30. Abril 2024

JOSEP Ma. BUQUERAS: Nou govern, problemes a resoldre

Catalunya porta acumulats problemes que s’han de resoldre amb molta urgència. Des de finals de març de 2020 el Govern de la Generalitat està en un estat d’interinitat. El president Quim Torra va ser inhabilitat el mes de setembre i la capacitat de l’executiu català per governar va quedar molt limitada, sense poder emprendre noves iniciatives i promoure, sobretot, noves lleis.

El Govern solament ha pogut governar a base de més de 30 decrets llei que han estat sancionats per un Parlament limitat per la seva pròpia naturalesa conjuntural i per les restriccions pandèmiques. Hi ha molts temes que afecten la ciutadania, un sense fi de tasques pendents. Per exemple, respecte als fons Next Generation que la Unió Europea posarà a disposició dels països membres s’ha dedicat molt poc temps. També hi ha molt a fer perquè l’administració sigui més eficaç.

El 132è president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el seus catorze consellers paritaris, dels quals dotze són nous, han d’afrontar una sèrie d’assignatures pendents, que ja tenen molta urgència. Ara analitzaré un per un, a grans trets, aquests reptes. 1. Habitatge. L’emergència residencial derivat dels increments del lloguer i de l’ensorrada de la construcció l’habitatge públic. A Catalunya 141.070 famílies estan a l’espera d’un habitatge protegit. El topall als preus de lloguer està recorregut al Tribunal Constitucional, igualment que el decret que preveu protegir a les famílies vulnerables que hagin ocupat un pis, obligant els propietaris a oferir un lloguer social abans del desnonament.

2. Sanitat. La vacunació continua, però la salut ha empitjorat: els tumors es detecten més tard, els infarts de miocardi i els ictus arriben més avançats i tota l’activitat sanitària basada en la prevenció i la detecció i tractament precoç està més que mutilada. L’atenció primària pateix un retrocés. Dues tasques són urgents: pagar millor al personal i digitalitzar el sistema, sense els adobs habituals.

3. Educació. El nou Govern ha de liderar els propers canvis en l’educació. Amb el context de la pandèmia s’ha comprovat que mai la urgència d’avançar en l’equitat, amb plans de reforç escolar, i impulsar el pla de digitalització, assumir l’etapa educativa 0-3 anys i modernitzar l’FP, són més possibles amb la llei Celaá. Els fons europeus de Next Generation també poden ser per les universitats directament i mitjançant el Govern a les escoles.

Altres qüestions pendents són: 4. Medi ambient. Catalunya ha de desplegar l’Agència de la Natura per a conservar millor els espais naturals i frenar la pèrdua de la biodiversitat. S’ha de materialitzar la declaració d’emergència climàtica amb l’impuls a l’energia eòlica i foto voltaica. Defendre el delta de l’Ebre i del Llobregat són prioritats. La nova llei de residus, per obrir l’opció del retorn d’envasos al comerç i ampliar el reciclat.

5. Tercer sector. Impulsar una llei que garanteixi la representativitat institucional i l’estabilitat econòmica de les entitats socials. Per esmorteir les situacions de pobresa s’hauran de millorar la coordinació entre el Govern espanyol i la Generalitat per “assegurar la comptabilitat entre l’ingrés mínim vital/IMV i la renda garantida de ciutadania”. A Catalunya sols un 14% del total dels 95.710 expedients gestionats, han rebut llum verda per a cobrar l’IMV.

6. Administració. La Generalitat és una empresa amb 200.000 treballadors entre els quals la interinitat és a l’orde del dia, sobretot a la sanitat i l’educació. El model és gairebé el mateix que quan es va recuperar l’autogovern. La despolitització dels nivells directius s’hauria de revisar.

7. Infraestructures. Les tuneladores de la línia 9 del metro fa deu anys que treballen sota terra, malgrat el creixement continu del transport públic. Existeix la previsió d’invertir 940 milions d’euros en els deu anys vinents.

El president Pere Aragonès amb el seu govern paritari, molt jove, amb vuit conselleres, té l’objectiu de sacsejar el país i començar una nova etapa. És un equip amb una contrastada experiència professional i no únicament fonamentat amb mèrits acumulats en els despatxos dels partits. També hi ha independents. Aquest govern té l’oportunitat de governar per oferir solucions a les demandes ciutadanes. A hores d’ara es mereix tota la confiança. 

Josep Ma. BUQUERAS

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
free download udemy course