11. Maig 2024

PRIMERA ANUL·LACIÓ A TARRAGONA I A TERRES DE L’EBRE D’UN JUDICI POLÍTIC A UN CONDEMNAT A MORT PEL FRANQUISME

Hermínia García, filla d’Isidro Garcia Ballester, condemnat el 12 de maig de 1939 a la pena de mort per un delicte de rebel·lió militar i Josep Rodríguez, net de Josep Rodríguez i Martínez, condemnat el 13 de maig de 1939 i sentenciat a mort per un tribunal militar franquista són les primeres persones a Tarragona i Terres de l’Ebre a rebre el document de nul·litat d’un judici polític, al que tenen dret 66.590 persones a Catalunya.

 

Herminia García Nadal ha rebut avui la primera anul·lació a Tarragona d’un judici polític a un condemnat a mort pel franquisme. Es tracta d’un document signat pel conseller de Justícia, Carles Mundó, que dóna fe de la nul·litat d’un judici o d’un consell de guerra dictat per causes polítiques a Catalunya durant el franquisme.

Garcia Nadal és la filla d’Isidro Garcia Ballester, condemnat a la pena de mort per un tribunal militar franquista. Isidro era el petit de tres germans, treballava de cuiner en la Fonda Félix de Valls (Tarragona), era militant d’ERC i va fugir a Castelló de la Plana (València) per amagar-se dels militars franquistes. Quan estava a Castelló va néixer a Valls la seva filla Herminia, i quan va voler tornar per conèixer-la, el van capturar i el van afusellar el 15 de juliol de 1939, amb 27 anys. Herminia tenia llavors 15 mesos.

Anul·lació Judici Polític a Terres de L’Ebre

Josep Rodríguez és el net del primer alcalde d’Esquerra Republicana de Catalunya a Tortosa, Josep Rodríguez i Martínez, condemnat el 13 de maig de 1939 i sentenciat a mort per un tribunal militar franquista.
Ell ha recollit el primer document individualitzat, expedit pel Govern de Catalunya i signat pel conseller de Justícia, Carles Mundó, que dona fe de la nul·litat d’un judici o d’un consell de guerra dictat per causes polítiques a les Terres de l’Ebre per la dictadura franquista.
Josep Rodríguez i Martínez va ser condemnat, entre d’altres, per pertinença a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Com a alcalde va crear un impost voluntari per construir 14 refugis antiaeris, atès que Tortosa va ser un dels municipis més castigat pels bombardejos. A més a més, també va emetre moneda.

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Nulled WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes
download udemy paid course for free