27. Maig 2024

350 mil euros per desmuntar les grades degradades de l’Amfieatre

El regidor Herman Pinedo

Novetats sobre l’Amfiteatre de Tarragona. L’Ajuntament ha decidit desmuntar parcialment les grades de la suma cavea de l’Amfiteatre romà, reconstruïdes als anys setanta del segle XX.  Les tasques des desmuntatge tindran una durada aproximada de dos mesos i un cost de 350.000 euros.

S’ha pres aquesta decisió després d’analitzar l’informe encarregat a un equip de professionals extern i consensuat amb els tècnics municipals. Aquesta decisió ha estat traslladada també a la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i a aquelles entitats vinculades a la protecció del patrimoni històric com l’ICAC, ICOMOS o la RSAT.

Les tasques des desmuntatge tindran una durada aproximada de dos mesos i un cost de 350.000 euros

La progressiva degradació estructural d’aquestes grades i els conseqüents riscos de desestabilització i esfondrament, van propiciar la instal·lació d’una estructura d’estintolament l’any 2018. Des d’aleshores, una situació que havia de ser provisional s’ha allargat a l’espera d’obtenir els estudis específics per tal de diagnosticar la situació i avaluar les possibles solucions encaminades a l’aprofitament o no de les grades, valorant-ne la viabilitat tant tècnica com econòmica, així com tenint present la conservació del patrimoni com a eix prioritari.

Els darrers episodis de pluges torrencials també estan accelerant el desgast de les patologies identificades sobre aquesta part del monument, així com del mateix terreny i és necessari iniciar una correcta gestió d’aigües del sector.
Aquest informe ha tingut en compte els següents punts:

  • els antecedents constructius
  • l’examen de la situació actual
  • l’anàlisi de les patologies
  • l’afectació de la progressió de les patologies sobre les bastides d’estintolament
  • el grau d’afectació parcial
  • el grau d’afectació general de les estructures tant originals com de la part reconstruïda.

L’informe determina que cal iniciar de forma imminent una solució tècnica viable per a sostenir i estabilitzar amb garanties la part de l’amfiteatre reconstruïda als anys 70, que no afecti la resta del monument. Per tot això, després d’avaluar aquest informe i fer les consultes tècniques pertinents, els tècnics de l’Ajuntament han conclòs, d’acord amb criteris de conservació, prevenció i protecció del patrimoni històric, que la solució més adient és el desmuntatge parcial d’aquestes grades fins a assolir un grau de consolidació òptim, seguint els procediments indicats en l’informe municipal. Atesa la situació, l’actuació s’iniciarà immediatament. De fet, aquest mateix matí, s’ha començat a senyalitzar la zona i entrar material.

Per a dur a terme aquestes obres, la Conselleria de Patrimoni ha valorat la intervenció en 350.000 euros, partida pressupostària que es portarà a aprovació al Consell Plenari Extraordinari d’aquest proper divendres 30 de setembre.

Com s’explica a l’informe, en funció dels resultats del desmuntatge parcial, de la investigació arqueològica i de l’anàlisi estructural; es determinaran les accions a emprendre, al mateix temps que es començarà a treballar en el necessari Pla Director de l’Amfiteatre, partida que estarà inclosa en el pressupost municipal 2023.

VÍDEO

 

PUBLICITAT


Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
free download udemy paid course