25. Maig 2024

RICARD CHECA: ‘Correm el perill de deixar de ser periodistes per convertir-nos en publicistes’

Discurs amb motiu del lliurament dels III Premis de Comunicació Tarragona 2015

12308645_958272427577153_1404622198620269656_n
Ricard Checa durant el seu parlament

Benvolgut conseller, delegat i subdelegat del govern, diputats, senadors, alcaldes, regidors, magistrat de l’Audiència Provincial, fiscal degana de Reus, representants dels diferents col·legis d’Advocats, responsables de les forces i cossos de seguretat, representants de diferents entitats socials i cultural, companys,  senyores i senyors…

 

Aquest acte que hem volgut que fos auster però sentit té un doble objectiu: reconèixer públicament la tasca desenvolupada per uns quants companys i col·laborar amb aquells nens que amb tenen dificultats econòmiques – fent-nos càrrec d’algunes beques menjadors, aconsellats per la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona.

Encara que alguns intentin vendre’ns la moto, tapada amb fum, dient que l’economia desplega i que tot comença a rutllar, la realitat al carrer és ben diferent. A les redaccions també: en el darrer any, només a la província de Tarragona, s’ha acomiadat més de 117 professionals.

S’ha fet servir la crisi per netejar redaccions i substituir els veterans per uns joves amb poca personalitat professional. Ha guanyat la precarietat i ‘el cortar y pegar’…

La prova que alguna cosa no va bé és fet que el premi d’Investigació ha quedat desert. Hi ha qui al·legui que no hi ha diners ni temps per fer investigació. De fet, és una paradoxa que els mitjans no investiguin quan, en to jocós es diu que ‘si no estàs imputat no ets ningú’.

Realment, i parlant clar, a  alguns mitjans els va millor no investigar – i si possible no contrastar res. … Així no molestem… i no perdem les subvencions… ni el poder que creuen tenir en un sistema cada cop més obsolet…

Si no fem res en contra, correm el perill de deixar de ser periodistes per convertir-nos en publicistes.

Quan s’està assistint a un debat nacional reclamant independència per Catalunya, tenint en l’horitzó, un futur  millor. Crec que els periodistes es podríem afegir a la demanda i exigir també independència professional. Que les subvencions, la publicitat o els amiguismes no posin el perill l’essència del periodisme ni a la seva pluralitat.

Em cansem i m’avorreixen aquells que reclamen objectivitat quan saben que som subjectes i no hauríem de fer cas a aquells que, intentant silenciar-nos o despistar-nos, acusen els altres mentre tapen misèries que haurien de ser notícia i objecte de judici.

Avui reconeixem 8 professionals que, dia rere dia, intenten fer arribar al públic – la nostra raó de ser – el seu punt de vista sobre el nostre entorn. La democràcia i el pluralisme agraeixen les diferents opinions i els debats constructius.

Som els missatgers i el missatge només pot arribar amb credibilitat si les nostres fonts són saludables i no estan encasellades en altres interessos que no siguin el públic. No hi ha periodistes bons i dolents – – Hi ha històries i  missatges més o menys interessants.

La llibertat de premsa i d’expressió no poden ser excusa per la guerra bruta que estem assistint en determinats sectors, però tampoc no hem de permetre que els periodistes es converteixin en la veu del seu amo.

Potser el nostre sector també hauria de fer una reflexió sobre què està passant amb la nostra credibilitat i què espera de nosaltres el públic…

El públic vol confiar en nosaltres  i per això demana i exigeix honestedat i rigor… Si som capaços de reunir aquests dos ingredients… estarem donar un pas de gegant en la nostra credibilitat

La pregunta és… serem capaços? Ens interessa?

Jo espero que sí perquè ens hi juguem molt…

Bona nit i moltes gràcies… i bones notícies

Ricard CHECA
Director del Diari La República

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Best WordPress Themes Free Download
Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download Premium WordPress Themes Free
udemy paid course free download