29. Abril 2024

LES BOIES DE COSTA: UN NOU HABITATGE PER ALS ANIMALS MARINS

Boia1
Les boies ecològiques preparades per ‘llençar-se’ al mar

Amb l’estiu trucant a la porta, els ajuntaments ja comencen a treballar per posar les platges a punt. Entre altres accions, el que fan és delimitar la zona reservada als banyistes amb una línia de boies que va de punta a punta de les platges.

Aquestes boies, que solen anar lligades amb una cadena i un bloc de formigó de 80 kg, per les característiques que tenen, s’han de posar i treure cada temporada. Partint d’aquest fet, Miquel Rota, expert en aquariofília i pioner en el cultiu de roca viva, ha desenvolupat un nou sistema, únic en el món, per a subjectar les boies amb tot un seguit de beneficis.

En primer lloc, i a diferència de les de ciment, aquestes són permanents. Un fet que permet crear un escull i un hàbitat perfecte per als animals marins. A final de temporada, l’únic que s’ha de fer, és retirar la cadena superior i la boia de plàstic que sura a l’aigua.

“És una casa per a peixos, on podran criar i refugiar-se”, ha dit Rota. De fet, els nous biòtops artificials han regalat una sorpresa, en aquest cas, als altafullencs. “Amb el deteriorament del fons marí ja no hi havien musclosDes que hem posat aquestes boies hem pogut veure que n’hi tornen a haver”, ha explicat el creador d’aquest projecte.

 El nou sistema, que segons les característiques de la platja és més gran o més petit, té un ganxo de ferro, “l’única peça que s’haurà d’anar canviant cada 10 anys aproximadament”, al que hi anirà lligada la cadena i la boia.Boia3

L’any 2012 Torredembarra va ser pionera amb aquestes boies i “l’èxit d’aquest invent, i les ganes de seguir endavant i de treballar pel medi ambient, ha fet que se sumin altres municpis“, ha dit l’alcalde torrenc, Daniel Massagué. Ara mateix, són 4 les localitats que utilitzen les boies ecològiques: Torredembarra, Altafulla, Salou i l’Ametlla de Mar.

“Es tracta d’un projecte molt interessant que, a més de preservar el medi ambient, ens ajudarà a atreure un tipus de turisme molt especialitzat com és l’aquàtic”, ha dit Pere Granados, alcalde de Salou.

En el seu torn, Félix Alonso, alcalde d’Altafulla, ha dit que les bones idees, quan són bones, tenen projecció. “Estem realitzant un somni que esperem que no s’acabi aquí”, ha dit Alonso, tot destacant la importància que té per la preservació del fons marí.

Per altra banda, el regidor de Medi Ambient de l’Ametlla de Mar, Antoni Montagut, ha dit que el mar ens torna tot allò que li donem, i aquestes boies “donen un valor afegit a la nostra costa”.
boia4
El director de comunicació de Repsol i diferents alcaldes

Aquesta temporada, en total, és ‘llençaran’ al mar un total de 20 ‘habitatges’ per a peixos.
La intenció és anar substituint les de formigó, ha dit Josep Bertran, director de comunicació de Repsol, així  com també ajudar a regenerar el fons marí de la costa catalana.

Cada bloc, que pot mesurar entre 1,30 i 2 metres d’alçada, té diferents formes i mides amb tot un sense fi de cavitats, grans i petits, per a què els nous inquilins s’hi puguin passejar. Actualment, l’Ajuntament de Màlaga ha encarregat la instal·lació de 5 d’aquestes boies a les seves platges.
En total, el projecte ha tingut un cost de 35 mil € i ha estat patrocinat per Repsol.
Dani Martínez

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Best WordPress Themes Free Download
Premium WordPress Themes Download
Download Best WordPress Themes Free Download
Free Download WordPress Themes
free download udemy course