07. Maig 2024

REUS, FINALISTA EN EL CONCURS DE MILLORS CEMENTIRIS D’ESPANYA DE LA REVISTA ‘ADIÓS’

Fins a finals de setembre continua oberta la votació popular per escollir els millors cementiris de l’estat espanyol en diferents categories. La segona fase d’aquest concurs és oberta a la votació de la ciutadania a través del web de la revista “Adiós”, organitzadora del concurs, i el Cementiri General de Reus és finalista en les categories de Millor Monument Arquitectònic i Millor Escultura.

Pel que fa als resultats actuals de les votacions, “Els tres gitanets”, de Joan Rebull, es troba a hores d’ara en la tercera posició en la categoria de Millor Escultura, per darrere dels cementiris de La Carriona (Avilés, Asturias) i San José (Granada), mentre el Monument dels Pratdesaba s’ha situat en quarta posició en la categoria de Millor Monument, per darrere de San Froilán (Lugo), San José (Granada) i Ciriego (Santander). Es dóna el cas que les obres del cementiri reusenc es troben a hores d’ara per davant d’importants creacions de cementiris de ciutats com ara Bilbao, Saragossa, València o Madrid.

La revista “Adiós” és editada per Funespaña i organitza aquest concurs en dues fases. En la primera fase, ja finalitzada, diferents especialistes en art i serveis funeraris van valorar els aspectes tècnics i artístics de cada una de les candidatures presentades i van fer una selecció de finalistes, mentre que en la segona fase és el conjunt de la ciutadania la que pot valorar les candidatures a través del vot per Internet. Qualsevol ciutadà interessat pot votar fins a finals de setembre a través del web del concurs.

Monument dels Pratdesaba, que opta a la categoria de Millor Monument
Monument dels Pratdesaba, que opta a la categoria de Millor Monument

Monument dels Pratdesaba
Al Cementiri General de Reus es fa palès el modernisme aplicat a l’art funerari en la magnífica sepultura Monument dels Pratdesaba, obra de Jerònim Francesc de Paula Granell i Manresa (Barcelona, 1867-1931), un arquitecte dels que més ha contribuït a fer de Barcelona, i l’Eixample en particular, sigui la capital mundial del modernisme. Aquesta sepultura d’estètica elegant està guarnida amb motius florals que esdevenen els protagonistes del conjunt. La decoració floral escollida respon als gustos ornamentals del modernisme i inviten a reflexionar sobre com són d’efímeres la vida i la riquesa a través de la caducitat de les flors.

Escultura 'Els tres gitanets', de Rebull, que opta a la Millor Escultura
Escultura ‘Els tres gitanets’, de Rebull, que opta a la Millor Escultura

Els tres gitanets
Es tracta d’un monument funerari profà d’estil racionalista, obra de l’escultor reusenc Joan Rebull i Torroja (Reus, 1899-Barcelona, 1981). L’escultura fou escollida pel mateix autor perquè es col·loqués a la seva tomba, ja que tenia un significat especial per a ell. Tot i que el títol inicial era “Al·legoria”, se la coneix popularment com “Els tres gitanets”. En aquest grup de tres infants Rebull es va representar a si mateix al centre, acompanyat per dos amics d’infantesa, a l’esquerra el futur geòleg i escriptor Joaquim Santasusagna i a la dreta Aleix Saludes. Tots tres vivien al mateix carrer, conegut com “dels gitanos&rdqu o;. Fou esculpida el 1976.

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
free download udemy paid course