i el desacoblament entre formació i món laboral porten a un entorn de “precarietat creixent”, segons l’informe.
D’entre les principals propostes d’acció, la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona aposta per una millora del tractament de la petita i mitjana empresa, una pressió fiscal menor i una racionalització de la fiscalitat mediambiental. A més, es reclama una millora de la dotació en matèria de formació professional, dels mecanismes de suport a l’emprenedoria i de la transferència tecnològica entre entitats educatives i empreses.
La patronal tarragonina continua reivindicant la millora de les infraestructures per donar suport a l’activitat logística i industrial, entre les quals prioritza l’autovia A-27 o el Corredor ferroviari del Mediterrani. La Cepta referma també en aquest estudi el seu suport a BCN World com a un “complement essencial per a millorar el sector turístic, tot contribuint a la desestacionalització de la temporada i la consolidació global de la destinació Costa Daurada”.
 
 
 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes
online free course