28. Abril 2024

Música i neurociència es fusionen a Vila-seca

La música i la neurociència s’han fusionat en un concert a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca. Es tracta d’un experiment científic en el qual s’han repartit cinc neurotransmissors entre intèrprets i públic per mostrar i analitzar quin impacte té la música en el cervell. La prova també serveis per recopilar dades i divulgar conclusions científiques entre la població. Segons el doctor Marc Sebastián Romagosa, aquest primer experiment també ha ajudat a verificar el sistema de cara a la recerca científica, com per exemple en futurs estudis sobre trastorns per dèficit d’atenció. La proposta ha reunit una cinquantena de músics de l’Orquestra de la URV i l’orquestra Lully del conservatori de Vila-seca.

El concert experimental ha constat de dues actuacions, la primera a càrrec de l’orquestra infantil Lully del conservatori de Vila-seca i la segona per part de l’Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili. Minuts abans de començar l’acte, s’han col·locat cinc dispositius d’encefalograma EEG portàtils que s’han repartit en dos músics, el director d’orquestra i dos membres del públic.

Ara bé, l’impacte que té la música en el cervell humà s’ha mostrat a tot el públic assistent a través de quatre pantalles on es podien veure en temps real diferents paràmetres i marcadors biològics. D’aquesta manera, els encefalogrames han permès retransmetre en directe les ones cerebrals dels participants, així com les zones del cervell amb més activitat neuronal mentre escoltaven el concert.

La informació recollida ha variat en funció de les persones a les quals s’han col·locat els dispositius, fossin intèrprets o bé espectadors. “El músic genera una activitat neuronal no és la mateixa que la de la persona que escolta; té tot el sentit del món, ja que quan tu interpretes música estàs llegint una partitura, movent dits per tocar un instrument i a més, mous el cos. El procés cognitiu i motor és diferent de la persona que només escolta la música”, ha assenyalat. Tot plegat marca un punt de partida per a futures recerques, sobretot en l’àmbit mèdic. Aquest és el primer cop que una prova d’aquest tipus surt dels laboratoris i s’aplica amb un públic general.

PUBLICITAT




Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
free download udemy paid course