30. Abril 2024

L’ARXIU DEL PORT CELEBRA ELS SEUS 25 ANYS D’HISTÒRIA

REDACCIÓ11 Novembre, 20150

El 4 de juliol del 1990 es va inaugurar l’Arxiu del Port de Tarragona i enguany celebra els seus 25 anys d’història. Per fer-ho, ha preparat diverses activitats per motivar a la gent a conèixer-lo.

El capità Apodaca, amb Escoda i Andreu al darrere
El capità Apodaca, amb Escoda i Andreu, al darrere

Un dels plats forts de la celebració d’aquest quart de segle, serà la presència del capità Apodaca, l’enginyer encarregat de redactar, al segle XVIII, la remodelació del Port de la ciutat. Després de més de 250 anys, aquest capità serà el protagonista, ja que oferirà visites guiades i teatralitzades per les instal·lacions, i exteriors, de l’Arxiu on donarà tot tipus d’informació sobre Tarragona, la gent que hi vivia i, evidentment, sobre l’arxiu del Port i el seu fons documental.

El capità Apodaca farà les visites guiades els dissabtes a la tarda i els diumenges al matí.

Els actes de celebració
Aquest és un dels molts actes que es duran a terme duran tel que queda d’any i el vinent. Entre d’altres, es farà una exposició on es mostraran els 50 ‘Documents del mes’, on es recolliran els millors documents exposats per la xarxa. A més, hi haurà una altra oferta cultural per conèixer l’Arxiu que han anomenat ‘Els dimarts a l’Arxiu’, on els visitants podran gaudir de les seves instal·lacions i també es faran tallers i conferències cada tres mesos.
El president del Port de Tarragona, Josep Andreu, ha afirmat que “amb la creació d’aquest arxiu, som pioners en el camp de la recuperació del patrimoni escrit”. A banda, ha destacat que és un referent “no només per la ciutat sinó per les comarques i per tota la província”.

Plànol del port de Tarragona
Plànol del port de Tarragona

Per la seva banda, Coia Escoda, directora de l’arxiu i que porta vinculada a l’arxiu des de la seva creació ha destacat que una de les intencions de l’Arxiu és difondre el fons documental del qual disposen. A més, ha destacat que aquest arxiu té un pare, Lluís Navarro Miralles, professor de la URV que va aconseguir que es creés l’Arxiu als 90, i dues mares, la mateixa Escoda i la seva companya la Mercè Folrà, que fa 25 anys que se’n fan càrrec dels documents.

Gran quantitat de material històric
El document més antic que custodia l’Arxiu, data del 1714 i és una escriptura de propietat d’una botiga de mar. Aquest document forma part de l’extens fons documental de l’Arxiu, 17.000 caixes.

El poder documental de l’Arxiu no acaba aquí, també gestiona una important biblioteca formada per 9.900 volums, una Hemeroteca amb més de 420 capçaleres, 1.750 plànols, 10.200 fotografies i 250 audiovisuals.

J.O.

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Nulled WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Nulled WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
udemy course download free