17. Maig 2024

VALLS EXHIBEIX LES DONES CASTELLERES… EN UNA EXPOSICIÓ

FOTOGRAFIESEn el marc de la Fira de Santa Úrsula, Valls, més concretament el Teatre Principal, acollirà a partir demà una exposició fotogràfica amb les dones castelleres com a úniques protagonistes.

La mostra, on es podran contemplar més d’una setantena d’imatges, estarà repartida en tres espais diferents: el vestíbul del Teatre Principal, el Pati de Sant Roc de l’Institut d’Estudis Vallencs (IEV) i el bar/restaurant El Safareig de la plaça de l’Oli.

L’objectiu de la mostra és posar en valor el paper de la dona en el món casteller, un paper que ha estat imprescindible perquè el fet casteller hagi evolucionat fins el punt on es troba avui en dia.

Ara bé, ‘Dones castelleres’ és una mostra fotogràfica plural que ha estat possible gràcies a la feina de 13 fotògrafs castellers d’arreu de Catalunya, que han preparat un recull del seu treball amb les dones com a úniques protagonistes.

L’exposició ‘Dones castelleres’ consistirà en fer una ruta pels tres espais de la mostra, començant pel Teatre Principal i que acabarà amb una botifarrada i degustació de Vermut Casteller al Safareig.  La periodista Raquel Sans serà l’encarregada de presentar l’acte.

La mostra es podrà visitar a Valls fins a l’1 de novembre, i està previst que després de Valls passi per diverses ciutats de Catalunya, algunes de les quals ja estan confirmades i es donaran a conèixer més endavant i d’altres han mostrat el seu interès en acollir-la.

A les xarxes socials es poden seguir les novetats al Facebook Dones Castelleres i a Twitter amb l’usuari @DonaCastellera i l’etiqueta #DonesCastelleres, i mitjançant precisament aquesta etiqueta es vol demanar la participació dels visitants.

 

 

ELS FOTÒGRAFS: 

Jonatan Tarafa Cervera (Tarragona, 1977)
El fotògraf tarragoní Jonatan Tarafa, responsable de l’estudi fotogràfic Jon TC Photo de Reus,  començà de jove en el món de la fotografia i el vídeo. Apassionat de tot el que significa captar una mirada, un instant, de robar un moment, sempre s’ha mostrat tal i com és per enfrontar-se a un repte fotogràfic, el qual el motiva, per complicat que sigui.

En el seu estudi no paren les sessions de nadons i nens i, fora d’ell, els casaments i altres reportatges socials, ocupen la major part del seu temps, però busca decididament dedicar el temps necessari per muntar exposicions que esdevenen resposta de les seves inquietuds, com són la que va mostrar per diverses ciutats del Camp de Tarragona “Músics de Casa Nostra” o “La Vida al Casal” on mostrava la vida que transcorre entre la gent gran en un centre i el recull de documentació que feia també amb el reportatge “Diables de Cambrils, 10 anys”.

En seu temps d’oci gaudeix descrivint què passa en les places castelleres del país, apropant el seu objectiu a castellers anònims que esdevenen protagonistes dels seus arxius.

David Oliete Casanova (Tarragona, 1986)
Fotògraf nascut a Tarragona, resideix ara a la seva ciutat natal després de viure un temps a Cardiff i Barcelona. Amant de la fotografia documental, ha estat el fotògraf del Concurs de Castells de Tarragona el 2014 i l’autor del vídeo del mateix Concurs el 2012, així com de l’exposició fotogràfica “El cel dels Castells”. En els darrers anys ha realitzat diversos projectes fotogràfics i audiovisuals que han estat reconeguts en certàmens internacionals com els “International Photography Awards”, el “Travel Photographer of the Year”, els “Kontinent Awards” o el Festival de cinema “SESIFF” de Seül, a Corea del Sud. Les seves fotografies de castells han estat publicades en blogs de tot el món i en premsa internacional com el Daily Telegraph, The Times, The Guardian, Huffington Post, o La Stampa, entre altres. La Colla Joves Xiquets de Valls li va atorgar recentment el premi Joan Ventura i Solé de periodisme casteller.

