07. Maig 2024

QUÈ ÉS EXACTAMENT EL MOBBING?

 

Despaired  secretary picking up some files
El mobbing té lloc a diferents sectors

Avui volem tractar un tema delicat, que de ben segur molts lectors coneixeran de primera mà. Em refereixo a l’assetjament laboral o moral, conegut com a “mobbing”, del qual existeixen estadístiques elevades en quant a la seva incidència en les organitzacions.

Qui més qui menys ha patit situacions tenses a la feina, però no totes les controvèrsies amb companys i superiors -o fins i tot subordinats- són considerades per l’ordenament jurídic com a mobbing. Veiem quines són les notes característiques d’aquesta figura:

1.- L’assetjament moral suposa un atac contra drets fonamentals del treballador com la dignitat, la llibertat personal, la integritat física i moral, la igualtat i no discriminació, el dret a l’honor, la salut, etcètera.

2.- S’articula a través de conductes de menystenint de la persona, menyspreu de la feina o resultats, essent accions indesitjables, injustes i de caràcter greu segons paràmetres socialment establerts.

3.- Requereix sistematicitat, és a dir, que es doni una actuació repetida en el temps o una reiteració de diferents conductes.

4.- Ha d’existir intencionalitat, en el sentit de que subjectivament l’exercici de la pressió psicològica té lloc amb un ànim pervers.

5.- La finalitat específica és la destrucció psicològica, debilitament espiritual i humiliació de la víctima amb l’objectiu de que una vegada el treballador objecte de mobbing es trobi enfonsat psíquicament, marxi de l’empresa o renunciï al seu càrrec o condicions laborals.

6.- S’ha de donar una efectiva producció del dany en forma de trastorn mental.

mobbing
Les víctimes de Mobbing solen patir-ho en silenci

Com es pot veure, per tant, no tots els conflictes que puguem tenir a la feina seran considerats per un jutge com a mobbing, ja que com resum la Sentència del T.S.J. de Madrid de 26 de juny de 2009, l’assetjament moral ha de tenir sempre uns perfils objectius com són la sistematicitat, reiteració i freqüència de les actuacions, i al mateix temps, uns altres de subjectius com la intencionalitat i la persecució d’una finalitat. És per això que, com diu la Sentència del T.S.J. de Madrid de 6 de febrer de 2012, no pot confondre’s l’assetjament moral amb conflictes, enfrontaments i malentesos laborals que es donin en el si de la empresa.

En conseqüència, moltes de les situacions en que ens trobem diàriament a l’empresa no podran ser considerades segons aquests paràmetres com assetjament moral. Normalment, ens referirem a conflictes puntuals amb companys, abús de poder de superiors, condicions laborals amb riscos psicosocials com l’estrès o el “burn-out” (estar cremat amb la feina) o intents d’exercir algun tipus de pressió psicològica que, no obstant, no arribin a una sistematicitat o aïlladament no revesteixen prou gravetat.

En propers articles aprofundirem més detalladament en casos concrets i la forma en que podem actuar enfront d’aquest greu problema.

Víctor CANALDA
Advocat Especialista en Dret Laboral 

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Best WordPress Themes Free Download
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Premium WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
free download udemy paid course