06. Maig 2024

TARRAGONA DÓNA L’ESQUENA AL MÓN JUEU

CRONICAQue el llegat jueu de Tarragona ha estat tradicionalment maltractat i desaprofitat és un fet inapel·lable. Fora d’algunes iniciatives individuals, plenes de bona voluntat, com la permanent lluita de Francesc Valls, la nostra ciutat ha donat l’esquena al seu passat jueu, tot i ser aquest prou interessant. Aquest matí tenia lloc al Parlament de Catalunya la reunió preparatòria per a la constitució de la Xarxa de Calls Jueus Catalans, fruit del trencament intern de la Red de Juderías Españolas-Camino de Sefarad.

mon-_jueuLes poblacions catalanes que en formaven part d’aquesta Red Española de Juderías eren Barcelona, Girona, Besalú, Castelló d’Empúries i Tortosa. La contaminació del procés independentista -segons uns- i la mala gestió -segons altres-, va originar un conflicte dins aquesta entitat i el seu conseqüent trencament. Ruptura que ha tingut fins i tot ressò en mitjans internacionals com l’israelià El Haaretz o The New York Times.

La nova entitat, exclusivament catalana, havia d’estar integrada per 21 municipis, entre els que trobaríem cinc de la nostra província: Tortosa, Falset, Valls, Montblanc i Tarragona. Sobta, per exemple, l’absència de Reus, ciutat que sí ha cuidat el seu llegat jueu i l’ha intentat posar en valor, en contrast, per exemple, amb Tarragona. La intenció es constituir formalment aquesta xarxa a inicis de 2017.

Aquesta Xarxa de Calls Jueus Catalans ha estat impulsada pels mateixos municipis que van trencar amb la Red de Juderías Española, com serien els de Girona, Besalú i Castelló d’Empúries. Barcelona, pel contrari, ha mantingut la seva pertanyensa a l’entitat espanyola, tot i que també, presumiblement, en formarà part de la catalana.

El lideratge dels gironins i de la persona que ha pilotat el Patronat Call Jueu de Girona, Assumpció Hosta, ha originat algunes tensions amb altres territoris i ciutats que en formen part de la nova xarxa. També han aparegutcall-jueu veus crítiques amb aquesta iniciativa, com per exemple les de l’influent entitat Mon Juïc, que ha criticat directament la filosofia de “producte turístic” que Hosta ha donat a la Red de Juderías abans, i a la Xarxa de Calls ara.

Fora de joc
En el cas de Tarragona, aquesta iniciativa ha agafat al govern tripartit fora de joc. En primer lloc, sembla que era el cessat gerent del Patronat de Turisme, Carles Sanz, qui estava gestionant el tema i que no va posar al corrent a la nova responsable política de Turisme, la regidora Immaculada Rodríguez, per la incomunicació que aquesta va imposar des d’un inici en les relacions entre ambdós.

Tampoc les regidories de Patrimoni (Begoña Floria) o de Cultura (Josep Maria Prats) estarien al corrent d’aquesta creació de la Xarxa de Calls Jueus Catalans, ni de la reunió al Parlament que ha tingut lloc avui. Finalment, però, el propi alcalde Josep Felix Ballesteros ha enviat una nota als convocants declinant la participació de Tarragona en aquesta nova iniciativa, per això cap representant de l’ajuntament de Tarragona ha estat present en la reunió del Parlament, ni tan sols com observadors, i ha estat la nostra ciutat la única absent de les 21 ciutats catalanes convocades. mon-jueuUn cop més, Tarragona posa la nota negativa i dissonant davant de la resta del país, amb un equip de govern cada dia sembla més desgovernat.

Reus substituirà Tarragona?
Ara caldrà veure quin paper jugarà Tarragona en relació al seu propi llegat jueu, quedant-se fora de les dues associacions existents, l’espanyola i la catalana. Que aquesta iniciativa de xarxa catalana neixi d’un trencament amb l’entitat espanyola, de la que la nostra ciutat no en formava part, posa a prova el criteri preponderant en el govern tripartit: recolzar una iniciativa clarament avalada per la pròpia Generalitat i formar-ne part, o quedar fora d’aquesta xarxa i de qualsevol altra, ja que Tarragona no era membre de la Red de Juderías. Fins i tot s’especula que Reus pugui cobrir la hipotètica baixa de Tarragona en la Xarxa de Calls.

Aquest assumpte posarà a prova al nou gerent del patronat de Turisme, Ángel Arenas, així com la línia estratègica del govern tripartit pel que fa a un tema tan sensible com el del llegat jueu a la nostra ciutat. De moment, si més no, la ciutat ha quedat en evidència un cop més, desmarcant-se d’una iniciativa i sense posar cap alternativa damunt la taula que no sigui fer el ridícul.

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Nulled WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
free download udemy course