02. Maig 2024

Salou fa un pas endavant contra les violències sexuals

L’Ajuntament de Salou ha aprovat en sessió plenària el Protocol Municipal davant les violències sexuals en espais públics d’oci. Aquest pretén prevenir i lluitar contra aquesta xacra a través de campanyes de conscienciació i assistència a disposició de la ciutadania.

El full de ruta ha estat presentat per l’alcalde, Pere Granados; la regidora de Joventut, Julia Gómez; la regidora d’Igualtat, Estela Baeza; i la tècnica d’Igualtat de l’Observatori Noctàmbul@sAmaya I. Díez Rodríguez.

La presentació del Protocol en el marc de la Festa Major d’hivern de Salou té la seva justificació en el fet que les festes populars són moments on sovint proliferen aquest tipus de conductes deplorables. Així, han de ser espais de llibertat, de gaudiment, de qualitat i de respecte cap a totes aquelles persones que en formen part.
Pla d’actuació, compromisos inicials

Les accions inicials per implementar el protocol són, després d’haver-lo aprovat al plenari municipal i haver estat presentat avui:

– Implementar la campanya comunicativa per donar-lo a conèixer.

– Garantir els recursos humans i econòmics necessaris per implementar-lo.

– Adhesió municipal al Protocol de Seguretat del Departament d’Interior de la Generalitat.

– Formalitzar i difondre el document d’adhesió al Protocol entre les entitats del territori i de les condicions que implica.

– Programar les formacions obligatòries en el marc del Protocol.

– Planificar i implementar els dispositius de suport al Protocol, segons els graus d’implementació definits (punts lila i multicolor).

– Creació de la figura “d’agents detectors” a les festes populars, fixades per la Comissió de Seguiment del Protocol (persones referents de cada entitat que han d’haver rebut formació específica sobre el circuit de derivació establert al Protocol i sensibilització en la detecció de les violències sexuals.

– Reforç de la figura de “corresponsals” joves als instituts en temàtiques d’igualtat i salut i promoure la vinculació a la creació d’agents d’igualtat als instituts.

– Encarregar una marxa exploratòria per tal de detectar i analitzar quins elements físics i socials són els que condicionen la percepció de seguretat de les dones al municipi.

– Promoure la creació d’una xarxa de taxis amb serveis subvencionats pel municipi, especialment, en horaris nocturns i pels trajectes d’anada i tornada d’esdeveniments festius del territori.

– Programació d’activitats de promoció d’oci alternatiu amb perspectiva de gènere. Reprendre activitats d’obertura de nit d’espais esportius o piscines, amb propostes d’activitats de sensibilització en la igualtat.

– Estudi de la viabilitat de millora de l’espai públic en termes d’il·luminació i manteniment dels equipaments, d’acord amb les propostes sorgides a la marxa exploratòria.

Dins del Pla d’actuació, es contempla, entre altres accions:

– Implementar la campanya de sensibilització sobre les violències sexuals, especialment, les més normalitzades i tolerades als espais públics d’oci de la comarca.

– Formalitzar com a requisit obligatori que les empreses de seguretat privades contractades des de l’Ajuntament estiguin adherides al Protocol de Seguretat del Departament d’Interior.

– Definir i difondre els documents específics de suport del Protocol: Document intern sobre protocol i programació per l’Ajuntament, document-resum per a la població, agències de turisme, establiments turístics, document per a les entitats, document per als dispositius de suport o activats durant les festes.

– Elaborar i difondre entre els municipis un manifest de denúncia de les violències sexuals o LGTBIfòbiques als espais festius.

– Coordinar acte públic de rebuig al lloc on s’hagi produït un fet constitutiu de violència sexual. Visibilització física (pancarta, cartell, i a xarxes socials).

Pla d’actuació, formacions

Els destinataris, en aquest cas, són: entitats adherides al Protocol, agents detectors, personal tècnic i polític, professorat de primària i secundària, personal sanitari de l’atenció primària i personal de seguretat (pública i privada).

Els continguts específics impliquen incorporar la mirada de gènere per entendre les causes de les violències sexuals; identificar-les en les seves formes i intensitats; detectar-les en col·lectius LGTBI; conèixer els recursos d’atenció disponibles al territori; identificar els principis del protocol i atenció perquè l’agent actuï correctament; conèixer els passos per activar el Protocol i derivar-lo dins del circuit d’actuació; i incorporar la mirada de gènere per atendre els casos detectats.

PUBLICITAT



Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
free download udemy course