Laia Solanellas (Reus, 1987)
Publicitària d’estudis, però periodista i fotògrafa de professió des de fa més de set anys. Actualment cap de fotografia i cap de redacció del grup delCamp.cat i gestora de xarxes socials, va iniciar el camí en el periodisme al Diari Aquí i poc a poc es va anar endinsant en el fotoperiodisme. Les seves fotografies es poden veure a NacióDigital.cat i als mitjans de delCamp.cat, entre ells DiariCasteller.cat, i ha publicat en diversos mitjans de comunicació de paper territorials com el Diari de Tarragona i el Diari Més, en diaris estatals esportius com Sport i Mundo Deportivo, també al Diari Ara i mitjans internacionals de temàtica esportiva, entre altres, així com publicacions en llibres de fotografia, etc. També treballa en fotografia de productes, esdeveniments com la Ganxet Pintxo de Reus, i celebracions socials com bodes, batejos i comunions, etc.

Apassionada per captar els detalls i explicar el que passa al seu voltant i a la seva ment, intenta aportar al fotoperiodisme una visió artístico-descriptiva.

 Marc Serarols (Berga, 1972)
Viu a Barcelona i es dedica a la gestió hotelera. La seva relació amb el món dels castells arriba de la mà de dos Tonis. Afeccionat a la fotografia, principalment a la “streetphotography”, va descobrir ara farà quatre anys les imatges de l’Antoni Coll. El van captivar. Allà on, des de lluny, només hi veia estructures, hi apareixien una munió de rostres carregats de sentiments i expressions, passió, vitalitat, tenacitat, rauxa, suor i llàgrimes. Un altre Toni, en Toni de Lloret, a base d’una pedagogia apassionada, el va acabar d’enamorar en un taller de castells per a empreses a Cal Figarot. La flama ja estava encesa. D’aquí a la plaça, i allà, a base de coincidir amb els Castellers de Barcelona s’hi va acabar aficionant, declarant-se avui “vermell” de dalt a baix, malgrat que oficialment no tingui cap lligam amb la colla.
Per a ell, la fotografia castellera és la màxima expressió de la fotografia de sentiments. Històries personals, sentiments íntims i intransferibles, rostres que paguen i es deslliuren de deutes pendents, i a l’hora, sentiments compartits i de grup, que elèctricament es transmeten, i que si no vas amb compte, t’electrifiquen a tu.

Ariadna Brunet Pinós (Reus, 1992)
Actualment està estudiant fotografia a l’Escola d’ArT i Disseny de Tarragona. Li agrada la fotografia musical i escènica, especialment la d’esdeveniments relacionats amb la cultura popular. Es fixa en els detalls, en la gent, en la forma de transmetre emocions i que aquestes arribin a tothom.

Compagina la feina educativa com a vetlladora en una escola amb tasques professionals com a fotògrafa freelance. Amant de les xarxes socials i els nous entorns de difusió de la fotografia, gestiona diversos perfils d’Instagram. Ha exposat a la Galeria La Cabina, a la Instagramers Gallery de Madrid i al Museu d’art d’Ohio als Estats Units. Ha estat la guanyadora del concurs de fotografia castellera 2014 organitzat per la Revista Castells.

Antoni Coll Lázaro (Barcelona, 1975)
Va néixer el 1975 a Barcelona i a l’any ja era a Mallorca on es va criar i viure fins l’any 2007, any en què es trasllada a Tarragona per un projecte professional fins a l’actualitat.

Pel que fa a la seva fotografia, és evident que el que més l’atrau i li agrada és la “Fotografia Documental”. El fascina captar i immortalitzar emocions, sentiments, etc, i intenta captar i oferir fotografies amb “força” que generin emocions i que siguin capaces de transmetre a l’espectador la mateixa emoció o sentiment que el protagonista està sentint en el moment de la instantània.

Sobre el seu estil i acabat, intenta que sigui “fresc” i al mateix temps elegant.

