28. Març 2024

Una part de la muralla de Tarragona està en “risc de col·lapse”

 

Estat de la muralla al passeig arqueològic

Un informe tècnic alerta que uns 350 metres de la muralla romana de Tarragona tenen “risc de col·lapse”. L’estudi, encarregat per la Generalitat, analitza l’estat del conjunt arqueològic de Tàrraco. En el cas de la muralla apunta que en set dels vuit sectors en els quals està dividit el mur hi ha zones que presenten “alteracions del comportament estructural que poden suposar un risc de col·lapse”.

En alguns dels trams la situació és especialment greu i el document conclou que és “molt urgent l’actuació estructuralment en tots els trams de muralla que conserven el farciment”, que són quatre dels vuit. La setmana que ve Generalitat i Ajuntament es reuniran en una comissió per buscar solucions en la conservació del patrimoni.

L’estudi, al qual ha tingut l’accés l’ACN, es titula ‘Anàlisi i diagnosi de l’estat estructural i físic dels elements que formen el conjunt arqueològic de Tarragona, inscrit en el Patrimoni Mundial’. Es tracta d’un document de 874 pàgines que posa el focus en l’estat de conservació dels catorze monuments que formen el conjunt arqueològic de Tàrraco, i proposa algunes intervencions a dur a terme per millorar-ne l’estat. El signen els arquitectes Jaume Roc Costa i Josep Lluís Serven; l’arqueòleg Josep Francesc Roig i el conservador-restaurador Pau Arroyo.

Un tram de 350 metres de muralla pot col·lapsar

En el cas de les muralles s’hi dediquen 149 pàgines. De fet, per les seves dimensions i complexitat, és el monument més estudiat. S’hi fa un diagnòstic general de com es troben els diferents sectors, algunes propostes per arranjar les principals deficiències, fotografies dels espais que presenten un pitjor estat de conservació i plànols on s’especifiquen les zones més delicades amb les seves patologies, entre altres aspectes.

Cinc punts especialment conflictius
L’estudi divideix el mur romà en vuit sectors, que coincideixen amb els establerts en el ‘Pla director per la restauració de les muralles de Tarragona’, d’octubre del 2015, i que és citat en diverses ocasions a l’hora de recomanar actuacions de millora.

Les zones en les quals hi hauria un risc de caiguda de pedres més elevat són cinc: al passeig Torroja, a la zona del pàrquing del seminari, al voltant de l’Hort de l’Arquebisbe, a la baixada del Roser i als voltants del portal del Roser. La suma de tots aquests trams afectats supera els 350 metres de muralla, tal com apareixen detallats en diferents mapes de l’informe. En tots ells, els tècnics reclamen que s’hi faci una actuació de manera “molt urgent”.

El document, fins i tot recorda que “especialment en els sectors del passeig de Torroja i de la via de l’Imperi que toca al portal del Roser”, hi ha “trams del mur exterior de les muralles” en els quals “es produeixen constants despreniments de fragments petris, fet que fa necessària una intervenció de conservació-restauració per tal de consolidar i fixar, entre altres coses, els carreus afectats”.

Diversos factors fan que el risc sigui molt elevat

De fet, en alguns d’aquests punts, com a l’Hort de l’Arquebisbe o a la baixada del Roser, el 2005 i el 2013 hi va haver despreniments importants de la muralla que van obligar a fer-hi actuacions per reparar-los, que sembla que no van ser suficients.

Diverses causes
Al llarg de les 149 pàgines dedicades a les muralles, els tècnics disseccionen les causes que han fet que el monument presenti l’estat actual. Cada tram té diferents particularitats, tenint en compte l’estat de conservació, els treballs de restauració que s’hi han fet o la seva integració en la ciutat actual. Més enllà de la falta de manteniment en molts trams, l’aigua i la vegetació són dos dels principals problemes que afecten la muralla. “Cal resoldre els problemes d’humitats existents en els paraments -murs- per la concentració de l’aigua de pluja que es produeix en diversos sectors de la muralla”, apunta l’informe.

En aquest sentit, es concreta: “L’aigua de la pluja és un factor desencadenant d’esllavissades que pot afectar, fonamentalment, aquells trams que no tenen cap mena de protecció al pas de ronda”. Per tant, els tècnics proposen “protegir de la pluja tots els trams sobre els quals encara no s’ha actuat i en aquells on el pas de ronda és a cel descobert”. I segueix: “Es troben en aquesta situació el Fortí Negre i el tram que va des d’aquest fins al tram reconstruït de l’Hort de l’Arquebisbe; tot el tram de l’antic Escorxador-passeig de Torroja; el tram de les últimes cases el passeig de Sant Antoni i el baluard del mateix nom”.

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Premium WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
free download udemy paid course