30. Abril 2024

Només allò que és físic ens diferencia

REDACCIÓ15 Novembre, 20220

Avui us mostro una icona cristiana d’art coló del s. XVIII i un Venavi dels Ewe de Ghana. Què les uneix?

Només allò que és físic ens diferencia

Què representen o simbolitzen les escultures o màscares africanes és una pregunta que s’ha fet tothom i voler relacionar-ho amb un concepte d’art occidental és realment quelcom complex i quasi impossible.

L’art tribal, del continent que sigui, té la característica de fugir de ser quelcom hedonista, no busca la bellesa per la bellesa, sinó que va més enllà, transporta missatges abstractes que únicament són coneguts pels iniciats i la seva lectura és realment complexa. A diferència del nostre art té una funcionalitat social que pot ajudar a tota la societat o bé a un individu en particular.

A Occident, les primeres teoritzacions d’aquest art es van fer a principis del s. XX m, sobre els anys 1910-1930, sent els primers que van escriure Henri Clouzot i André Level’s, a les obres “l’Art Nègre” i “L’Art Nègre et oceanien”. En aquestes primeres teoritzacions van parlar de molts conceptes, alguns encertats i d’altres que avui dia ja s’han vist superats, però van fer una relació realment encertada entre l’art tribal i l’art occidental cristià.

Fixant-nos sempre en les diferències que l’art de fora de les nostres fronteres té amb l’art més proper a nosaltres, deixem de banda les similituds i la veritat és que a occident tenim un llarg recorregut d’història de l’art amb una àmplia varietat de formes, estils i èpoques que és idèntic al de les societats extraeuropees. Les nostres imatges cristianes no deixen de tenir la mateixa funcionalitat, són elements que se situen en altars o es tenen guardats en llocs privats, als que se’ls hi fan cultes i honors per obtenir la salvació o bé un favor diví.

Clouzot i Level’s vinculen l’art tribal amb l’art medieval, no obstant podem desplaçar-nos fins a qualsevol època on la seva característica principal sigui representar personatges sagrats per als creadors d’aquestes obres, com és el cas de les dues obres que avui presento.

PUBLICITAT





Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Nulled WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
download udemy paid course for free