28. Febrer 2024

KEVIN MORENO (JSC Salou): Les opinions dels joves no se les té en compte

Sovint el jovent reivindica tenir més protagonisme en la presa de decisions. Sigui en l’àmbit laboral, acadèmic o polític, les persones joves continuen patint estigmes associats a la manca d’experiència o les facilitats educatives. Per saber més sobre aquest tema, avui conversem amb el president de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) a Salou, Kevin Moreno. Cafè en mà, dóna el punt de vista de les persones joves al voltant d’afers com la política, els prejudicis i la inexperiència. També exposa el seu parer sobre els nous conceptes de joventut, ja que avui dia sembla que un es pot considerar jove fins passat els 40 o 45 anys.

 

En general, la joventut està desconnectada de la política?
Sí, sens dubte. Cada cop veiem els i les joves més desconnectats de l’actualitat política. No només hi ha una desconnexió generalitzada del sector més juvenil, sinó que també podem apreciar com cada vegada l’interès en aspectes organitzatius socials es va minimitzant.

Per què creus que passa això?
Des del meu punt de vista, un dels potencials factors que podria causar aquesta dissociació entre els joves i la política és la falta de consideració de les opinions dels i de les joves en la presa de decisions, és a dir, moltes vegades, en àmbits on els joves poden aportar la seva experiència o les seves opinions, no se’ns té en compte i això fa que a mesura que passa el temps, la desconfiança pel sistema polític s’agreugi.

És necessari fer una distinció entre el fet de sentir-se jove i ser una persona jove

Quins són els temes que més preocupen al jovent?
Una de les principals problemàtiques és l’atur juvenil. Per exemple, estem veient com una gran part de les persones amb estudis de grau tenen grans dificultats a l’hora d’entrar al mercat laboral, sigui per la seva inexperiència o per la mateixa falta d’oportunitats.

Indubtablement, un dels temes més importants i sobre el que m’agradaria posar l’èmfasi, és la lluita constant per la igualtat de gènere. Volem un món equitatiu i igual per a tots i totes, on tothom gaudeixi de les mateixes oportunitats. Finalment, també destacar la nostra preocupació activa per la salut mental, el canvi climàtic i la sostenibilitat.

Ha canviat la concepció de la joventut? Ara sembla que un és jove fins a 45 o 50 anys…
La veritat que al llarg del temps sí que ha anat canviant la concepció del que és ser una persona jove, també perquè el nivell i qualitat de vida de les persones ha millorat exponencialment amb el transcurs dels anys. Tot i això, crec que és necessari fer una distinció entre el fet de sentir-se jove i ser una persona jove. En aquest darrer terme, cal destacar que l’època jove és aquella en la qual has d’aprendre dels errors i formar-te tan personal com professionalment.

Creus que encara hi ha prejudicis sobre les persones joves?
Sí, malgrat això, aquests es van minorant dia rere dia, ja que estem aconseguint revertir aquesta concepció negativa i generalitzada que es té del jovent.

Quins prejudicis pateix el jovent i com es poden desmantellar?
Un clar exemple, el podem trobar en l’atribució directa que se’ns fa amb la llei del mínim esforç. En altres paraules, en trets generals, la societat pressent que nosaltres, la gent jove, no donem el tot pel tot a l’hora de fer les diferents tasques diàries que se’ns encomana, i ja et puc assegurar jo, que per molt que de vegades les coses no surtin com un vol -perquè això de vegades és inevitable- l’esforç que es disposa en totes i cadascuna de les nostres accions és sempre plena.

Yeray Moreno ens ha proveït dels recursos necessaris perquè els joves puguem desenvolupar les nostres idees i transmetre les nostres inquietuds al seu grup de treball

Consideres que des dels partits polítics s’aposta prou pels joves?
Arran de la pandèmia sí que he vist com de mica en mica els partits polítics estan fent una aposta clara pels i per les joves, donant-nos més responsabilitats en determinats àmbits. En el nostre cas, per exemple, el candidat del PSC a les eleccions municipals de Salou, Yeray Moreno, ens ha proveït de tots els recursos necessaris perquè nosaltres, els joves, puguem desenvolupar les nostres idees i transmetre, així mateix, les nostres inquietuds al seu grup de treball.

Amb tot això, si posem el focus en un àmbit més general com és el nivell estatal, considero que continua sent insuficient, ja que molts i moltes de nosaltres tenim les capacitats i competències necessàries per assolir determinats alts càrrecs.

Sempre es diu allò de què una persona jove primer ha d’adquirir experiència abans d’agafar responsabilitats en un lloc de treball. Què en penses?
Estic completament d’acord amb aquesta afirmació, perquè per molt ben format que estiguis sobre una determinada matèria o activitat, l’experiència és un grau. Hi haurà situacions que aniran succeint que ningú abans t’haurà dit com s’han d’afrontar, i és aquí, on realment una persona ha de buscar solucions proactives i immediates. Aspectes fonamentals que, al cap i a la fi, permeten a un individu diferenciar-se de la resta.

Establint un paral·lelisme amb el món empresarial, podem veure com a les grans empreses moltes de les vegades aquells que suggereixen canvis o aporten idees a l’equip directiu, són aquells treballadors que tenen més experiència dins del sistema productiu, aquells que estan a la base operativa.

PUBLICITATQuins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
online free course