29. Abril 2024

DESPRÉS DE DOS ANYS, LES TORTUGUES TARRAGONINES SÓN LLIURES

Tres dels exemplars de tortuga babaua trobats a la platja Llarga de Tarragona l’any 2014 han estat alliberats al mar aquest dimecres, després d’haver estat tractades en un centre de recuperació d’animals marins, al Prat de Llobregat (Baix Llobregat). S’ha equipat dues de les tortugues amb emissors via satèl·lit per fer-ne el seguiment, conèixer la seva ruta al mar i, així, ampliar el coneixement sobre la biologia d’aquesta espècie.

Tortugues babaues
Moment de màxima expectació, en què la tortuga està a punt d’arribar al mar

El naixement de tortugues és un fet molt poc habitual a les platges de Catalunya. L’octubre del 2014, es van detectar una trentena de tortugues acabades de néixer a la sorra de la platja Llarga de Tarragona. Gràcies a la col·laboració d’una veïna que va avisar el Cos d’Agents Rurals, la Xarxa de Rescat de Fauna Marina va poder rescatar 12 exemplars vius, però en estat molt crític. Després d’una primera estada a l’Estació Biològica de Canal Vell, al Parc Natural del Delta de l’Ebre, tres exemplars van tirar endavant i van ser traslladats a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) del Prat.

Tractaments per millorar la mobilitat

Les tortugues, que van néixer amb poc més de 5 centímetres i 25 grams, ara fan entre 25 i 29 centímetres i pesen entre 3 i 4,5 quilos. Durant el temps que han estat ingressades, han seguit diversos tractaments de rehabilitació per millorar els problemes de mobilitat que presentaven, que van superar. La dieta d’aquestes tortugues ha estat a base de peix blanc, peix blau i calamar. Rebuda l’alta veterinària, ja estaven preparades per iniciar la seva vida a mar obert. Els emissors via satèl·lit que s’han col·locat a dues de les tortugues permetran conèixer millor aquesta espècie amenaçada, de la qual es desconeixen molts aspectes dels seus primers anys, com per exemple les zones on s’alimenten.

Condicions òptimes de la costa tarragonina

La tortuga babaua (Caretta caretta), igual que la resta de tortugues marines, viu tot l’any al mar però entre els mesos de maig i agost les femelles surten per fer el niu. Les platges tarragonines tenen unes condicions òptimes per a la seva reproducció, tant per la composició de la sorra i la temperatura que assoleix com per la presència de posidònies mar endins. Així, l’Ajuntament de Tarragona ha impulsat diverses actuacions de millora per a la fauna protegida de les seves platges, així com una xarxa de voluntariat que durant la temporada de cria ressegueix el litoral tarragoní buscant possibles rastres de tortuga, ja sigui de mares que fan el niu o de cries que hagin pogut néixer.

Estudis genètics de la Universitat de Barcelona han revelat que l’estiu del 2014 com a mínim dues femelles van fer el seu niu a les platges de Tarragona, un fet històric a Catalunya i molt rellevant per a la protecció d’aquesta espècie. Els tècnics i els conservadors insisteixen en la importància de la col·laboració ciutadana en casos com aquest d’espècies protegides i en perill d’extinció. En aquest sentit, cal recordar que no s’han de manipular els exemplars trobats i avisar ràpidament al telèfon d’emergències de Catalunya (112).

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Free Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download Premium WordPress Themes Free
free online course