07. Maig 2024

El Museu d’Alcover estrena una sala de Paleontologia
L'Ajuntament vol erradicar els elements franquistes

El renovat espai es va inaugurar divendres passat, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus. En la creació del nou guió expositiu han participat un seguit de professionals i centres de referència com l’Institut Català de Paleontologia, el Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà, el Museu de Geologia del Seminari de Barcelona o el Departament de Geologia de la UB.

El museu d’Alcover estrena una sala de paleontologia

El Museu d’Alcover estrena una nova sala de paleontologia. Amb aquesta reforma museogràfica, concebuda com a exposició, titulada “Triàsic, explosió de la vida”, el museu vol convertir l’equipament en un referent cultural del Triàsic.

La sala centra el seu relat a interpretar i conèixer a fons el Triàsic en l’entorn de les Muntanyes de Prades. S’han dissenyat nous recursos interpretatius, tan plàstics com visuals, per posar a l’abast del públic visitant un espai interactiu i sensorial. A través d’aquesta mostra, el visitant podrà “descodificar” els fòssils marins del Triàsic descoberts de manera fortuïta a les pedreres d’Alcover.

A la nova exposició s’hi mostren panoràmiques de la vall del Glorieta i del Brugent, detalls del jaciment a les pedreres actuals i imatges subaquàtiques que evoquen al mar que hi va haver ara fa 240 milions d’anys. Gràcies a la concessió de l’ajut dels Fons Leader europeus s’ha pogut renovar aquesta sala de paleontologia inaugurada el 2005.

Fundat l’any 1967, el Museu d’Alcover, de titularitat municipal, ha estat obert al públic de manera ininterrompuda gairebé mig segle. Ben aviat la descoberta dels fòssils marins del Triàsic a les pedreres d’Alcover i Mont-ral, van convertir el museu en un referent dins del camp de la paleontologia i molt especialment del Triàsic. El recent projecte museogràfic ha estat finançat per un Fons Leader europeu, i es contempla com una primera etapa de transformació i creixement de l’equipament cultural.

Fer valdre la col·lecció de fòssils marins del Triàsic ha estat la funció principal del museu al llarg de la seva trajectòria. Els formats expositius, els relats i els recursos interpretatius han anat evolucionant amb el temps. Amb voluntat d’aprofitar noves sinergies i impulsar canvis, el museu es va plantejar la necessitat d’aquesta reforma museogràfica que pivota al voltant de la modernitat, fent ús de les noves tecnologies. Així, s’han incorporat elements de mediació entre el públic i l’objecte que aporten un valor afegit a l’espai.

A la sala també s’ha creat un àmbit expressament per gaudir en família a partir de la creació escenogràfica d’un mar tropical que convida a interactuar amb els fòssils marins, obra de l’artista Jordi Nolla. Es tracta d’un racó pensat perquè els més petits puguin escoltar i visualitzar la història del ‘Peix Pedra’, creada per l’escriptora Àngels Ollé i il·lustrada per Maria Espluga. Segons la directora del museu, Ester Magriñá, la nova museografia “serà definitivament el detonant que ajudarà a posicionar el nostre patrimoni triàsic excepcional”.

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Best WordPress Themes Free Download
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Nulled WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
online free course