29. Abril 2024

Els advocats del torn d’ofici se sumen a les protestes a la justícia

Els advocats del torn d’ofici de Catalunya han alçat la veu aquesta setmana per reclamar millores retributives al Govern, de manera que se sumen als sectors del món judicial que està en peu de guerra per les condicions laborals, des de jutges i fiscals fins a funcionaris dels jutjats.

Representants de col·legis d’advocats, sota el paraigua del Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC), van mantenir dimecres passat una reunió amb responsables de la conselleria de Justícia per reclamar millores retributives, així com altres qüestions vinculades a la conciliació, i han aconseguit que el Govern es comprometi a establir un calendari per estudiar-ne les reivindicacions.

La protesta dels advocats d’ofici arriba després de les aturades parcials convocades per sindicats de funcionaris de justícia el 17 d’abril passat per exigir millores laborals, així com l’amenaça de vaga indefinida anunciada per les principals associacions de dijous i fiscals a partir del proper 16 de maig.

Aquests sectors judicials segueixen els passos dels lletrats de l’administració de justícia que, després de la vaga que van dur a terme entre els mesos de febrer i març passats, van aconseguir que el Ministeri de Justícia es comprometés a augmentar-los el sou.

 Pèrdua de retribució
La principal reivindicació dels col·legis de l’advocacia és la millora retributiva del torn d’ofici, que històricament s’ha considerat insuficient.

Als advocats d’ofici, els lletrats que s’ofereixen per assistir a aquells que sol·liciten l’assistència jurídica gratuïta, els paga l’administració pública (en aquest cas la Generalitat) mitjançant unes taules de remuneració anomenades mòduls.

Segons els lletrats, el 2010, amb la crisi econòmica, els mòduls es van congelar i posteriorment fins i tot es van reduir, encara que ara, gràcies a un conveni signat amb Justícia el 2021 i sumant l’augment del 2,5 % del sou que el Govern va aprovar 2022 per a tots els funcionaris que en depenen, els advocats d’ofici han recuperat el nivell retributiu que tenien el 2010.

“Però seguim necessitant una actualització”, ha afirmat aquesta setmana la degana del Col·legi d’Advocats de Tarragona, Estela Martín, que a més a més és coresponsable de la Comissió del Torn d’Ofici del CICAC a Catalunya.

 Guàrdies tensionades
D’altra banda, els advocats del torn d’ofici, que de manera general són retribuïts quan fan guàrdies per garantir que tota víctima o detingut tingui assistència lletrada a qualsevol hora en què es produeixi l’arrest, demanen que augmenti la retribució de les guàrdies esmentades.

Estela Martín exposa que amb la reforma del 2020 de la llei catalana de protecció de les víctimes de violència masclista, és obligatori que els torns d’ofici de guàrdia atenguin no només les víctimes de violència masclista a l’àmbit de la parella sinó qualsevol tipus de víctima de violència de gènere, com les agredides sexualment.

Això, segons Martín, incrementa notablement el nombre d’assistències que cal fer i “tensiona” la guàrdia.

Per tant, el Consell Català de l’Advocacia demana una millora en la retribució d’aquestes guàrdies per dos motius: per una banda, perquè creuen que és un servei especialitzat que s’ho mereix, ja que els lletrats d’ofici que atenen les víctimes tenen formació complementària en aquest tipus d’atenció, i, per altra banda, perquè entenen que aquesta millora atraurà altres advocats a “apuntar-se” a les guàrdies i això destensionarà el servei.

El departament de Justícia va asseure’s a discutir la qüestió amb el Consell i les parts van arribar a un acord per constituir una taula de treball i un calendari per abordar  les reivindicacions dels advocats del torn d’ofici

Taula negociadora
Aquesta setmana el departament de Justícia va asseure’s a discutir la qüestió amb el Consell Català de l’Advocacia i les parts van arribar a un acord per constituir una taula de treball i un calendari que abordi les reivindicacions dels advocats del torn d’ofici.

Al marge de comprometre’s a estudiar les propostes dels advocats, Justícia ha volgut reivindicar que la dotació pressupostària del departament per pagar els advocats del torn d’ofici s’ha situat al pressupost del 2023 en 73 milions d’euros, de manera que es tracta d’un dels àmbits de la conselleria en què creix més el pressupost, i que Catalunya és la comunitat autònoma de l’Estat que més inverteix en justícia gratuïta.

PUBLICITAT














Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
udemy course download free