30. Abril 2024

JORDI FORTUNY: ‘Ara sí, sense por a la llibertat’

REDACCIÓ25 Setembre, 20150

OPINIO

 

Jordi Fortuny
Jordi Fortuny

El meu pare em deia ara fa més de 30 anys: “Jordi no et confonguis mai, són ells els separatistes”. Els meus pares sempre van ser críptics i irònics amb els seus missatges. Però aquesta sentència, feta a principis dels anys 80 del segle passat, era difícil d’entendre. Ara, avui, pren tot el sentit i aquesta setmana l’he tinguda molt present.

Erich Seligmann Fromm, pensador, psicoanalista i m’atreviria a dir també antropòleg, és conegut per l’obra “La por a la llibertat” (1941). En ella estableix que tenim por a ser lliures. La por a prendre decisions, fa que ens sigui més fàcil confondre’ns en la massa i viure guiats. És molt còmode viure al recer d’un estat, que ens diu què hem de fer, que ens protegeix, encara que sigui una falsa protecció. Això ens dóna seguretat, tranquil·litat. Conformisme i autoritarisme van de la mà, un s’alimenta de l’altre. En tot cas, necessitem actituds crítiques, reflexives i rebels per apoderar-nos del nostre destí i per practicar efectivament la llibertat. Lula Da Silva ens diu: “A qui no li agrada la política corre el risc de passar la seva vida sencera sent manat per aquell a qui li agrada”.

Quin és el camí a escollir? Decidir quins camins hem de prendre implica analitzar l’entorn i per analitzar cal dubtar. El dubte és intranquil·litat i el sentiment de pertànyer a un col·lectiu, de ser constantment guiat, és tranquil·litzador.

jordi_fortunyL’Estat Espanyol ha comés una errada de manual en tot el procés que vivim actualment: ha deixat d’exercir d’estat per als catalans. Els catalans ens hem sentit orfes d’aquest estat, maltractats i fins i tot expulsats. És a partir d’aquí quan ja no hi ha raó per tenir por a la llibertat. Ja no hi ha raó per continuar dins d’un estat que ens menysté. Ara ja no hi ha raó per ser obedient, per ser submís.

Les últimes manifestacions de banquers i no banquers, només són manifestacions per fer-nos por. No són efectives si a la vegada no van acompanyades per alternatives d’estima, de l’exercici d’un estat responsable. Com es pot seduir fent por? Efectivament són ells els separatistes. No es pot tenir por a la llibertat quan et trobes dins d’un àmbit sense seguretat, sense estima, sense identificació per poder-te confondre dins de la resta de la península ibèrica.

El 27 S serà la manifestació de l’exercici de la llibertat sense por, perquè el que fa por és quedar-se en una Espanya amb un estat que ens rebutja. Ara tinc clar el que el meu pare em deia. El 27 S no tindrem por a la llibertat.

Jordi Fortuny i Guinart
Conseller d’ERC-MES-MDC a l’Ajuntament de Tarragona

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Premium WordPress Themes Free
free online course