  • Fotògraf autor del cartell oficial del XXIV Concurs de Castells.
  • Fotògraf i col·laborador a Tarragona Cultura – Ajuntament de Tarragona.
  • Fotògraf amb publicació a la Revista National Geographic (Nov. 2014)
  • Fotògraf Oficial “Bouquet Festival 2014 i 2015″
  • Fotògraf i autor imatge disc “REVERIE ” de Maria Parra Peñafiel, per la discogràfica VERSO. (Madrid 2014)
  • 2 º Premi Concurs de fotografia “Tarragona digital 2010″
  • 1 º Premi Concurs de fotografia “Dia del Mercadal Reus 2011″
  • 1 º Premi Concurs de fotografia “Mirades de Tarragona, Castells 2012″
  • 2º Premi “Concurs de fotografia Instagram-Descobreix Catalunya Repte Castells 2013”
  • 1º Premi “Concurs de fotografia Gremi Marejants 2014″
  • Menció de honor aconseguida a “4º International Exhibition of Photography IPU 2014 – Baghdad IRAQ”
  • Des-de fa 2 anys imparteix Tallers de fotografia Castellera a Tarragona i a Barcelona.

Laia Díaz Segura (Tarragona, 1987)
És llicenciada en Periodisme i en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Rovira i Virgili.

Va treballar al Diari Més de 2010 a 2013 on s’encarregava de la informació local de Tarragona i de les cròniques castelleres. Posteriorment, ha gestionat les xarxes socials de diversos esdeveniments culturals de Tarragona.

L’afició per la fotografia castellera li comença quan les paraules es queden curtes i veu que amb imatges pot complementar les seves cròniques castelleres, que actualment pública al blog ‘Històries d’una càmera’. Ha guanyat diversos premis de fotografia castellera, com ara el ‘Fotos que fan colla’ organitzat per Òmnium Cultural i Llet Nostra en el marc de l’esdeveniment #catalanswanttovote.

A dia d’avui, treballa com a freelance i, entre altres coses, gestiona la comunicació de les escoles La Salle Tarragona i La Salle Reus i és responsable de comunicació del Concurs de Castells de Tarragona.

Rodrigo Sicilia Gómez (Barcelona, 1976)
És resident a Torredembarra des de fa 39 anys. Geòmetra de professió i aprenent de fotògraf a temps parcial, de fotografia documental, de carrer i de foto castellera des del 2013. Publica habitualment al Diari Casteller i a altres mitjans digitals. Casteller dels Nois de la Torre, membre del Ball de Diables de Torredembarra i col·laborador de l’Agrupació de Balls Populars de Torredembarra.

“L’atractiu de la fotografia castellera és la de poder immortalitzar la quantitat d’estats d’ànim i emocions que s’agrupen en una diada. Caçar aquests moments a plaça és una activitat del tot engrescadora i addictiva”.

Laura Rodríguez Triguero (Tarragona, 1976)
Professora, filòloga, músic i  fotògrafa freelance es declara una artista eclèctica en constant recerca i aprenentatge dins del llenguatge fotogràfic.

Interessada en la fotografia documental i en el reportatge cultural en tots els seus àmbits, podeu veure les seves fotografies en diferents mitjans digitals com el diari Nació Digital i Delcamp.cat, Diari Casteller, així com en les webs especialitzades La Nova Escena o el Festa Directe.

Guanyadora de diversos premis fotogràfics com el 3r premi “Santa Tecla Digital 2013” i el 3r premi “Festa Major de l’Arboç 2014”. Ha exposat al Centre Cívic Besós (col·lectiva “Tribut als  Boscos”), Fira d’Art Contemporani de Madrid ARCO 2015 (“Find Sublime”), Galería La Cabina  (“Mujeres8M”) i dins dels actes de la Casa de les Lletres organitzats per l’Ajuntament de Tarragona (“Enjoy the silence”).

Ha il·lustrat la portada del single “Els meus núvols” del cantautor tarragoní Albert Jordà (2015).

Josep Pont i Roca (Arenys de Mar, 1967)
Viu a Berga des de fa 45 anys. Aficionat a la fotografia des que tenia 25 anys, és membre de l’Agrupació Fotogràfica  Tallers d’Arts i Oficis (AFTDAO) de Berga i soci de la Federació Catalana de Fotografia.

Després d’un parèntesi de més de deu anys, va retornar a la fotografia ara en fa uns tres, ja en l’era digital,  període en el qual ha guanyat diversos premis d’àmbit comarcal.

