Com fer la ‘Ciaramicola’?

Estem a les portes de la Setmana Santa i de la Diada de Sant Jordi, així que fa uns dies em vaig apropar al carrer Soler 6, de Tarragona, al ‘Testo’, on Vincenzo m’ha ensenyat a preparar un pastís que té una història molt peculiar. Sempre us parlo de protocol social però avui m’he pres la llicència per parlar de dolços i de tradició, en la que també se sosté el Protocol.

Aquest pastís es diu ‘La Ciaramicola’ i és tradició per Pasqua a la ciutat de Perugia situada a la Umbria italiana a totes les cases, com aquí la Mona, les tostes (torrijas) o l’arròs amb llet en moltes llars. Els ingredients són els següents: 100 grams de mantega, pel motlle i per fondre, 3 ous, la clara es bat a part, 150 grams de sucre, 1 tassa de llet, 450 grams de farina, 1 cullereta de llevat, 1 copa de Lazzaroni Liquon o qualsevol altre colorant vermell i sense alcohol si els nens han de menjar i 1 llimona per ratllar la seva pela.

Mar Toribio amb el pastís

Vaig fer d’ajudant de cuina i us orientaré com fer-ho. Es munten les clares – prèviament hem batut els ous, el sucre i la llet –, es remena tot junt molt suaument, s’adjunten les clares muntades després es ratlla la pell d’una llimona ecològica i s’afegeix la farina. Després espremem una llimona a dins i afegim el licor. Es bat tota la massa, al motlle i 40 minuts a 160 graus al forn. Mentre es fa al forn, es munten clares a punt de neu amb sucre glacé de seda i en sortir el pastís del forn es decora deixant 5 monticles més grans. Tot al forn de nou perquè es quedi glaçat i pels més petits es decora amb confits de xocolata.

Moment de la confecció del pastís

Quan s’obre el pastís per dins és vermell i per fora blanc, igual que la bandera de Perugia, això em va fer recordar la coca de Sant Jordi que duu la bandera catalana. Les boletes o confits de colors representes els barris de la ciutat, cada barri té el seu color i els monticles de setinat les cinc portes de la ciutat.

El que més em va agradar és la llegenda que Vincenzo em va explicar: les noies cuinaven aquestes postres i li regalaven al seu estimat el dia de Pasqua, és una manera de celebrar aquesta festivitat molt semblant al nostre Sant Jordi i d’ell parlarem la pròxima setmana.

 

REDACCIÓ


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.



RCPRESS no es fa responsable de les opinions expressades pels usuaris i col·laboradors. El contingut d’aquestes són a títol personal de l’autor

NOTA LEGAL   |   POLITICA DE PRIVACITAT I COOKIES


Newsletter

Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
udemy paid course free download