11. Maig 2024

LES PINTURES RUPESTRES DE MAS DE BARBERANS ES PRESENTEN EN SOCIETAT, A PUNT PER SER VISITADES

El Departament de Cultura de Terres de l’Ebre ha presentat, aquest dimecres, les accions dutes a terme, en secret, des de fa un any i mig, del pla de tractament i conservació de les pintures rupestres de Cocó de la Gralla al municipi de Mas de Barberans.

El conjunt pictòric, amb més de 8.000 anys d’antiguitat, es troba al barranc de Montpou, en el terme municipal de Mas de Barberans, una ubicació, que segons els experts, “no és causal” ja que era una zona d’entrada i sortida al port marítim. La troballa és mèrit de Domingo Ribas, veí de Santa Bàrbara, qui fa al menys 15 anys les va trobar i fotografiar però no ho va explicar ni li va donar més importància. L’any 2014 li va ensenyar les fotografies a un amic geòleg i amb les indicacions de Ribas es van poder localitzar.

El pla integral de tractament del conjunt rupestre ha servit per protegir-lo, documentar-lo, conservar-lo i fer-ne difusió. En concret, s’ha fet l’aixecament topogràfic del conjunt pictòric i s’ha instal·lat una tanca en tot el perímetre per protegir les pintures de possibles agressions incontrolades.

Durant aquest 2017 s’ha treballat en la conservació, consolidació i recuperació del color de tot el conjunt pictòric i s’ha intervingut per retirar la capa càlcica que, en alguns casos, no permetien veure les figures a simple vista. Finalment, s’hi ha instal·lat un panell informatiu amb un calc de l’escena i un text explicatiu de les característiques i el valor patrimonial del conjunt pictòric.

El panell pintat ocupa una franja llarga i estreta d’uns 3 metres de longitud per 40 centímetres d’amplada i està situat a la part més alta de la paret de l’abric. S’hi identifiquen 69 figures d’estil llevantí o naturalista. Els més importants els 27 arquers i altres figures humanes que hi apareixen.

 

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
free download udemy paid course