18. Maig 2024

POBLET I BALLESTEROS CONVERTEIXEN LA DIPUTACIÓ EN UN OASI ALIÈ AL PROCÉS I A LA IMPLOSIÓ DE CIU

Dos veterans de la política municipalista a punt de signar l'acord
Dos veterans de la política municipalista a punt de signar l’acord

Josep Poblet i Josep Fèlix Ballesteros, guardant les formes davant els periodistes presentant-se exclusivament com a responsables dels seus respectius grups polítics i escollint una sala de l’ens sense implicacions de seu de govern ara que tot està encara en funcions fins al plenari d’investidura previst pel dia 26 o 29 d’aquest mes, han signat aquesta tarda un acord programàtic de deu punts que converteix a convergents i socialistes en socis de govern a la Diputació pels propers quatre anys. Com fins ara, tot sigui dit, a pesar de la pèrdua de representativitat de totes dues forces i del fet que almenys d’inici es queda fora la segona amb més seients, ERC (set).

El pacte, florit de paraules en favor de “la coincidència d’objectius, la garantia d’estabilitat institucional i el treball de gairebé un dècada en favor de les persones i els sectors productius del territori” en paraules del líder socialista, també suposa que el PSC donarà “suport explícit a la força més votada per a que ostenti la presidència”, en referència directe i implícita de l’alcalde de Tarragona a un Poblet indiscutible en el càrrec i que sumarà als seus onze escons (que encara no tenen nom) el sis dels socialistes (que oficialment tampoc han badat boca sobre qui és qui). Completarà així una majoria absoluta suficientment estable com per a no estar preocupat ni tan sols per la implosió de la federació nacionalista, tenint present que en el mandat que s’ha acabat només tres dels catorze regidors que tenia CiU pertanyien a Unió Democràtica. Si es manté la proporció, l’aritmètica no perilla.

Poblet no ha trobat interlocutors territorials amb ERC amb qui negociar
De fet, durant l’hora llarga de convocatòria als mitjans s’ha parlat gairebé més de dos partits absents que dels presents. Pel que fa a Unió, Poblet ha assegurat que siguin quins siguins els responsables escollits per aquesta formació “no formaran un grup a banda perquè signo aquest acord com a responsable del grup de CiU”. “Les coses van millor que mai”, ha afegit amb cara de jugador de pòquer. Qui també ha tingut una quota de pantalla inesperada ha estat ERC, fins el punt que Ballesteros ha titllat la situació “d’estrambòtica perquè estem parlant més d’un partit que no hi és”.

Poblet i Ballesteros han escollit una sala sense vinculacions al govern
Poblet i Ballesteros han escollit una sala sense vinculacions al govern

Tant ell com Poblet han deixat les portes obertes a la incorporació a aquest acord a d’altres partits. Ara bé, tot i que l’alcalde Vila-seca ha assenyalat que li consta que els republicans “observen atentament aquests moviments” i ha confirmat haver “parlat de manera sovintejada” amb diputats d’aquest partit, ha puntualitzat que “no han donat senyals d’afegir-s’hi almenys de manera oficial” entre d’altres coses perquè qualsevol via de diàleg formal es va encallar “en no trobar interlocutors vàlids a nivell territorial a ERC”.

Ballesteros no se sent incòmode en una “estructura d’Estat”
Poblet no ha volgut parlar de si la seva imputació en el cas Innova podria haver estat un escull que hauria fet que els republicans es plantegessin la seva renúncia com a president de cara a un hipotètic pacte (“aquest és un tema que no té res a veure amb la Diputació”), i per la seva banda Ballesteros no considera “incòmode” estar en un organisme cridat a crear estructures d’Estat. “Aquest és un ens que veig com ajuntament d’ajuntaments. I en l’anterior mandat ens hem anat posicionant sobre temes nacionals amb un alt grau de consens”.

La Savinosa ja no és motiu de foc creuat
Quedava clar que Poblet i Ballesteros han volgut escenificar l’existència d’un feeling personal que va més enllà de fronteres polítiques. Fins el punt que a l’hora de parlar sobre un dels punts de l’acord que els vincula, el referent a la Savinosa i que dóna preferència al seu us social, tots dos han patit un atac d’amnèsia. L’hemeroteca està plena d’atacs creuats per aquest munt de runes, però Ballesteros s’ha mostrar complagut amb la constatació que “el projecte ha començar a caminar per primer cop en 37 anys. No hi haurà ja marxa enrere i la sintonia és absoluta entre la ciutat i  la Diputació”.

El document, fet públic amb voluntat de donar resposta “a la transparència” reclamada pels nous temps i que “no amaga res” que es puguessin vincular a tractes de favor de projectes com FerrariLand, BarcelonaWorld o els Jocs Mediterranis, contempla també en el vessant polític la creació de quatre vicepresidències que no tenen encara nom ni partit assignat (almenys de portes en fora) “perquè l’important era establir un programa de govern abans que cap altre cosa”, segons Poblet.

Els punts més destacats de l’acord
Entre els punts destaquen el compromís de la Diputació a fer-se càrrec de la inversió que correspondria a la Generalitat en les llars d’infants; a la creació i dotació de plans d’ocupació territorials i fins i tot locals, implementar criteris de transparència en la gestió i d’austeritat en la despesa, mantenir polítiques de suport a les persones més necessitades, impulsar la colaboració amb la URV i aprovar un nou Pla d’Actuació Municipal dotat amb un mínim de 60 milions d’euros de cara als propers quatre anys. Es crearà una comissió de seguiment del pacte.

J.S.

 

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Premium WordPress Themes Free
download udemy paid course for free