06. Maig 2024

LES PARAULES MÉS PRONUNCIADES DURANT EL 2016

La Fundació de l’Espanyol Urgent (Fundéu-BBVA) ha fet públics els 12 mots finalistes a ser la paraula de l’any 2016. El 30 de desembre es farà públic el terme guanyador. Entre els finalistes figuren paraules com ‘youtuber’, ‘cuñadismo’ o ‘posverdad’, que ja va ser escollida paraula de l’any pel Diccionari Oxford.

hablar‘SORPASSO’
Fundéu recomana escriure aquest terme (tan habitual en les informacions polítiques) amb una sola ‘s’ a la síl·laba final. Es defineix com a ‘fenomen pel qual, en unes eleccions, un grup polític supera àmpliament a un altre’. En concret, actualment s’està utilitzant per informar de l’avançament d’un partit a un altre d’espectre polític proper, encara que no sigui per ampli marge, així com per apuntar a l’avançament o superació econòmics o en altres camps.

POPULISME
Els diccionaris ja inclouen la paraula populisme amb una accepció que encaixa amb el significat que vostè esmenta: ‘tendència política que pretén atreure a les classes populars’; a més, afegeix en l’adjectiu populista l’accepció de ‘pertanyent, relatiu o partidari del populisme’. En tots dos casos adverteix que s’usa més amb un sentit despectiu.

‘YOUTUBER’
És un anglicisme que que fa als que publiquen vídeos a través de YouTube. rFundéu recomana escriure-la amb cursiva per ser un estrangerisme o adaptar-se a l’ortografia espanyola com ‘youtubero’ i, en aquest cas, escriure en rodona.

‘PHUBBING’
Amb el terme anglès ‘phubbing’, s’al·ludeix al fet que una persona només presti atenció a un dispositiu mòbil sense fer cas del seu entorn, especialment a les persones que l’envolten. Pot traduir-se per ‘ningufoneo’. La veu ‘phubbing’ és de creació recent a partir de ‘phone’, que significa ‘telèfon’, i snubbing, que és ‘desaire’, ‘menyspreu’ o ‘menysteniment’.

‘ABSTENCIOCRACIA’hablarr
El terme ‘abstenciocracia’ és vàlid per cridar l’atenció sobre el poder i la importància que té l’abstenció en les votacions en diferents països i situacions polítiques. Fundéu recierda que aquest neologisme, que encara compta amb un tímid ús en els mitjans, recull, però, un fet del qual no falten proves en l’actualitat global: en la votació sobre l’acord de pau amb les FARC, en el referèndum de Hongria, a la consulta del brexit o en les eleccions a diferents països com els EUA, l’opció escollida per la majoria dels votants va ser, precisament, no anar a votar.

BIZARRO
El terme ‘bizarro’ pot emprar-se, en al·lusió a una cosa, amb el significat de ‘estrany, rar, insòlit’, tal com recull el Diccionari d’americanismes, de les Acadèmies de la Llengua.

‘CUÑADISMO’
El terme ‘cuñadismo’, que fins ara feia referència al nepotisme o favoritisme cap als cunyats, ha ampliat el seu significat i s’empra sobretot per referir-se a la tendència a pensar sobre qualsevol assumpte, volent aparentar ser més llest que els altres.

‘POSVERDAD’
‘Posverdad’, sense ‘t’ ni guió, és preferible a la forma ‘post-veritat’ com a traducció de la paraula anglesa ‘post-truth’. Amb motiu de l’elecció d’aquest terme com a paraula de l’any pel diccionari Oxford, en els mitjans es pot trobar en frases com «Oxford destaca que la paraula “post-veritat” va passar d’ocupar un lloc perifèric en l’ús quotidià a ser eix dels comentaris polítics”, “la substància fonamental de la ‘post-veritat’, corrompuda i corruptora, és justament que la veritat ja no importa “o” la comunicació ha entrat en una era que els experts defineixen com la de la ‘post veritat política’.

VENDEHÚMOS
Fundéu insisteix que ‘vendehúmos’ s’ha d’escriure amb accent. El terme es defineix al diccionari amb el significbla_blaat, gairebé en desús, de ‘persona que ostenta o simula valimiento o privanza amb un poderós per vendre el seu favor als pretendents’. No obstant això, en l’actualitat s’empra per referir-se a qui fa propostes sense fonament, utòpiques, il·lusòries…

‘LGTFOBIA’
El terme ‘LGTBfòbia’ al·ludeix al rebuig al col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals i, segons Fundéu, està ben format en espanyol de la mateixa manera que la seva forma desenvolupada ‘elegetebefobia’.

 

En el llistat de les paraules més pronunciades, sobretot per la voxpopuli, podem trobar-ne, entre d’altres, instagramer, whatsapejant o amigovio.

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes
udemy paid course free download