29. Abril 2024

Criptomonedes: Què és i com evitar que ens estafin

4 de gener de 2018. Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Cambrils entren a l’Hotel Daurada Park per dur a terme una inspecció d’obres. Tot apuntava al fet que el complex estava sent preparat per ser un prostíbul, però per a sorpresa dels agents, el soterrani de l’edifici s’havia convertit en una granja de criptomonedes. Aquest va ser el gran primer cas de mineria investigat per la policia a Catalunya.

Arran d’aquest, les estafes i altres delictes relacionats amb les criptomonedes han anat en un augment exponencial. En aquell moment, la unitat policial del Camp de Tarragona va haver de demanar ajuda una part del cos més especialitzat que es trobava a Sabadell. Ara, la secció territorial ja compta amb un equip d’experts en el món de la mineria i les monedes virtuals.

I és que l’interès per les criptomonedes no és altre que la seva exempció d’impostos. La moneda corre per la xarxa lliurament i amb registres d’usuari poc controlats. L’únic moment en què es poden aplicar taxes és quan es retiren els diners per a convertir-los en monedes estatals com l’euro o el dòlar.

La mineria, per la seva part, és un mètode per a generar aquestes monedes. El que es necessita per fer-ho és un bon ordinador que tingui uns mínims de processador i targeta gràfica. Ara bé, el procés consumeix molta electricitat i exigeix molta feina als aparells que estiguin minant. Per aquest motiu, algunes màfies i altres usuaris de criptomonedes s’enganxen a la llum d’una comunitat de veïns o posen ordinadors d’altres persones en el seu benefici.

Aquí és on entren els delictes de defraudació de fluid elèctric i intrusió a aparells informàtics. Tanmateix, aquests no són els més freqüents. El delicte ‘rei’ és l’estafa. El desconeixement que hi ha sobre les criptomonedes fa que molts ciutadans siguin perceptibles d’aquest delicte. Sovint, una persona es posa en contacte amb una altra assegurant que és gestor de monedes virtuals, i que pot multiplicar els seus beneficis en poc temps.

Quan la persona accepta, aquesta li retorna una quantitat major a la qual havia invertit, fent que vulgui tornar a dipositar més diners. Quan la xifra augmenta a cert número, l’estafador no es torna a posar en contacte amb la víctima, bloquejant totes les vies de comunicació i descobrint que els seus perfils són falsos, així com que el rastrejament en línia és impossible perquè les dades que consten en els registres són les de la mateixa víctima.

Des dels Mossos d’Esquadra es recomana desconfiar en tot moment, demanar informació i comparar per internet. A més, el cos insta a denunciar en cas que es tingui molt clar que és una estafa o un cop hem estat objecte d’engany. Per sobre de tot, s’aconsella no revelar mai les dades personals. Cal destacar que els estafadors poden contactar per xarxes socials com Instagram o fins i tot Tinder, i que poden tornar a intentar-ho si han vist que la víctima és força innocent.

A. Riba

PUBLICITAT

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Premium WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
free download udemy course