Tarragona, més concretament l’Hospital Joan XXIII, acull aquest dissabte una trobada d’especialistes que pretenen analitzar l’al·lèrgia alimentària. La jornada, organitzada pel centre hospitalari i l’Associació Catalana d’Al·lèrgies Alimentàries Immunitas Vera, està pensada per a pacients, familiars, educadors i professionals.
L’al·lèrgia a aliments s’ha duplicat en poc més d’una dècada i la seva prevalença ha passat del 3,6% el 1992 al 7,4% el 2005 i a Europa afecta l’1 al 3% de la població adulta i del 4 al 6 % de la infantil.
En persones atòpiques (amb predisposició genètica a patir al·lèrgies), aquests percentatges poden arribar al 10%.
Els nens que pateixen afeccions com l’asma o la dermatitis atòpica tenen més probabilitats de desenvolupar reaccions al·lèrgiques alimentàries.
Els aliments que produeixen al·lèrgia amb més freqüència en nens són la llet, l’ou i el peix, seguits dels llegums i els fruits secs.
En adults, els aliments majoritàriament implicats són les fruites i els fruits secs, seguits pel peix, el marisc i els cereals.
Els símptomes i gravetat de les reaccions al·lèrgiques a aliments varien des de molèsties lleus o moderades, a reaccions potencialment mortals com l’anafilaxi.
L’única manera d’evitar una reacció al·lèrgica és no ingerir l’aliment o aliments responsables i això comporta una vigilància contínua i un control estricte a la cuina per evitar contaminacions.