26. Febrer 2024

LA GENT GRAN HA DE ‘FER-SE’ VALER, TENEN UN POTENCIAL AMAGAT

‘Què hem de fer amb la gent gran?’ Aquesta era la pregunta a la qual es buscava resposta a la taula rodona que es va fer  a la sala d’àmbit cultural d’El Corte Inglés. Aquest acte, organitzat per la República Checa, va comptar amb les aportacions professionals de Montserrat Combalia, directora de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona, Marta Domènech, responsable d’Europe Direct a Tarragona, la infermera Pilar Espelt i la psicòloga Coia Domènech. El periodista Ricard Checa n’era el moderador

gentgran
Moarta  Domènech Montse. Cambalià, Ricard Checa, Coia  Domènech i Pilar  Espelt

La infermera Pilar Espelt ha informat que gairebé un 60% de la població envellirà amb un estat més que acceptable. També afirma que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) diu que un 60% del potencial de la salut pot millorar si es disminueix el risc i es milloren els hàbits saludables, és a dir, corre o caminar i no fumar.  A més, Espelt comentava que la gent gran està “acovardida, són ells els que han de demanar el que volen. A Catalunya hi ha 1.789.000 persones que es consideren gent gran, això és un potencial molt gran. Si volguessin podrien canviar la política ja que tenen molta força amb els polítics”.

gent

Viure dels avis
Montserrat Combalià, dels Serveis Socials, comenta que molta gent no acudeix als serveis públics perquè pensen que no hi poden accedir.

Des de l’Ajuntament ofereixen diversos serveis com l’atenció a domicili, el servei a domicili i la teleassistència, entre d’altres. La llei de promoció de l’autonomiapersonal i atenció a les persones en situació de dependència va obrir les portes del Serveis Socials a molta gent, “per desgràcia, les retallades són les que són, però la llei encara existeix”.

A banda, sentencia que els moments de crisis són durs i que hi ha famílies que en una mateixa llar coincideixen tres generacions, sota el mateix sostre i el què és més dur és que viuen de la pensió de l’avi.

Evitar la soledat
Coia Domènech, psicòloga, considera que la gent gran, en la gran majoria, està ben atesa i se sent ben atesa a nivell de serveis però que està poc atesa pel que fa a nivell psicològic, no se l’escolta.gentgrann

“L’envelliment no és negatiu, és un procés vital pel qual tothom ha de passar i el que s’ha de fer és fer sentir a la gent gran que se sentin feliços i que tinguin emocions positives i alhora, s’han d’eliminar els efectes negatius com la tristesa, la soledat i el mal humor”.

Per concloure la seva intervenció, apunta que només demana que s’aconsegueixin tres fites en referència  a la gent gran, que sigui feliç, que se senti compresa i que forma part activa de la societat i que li doni sentit a la seva vida.

Voluntariat
Marta Domènech, d’Europe Direct, comenta que des d’Europa es fan polítiques relacionades amb la gent gran. Hi ha programes i activitats dedicades a la gent gran i d’altres que estan obertes per a que el col·lectiu hi pugui accedir i beneficiar-se’n.

Afirma que la població europea està envellint ja que l’índex de natalitat així com també el de mortalitat. Domènech acaba la seva intervenció explicant que des d’Europa s’ha engegat un cos de voluntaris humanitaris, en aquest voluntariat hi poden anar tant joves com gent gran activa.

Els últims poden aportar capacitats, coneixements i experiències que les poden transmetre a altres països. “Cada dia hi ha més gent gran que decideix fer les maletes i emprendre un voluntariat i marxar a un altre país”.avis

Què fem doncs?
Per concloure l’acte, el periodista Ricard Checa ha fet el següent resum de l’acte: “vosaltres sou un motor que sembla que estigui apagat però quan s’engega té una potència enorme. Hem d’intentar que vosaltres us sentiu vius, que sou necessaris i sou una peça clau de la societat. Els vostres consells, les vostres experiències ens serveixen per a tirar endavant, nosaltres hem viscut en una època de bonança i hi ha moltes coses que no les sabem, les vivim a través de vosaltres. Teniu molt de poder per a canviar les coses, també a la política. A vegades, a aquells que estan a dalt, i que no haurien de ser-hi, se’ls ha de dir que han d’anar per aquí i no per allà, i vosaltres ho podeu fer. Sense malinterpretar-ho políticament, m’agradaria dir que Podem!”.

Jonathan OCA

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Nulled WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
udemy course download free