19. Abril 2024

La pandèmia ha costat a la Generalitat gairebé 10 milions d’euros

 

La pandèmia de la covid-19 i la crisi econòmica generada per ella han costat un total de 9.756,7 milions d’euros a la Generalitat en aquests dos anys d’incidència del coronavirus.

Aquesta xifra és l’impacte econòmic total de la pandèmia des de mitjans de març del 2020, quan va esclatar, fins al tancament de febrer del 2022, ja que encara no estan disponibles les xifres de març, segons dades del departament d’Economia de la Generalitat.

La factura total inclou tres conceptes bàsics: despesa sanitària i sociosanitària directa, despesa indirecta i induïda i minva d’ingressos.

La despesa directa sanitària i sociosanitària provocada per la pandèmia, és a dir, la relacionada amb l’atenció en hospitals i residències, principalment, suma 4.323,2 milions.

La de caràcter indirecte i induïda comprèn la despesa originada per la situació d’emergència, com la compra de material, per exemple, i conceptes com les ajudes ofertes a ciutadans i empreses per pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia, i la factura d’aquest segon bloc assoleix els 3.479,5 milions des que va arrencar la pandèmia.

En tercer lloc, la covid-19 va provocar una minva d’ingressos, especialment el 2020, tant per les retallades d’impostos i ajornaments fiscals concedits per la Generalitat com per la pèrdua d’ingressos associada la caiguda de l’activitat econòmica, i el saldo en aquest aspecte és negatiu en 1.954 milions en aquests dos anys de pandèmia.

Amb Espanya a punt de posar fi a les mascaretes en interiors, la despesa derivada de la pandèmia segueix a la baixa, però ha estat realment significativa durant aquests dos anys.

5.200 milions al 2020
L’any 2020 va ser el més costós per la Generalitat, ja que la pandèmia va tenir un impacte econòmic de 5.213,8 milions en total, equivalents a un 2,4% del PIB català.

D’aquest import, un total de 3.601,8 milions van correspondre a despeses, 2.085,1 milions de tipus directe, és a dir, sanitaris i sociosanitaris, i 1.516,7 milions d’euros més de tipus indirecte i induït.

A més, el 2020, el primer any de la pandèmia, els ingressos de la Generalitat es van reduir en 1.612 milions.

Més de 4.200 milions el 2021
El 2021 les vacunes van permetre reduir substancialment la mortalitat provocada per la pandèmia, però malgrat aquest canvi clau la despesa va ser major encara que el 2020, perquè es va mantenir la pressió hospitalària i van augmentar les ajudes als sectors econòmics afectats.

Així, la despesa total provocada per la covid-19 va sumar 3.909 milions, 2.027,2 milions dels quals per despesa sanitària i sociosanitària i 1.881,7 milions més per despesa induïda i indirecte, el que inclou les ajudes als sectors econòmics més perjudicats pel coronavirus.

Amb tot, l’impacte econòmic de la pandèmia el 2021 va ser de 4.220,7 milions, equivalent a l’1,8% del PIB català tot i que inferior al de 2020 gràcies a la recuperació dels ingressos.

I és que la minva d’ingressos provocada per la pandèmia es va limitar el 2021 a 311,8 milions, que s’expliquen, principalment, per la caiguda dels ingressos del transport públic (156,3 milions), i pel descens de recaptació d’impostos com la taxa turística (43,6 milions).

Despesa superior al 300 milions 
En l’arrencada del 2022, al gener i febrer, els mesos disponibles fins ara, la despesa derivada de la pandèmia ha estat de 292 milions (210,9 milions en concepte de despesa directa i 81,1 milions més de despesa induïda i indirecte).

La pèrdua d’ingressos es va contenir fins als 30,2 milions en aquests dos primers mesos de l’exercici a causa del transport públic, que continua sense recuperar els nivells d’ocupació previs a la pandèmia.

Malgrat que la pandèmia segueix a la baixa, la Generalitat subratlla que el virus i les seves conseqüències econòmiques encara segueixen condicionant les seves finances, de manera que reclama al Govern estendre el fons extraordinari covid també al 2022.

Com a exemple, el govern català al·lega que el fons extraordinari covid va cobrir només el 55% dels 3.909 milions de despeses originades per la pandèmia el 2021.

Quant a 2022, el conseller d’Economia de la Generalitat, Jaume Giró, estima que només la despesa sanitària associat a la pandèmia pot suposar uns 1.400 milions aquest any i que la guerra a Ucraïna pot tenir un impacte d’uns 750 milions, de manera que insisteix a disposar d’un fons extraordinari també aquest any i de comptar amb un major marge de dèficit, des del 0,6% actual a l’1% del PIB.

PUBLICITAT

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Free Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
free online course