29. Abril 2024

LA CELLA, LA CIUTAT BELLA ON VIVIEN ELS IBERS ENS OBRE LES SEVES PORTES

Saber com es vivia en un poblat iber entre els segles IV i III aC, conèixer de prop els seus habitants, les seves cases, els seus costums. Això és el que reviurà tothom que visiti, els pròxims dies 1, 8 i 16 de setembre el poblat de la Cella, a Salou, on els actors la companyia de Tikirsikor ens transportaran, amb un tast de cervesa ibera, a un poblat iber de la vora de la mediterrània.

L’Ajuntament de Salou a través del seu Patronat de Turisme, l’empresa spin-off de la Universitat Rovira i Virgili, i IBER Arqueologia Patrimoni i Turisme S.L., han programat, per als dies 1, 8 i 16 de setembre, tres visites guiades al jaciment arqueològic de La Cella on, per primer cop, s’explicarà a tot aquell que estigui interessat la importància del jaciment.

La proposta pretén endinsar al visitant en un poblat dels segles IV-III aC, tot coneixent als seus habitants, les seves activitats econòmiques, o els seus costums. La seva ubicació al costat de la costa, les seves muralles, les seves cases complexes, o els seus carrers pavimentats la fan única en la zona, gràcies a la interpretació dels actors de la companyia de Tikirsikor.

Visita i tast de cervesa
Els dies 1 i 8 de setembre les visites seran a partir de les 18. 30 h i el dia 16 de setembre a les 11.30 hores. L’activitat es farà amb grups de 10 persones, com a mínim, i 30 persones, com a màxim. Els dies 1 i 8 de setembre el preu és de 10 euros per adult i 5 euros per a menors de 7 a 12 anys. Per a les famílies amb un o dos fills el preu serà de 22 euros.

El dissabte 16 de setembre, a més de la visita guiada i representada pels actors hi haurà un tast de la cervesa IBERIKA, la cervesa dels ibers, acompanyada d’una explicació històrica del seu procés d’elaboració. Els preus per aquest dia seran de 15 euros per a adult i 5 euros per a menors entre 7 i 12 anys. Les famílies amb dos adults i un o dos nens pagaran 30 euros.

La ciutat bella
Les característiques del jaciment de la Cella són «especials». Aquestes visites poden convertir-se en un atractiu turístic per conèixer la seva història. La intenció del consistori és incorporar el jaciment al traçat de camí de ronda i amb els búnquers, pròxims a la zona.

Pel regidor de Turisme, Benet Presas, es tracta de fer valdre el passat històric d’aquest espai, tant en l’àmbit turístic com de divulgació interna, en el que s’estan duent a terme intervencions arqueològiques ininterrompudes des de l’any 2010 pel Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili (GRESEPIA).

Els arqueòlegs que treballen al jaciment, han proposat una possible identificació entre aquest jaciment i la Cal·lípolis -ciutat bella- citada per Aviè a l’Ora Marítima, tant per la seva situació com per les característiques esmentades. Es tractaria d’una ciutat d’època ibèrica on hi va conviure una comunitat mixta –cartaginesos, ibers, grecs…- des del 400 aC fins que van marxar pacíficament de la zona.

La mida de les cases- d’entre uns cent i uns 120 metres quadrats- i restes de peces que s’hi ha anat trobant al llarg de les darreres campanyes d’excavació fan pensar que a Salou hi havia aristòcrates de l’època.

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Best WordPress Themes Free Download
Download Premium WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Nulled WordPress Themes
online free course