Apassionat de les tradicions i la cultura catalana, li agrada copsar a través de l’objectiu els costums,  l’ambient i les gents  en les festes populars  i altres esdeveniments de caire tradicional d’arreu del país.

Seguidor habitual dels castellers de la seva ciutat, Berga, ha unit dues de les seves grans passions: castells i fotografia i intenta plasmar amb la seva càmera tot el que envolta l’extraordinari món casteller.

Mireia Comas Franc (Andorra, 1976)
Té estudis de Fotografia per l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalaunya i un Postgrau en Fotoperiodisme per la UAB.

El setembre de 1997, rep el primer premi del concurs fotogràfic “el fet casteller”, organitzat pel Consell de la Joventut de la Generalitat de Catalunya. El juliol de 2001, el primer premi de fotografia del concurs “Todos somos diferentes”, organitzat per la Fundación de Derechos Civiles i el “Ministerio de trabajo y asuntos sociales. El juliol de 2003, el primer premi del “Concurs de Fotografia de Mercats”, organitzat per l’Associació de Mercat de la Independència de Terrassa. El 2014 va rebre el segon Premi del Premi Repsol de Fotografia Castellera.

També ha rebut una beca atorgada per la Universitat d’Oviedo “Curs internacional de fotografia” dirigit per Javier Bauluz el juliol de 2001 i una beca atorgada per la Fundacion Santa Maria de Albarracín pel seminari de fotografia i periodisme dirigit per Gervasio Sánchez el desembre de 2001. Actualment, és fotògrafa especialitzada en fotografia de nounats, nadons i famílies.

 

Jean Segovia Menor (Saint Vallier – França, 1972)
Casteller des de 2013 i fotògraf de professió des de fa 10 anys, amb afició per la fotografia, les arts plàstiques i el retrat des de ben jove per tradició familiar.

És al 2012 quan, impartint un dels seus cursos de fotografia a l’escola d’adults d’Altafulla, i gràcies a un grup d’alumnes castellers, descobreix la fotografia castellera.

Són concretament les imatges del fotògraf d’Antoni Coll les que el criden a apropar-se a aquesta grandiosa temàtica, esdevenint així una de les seves principals aficions en l’actualitat.

Poc després, és quan tant ell com la seva filla Paula, són atrets pel fet casteller i acaben formant part de la colla Castellers d’Altafulla.

A mitjans del 2014, conjuntament amb altres fotògrafs del seu municipi (Altafulla), creen la pàgina de Facebook Altafulla BLOC. Un projecte que neix com a espai per donar cabuda fotogràfica a tota la crònica social, cultural i esportiva d’Altafulla.

Pere Toda Serra (Valls, 1954)
És artista plàstic i fotògraf dedicat al fotoperiodisme. Va formar-se a l’Escola Massana i IDEP Barcelona. A dia d’avui treballa com a freelance a Vilaniu Comunicació, a l’Ajuntament de Valls i al Diari Sport de Barcelona. Ha publicat en diverses publicacions i revistes d’àmbit estatal e internacional, entre elles La Vanguardia, Periódico de Catalunya, Mundo Deportivo, i en diferents setmanaris catalans. Va ser fotògraf des del 1991 fins el 2010 al Diari de Tarragona i va ser el fotoperiodista de Decennals de la Candela de Valls 2011, fent el recull del llibre ‘Les Decennals de Valls’.

És autor gràfic de diferents llibres de cultura popular i de castells. A més, ha fet diverses exposicions de temàtica castellera i als anys 80 va ser un dels primers locutors de Catalunya en fer programes i retransmissions castelleres en diferents emissores de ràdio d’àmbit català i estatals també a donat conferències sobre el fotoperiodisme. Ha guanyat en diverses ocasions la Beca Agustí Guri de fotografia i altres premis i guardons.

Com a artista plàstic, ha pintat obres de temàtica castellera i ha fet també diverses exposicions arreu del país i ha guanyat diferents concursos de cartellisme d’àmbit nacional. És casteller de la Colla Joves Xiquets de Valls des de la seva refundació.

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
free online course