29. Març 2024

Una proteïna del cervell retarda la progressió de l’Alzheimer

Un grup internacional d’investigadors liderats per la Universitat de Munic ha descobert que una proteïna relacionada amb la inflamació del cervell ajuda a retardar la progressió de l’Alzheimer, el que obre una nova via per desenvolupar noves teràpies que millorin la vida dels pacients.

El científic Marc Suárez-Calvet, un dels autors de l’estudi i investigador del Barcelona Beta Brain Research Center de la Fundació Pasqual Maragall, ha explicat que es tracta de la proteïna TREM2 que s’expressa en les cèl·lules micròglia, les defenses del cervell.

Quan es produeix un dany en aquest òrgan -com el causat pel Alzheimer- es desencadena una reacció inflamatòria en la qual estan involucrades aquest tipus de cèl·lules per intentar contenir-lo.

L’estudi, publicat a la revista Science Traslational Medicine, ha pogut aclarir que la inflamació mediada per la proteïna TREM2 té un efecte beneficiós per al curs de la malaltia, de manera que potenciar-la pot ser una manera d’alentir la seva progressió.

No obstant això, Suárez-Calvet ha admès que la cura de l’Alzheimer “encara està lluny” però que “és factible modificar el curs de la seva evolució”, de manera que el següent pas serà crear fàrmacs “que facin la funció de la proteïna TREM2” .

I encara que això pot portar alguns anys, aquest descobriment permet “definir una diana terapèutica molt valuosa”, així com corroborar que aquests medicaments s’han d’emprar en les fases més inicials de la malaltia, ha indicat l’investigador.

A més, la troballa posa fi a una “controvèrsia” instal·lada al si de la comunitat científica sobre els beneficis o perjudicis “del paper de la inflamació i les respostes immunitàries” i demostra que els pacients que tenen nivells més alts de TREM2 presenten un millor pronòstic.

Per arribar a aquesta conclusió, s’han mesurat les proteïnes de persones en fases molt inicials de la malaltia, a les que han seguit durant onze anys i mig fins a detectar que aquelles amb majors nivells d’aquesta proteïna “empitjoraven cognitivament de manera més lenta”.

Un fet que s’aconsegueix analitzant el líquid cefaloraquidi per detectar la proteïna amiloide, la qual es diposita en el cervell dels malalts d’Alzheimer i els primers símptomes poden trigar fins a 30 anys a manifestar-se.

A més, segons el parer de l’investigador, “les malalties neurodegeneratives són el gran repte de la medicina i la seva assignatura pendent”, ja que en els últims anys no s’han produït tants avenços com en relació al càncer o al VIH.

Actualment, l’Alzheimer és la causa de demència més habitual i afecta 46 milions de persones a tot el món, una xifra que podria triplicar-fins al 2050 si no es troba la manera de curar-la.

Així mateix, segons dades de la Fundació Pasqual Maragall, una de cada deu persones majors de 65 anys pateix Alzheimer i el seu impacte s’ha anat incrementant a mesura que ha anat creixent l’esperança de vida de la població.

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Premium WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
free online course