19. Abril 2024

TONI VECIANA: Les farmàcies haurien de fer el seguiment fàrmacoterapèutic

Toni Veciana va assumir la presidència de Col·legi de Farmacèutics de Tarragona en plena pandèmia del coronavirus. El sector va travessar moments realment difícils. Van haver d’adaptar-se a una situació anòmala i oferir un servei a la població, el qual en algunes ocasions, sortien del seu àmbit competencial. Els farmacèutics van convertir-se en peces claus del sistema de salut, sobretot en zones poc poblades. Van haver de fer de psicòlegs i metges de família. Toni Veciana explica les dificultats i les inquietuds d’un col·lectiu que ell assegura que és força solidari.

Vostè va assumir el càrrec de president del Col·legi de Farmacèutics de Farmàcia el juliol del 2020 en plena pandèmia del coronavirus…
L’experiència ha estat brutal per la feina intensa que va suposar. Hi havia molt de respecte i desconeixement al virus. Ens van haver d’adaptar a la situació, redactant protocols, aconsellant, informant i formant companys perquè tots poguéssim contribuir-hi de la millor manera possible al control de la pandèmia.

La formació ha estat cap dalt, oi?
Sí, sí. Vam fer-ne molta per via telemàtica. Va ser l’any que més formar a més farmacèutics. Les videoconferències han estat una eina força útil.

Quants farmacèutics estan inscrits al Col·legi de Farmacèutics de Tarragona?
Uns 900.

Durant la pandèmia va haver de tancar alguna farmàcia?
Sí, dos a Tarragona. Això posa de manifest que els protocols que vam fer servir vam ser eficaços. No s’ha hagut de lamentar cap mort, tot i que van haver-hi farmacèutics infectats i hospitalitzats.

Els projectes que la seva junta havia planejat per aquest començament de mandat han quedat aparcats per poder gestionar la pandèmia…
Un dels projectes que volien posar en marxa era la digitalització i la veritat és que a causa de la pandèmia hem avançat molt. Per obligació… Però és cert que hi ha projectes que hauran d’esperar perquè ara mateix hi ha d’altres prioritats. Ara estem fent els tests d’antígens ràpids per ajudar a descongestionar l’administració primària i això ha ajudat a integrar la farmàcia comunitària dins el sistema de Salut.

Va costar molt que tinguéssiu les autoritzacions governamentals per a fer aquests tests, oi?
Molt. La venda a les farmàcies dels tests d’antígens depenia que hi hagués un laboratori que els disponibilitzés. També hi havia una normativa espanyola que determinava que els tests només podrien ser venuts mitjançant prescripció mèdica. Finalment vam aconseguir que modificar la llei a través d’un Real Decret i consensuar amb Salut aquesta col·laboració.

S’insinuava que els farmacèutics no estaven prou formats per fer aquests tests…
Som uns professionals amb una formació sanitària exhaustiva.

Durant la pandèmia es van tancar els centres d’atenció primària – només atenien les visites concertades –, fent que, en alguns casos, els farmacèutics fossin els únics sanitaris en contacte amb el ciutadà extra Hospital… Us vau convertir en ‘metges de família’….
Això va passar en les poblacions on va desaparèixer el dispensari. Les farmàcies van romandre obertes i accessibles. Vam fer feina de cribratge, de consell, de suport psicològic i emocional, a més de la dispensació de medicaments que és la nostra raó de ser. Durant la pandèmia no va haver-hi cap pacient que es quedés sense la seva medicació.

És important que la gent es vacuni?
És fonamental. D’aquesta manera, entre tots, estarem cuidant la gent més vulnerable.

Creu que la grip no ultrapassarà el nombre de casos de l’any passat?
Serà igual que l’any passat. De totes maneres, és recomanable que els col·lectius de risc es vacunin.

Quin és el seu model de farmàcia del futur?
A més de dispensar medicaments, m’agradaria que les farmàcies ofrenessin serveis com el seguiment fàrmac terapèutic, el control de la hipertensió arterial, tot això controlat a través d’un aplicatiu mòbil.

Us sentiu el parent pobre de la Sanitat Pública?
De vegades ens sentim infrautilitzats, per això hem ofert a l’administració , d’ençà que va començar la pandèmia, la nostra col·laboració per fer tot allò que creguessin que podríem fer. No pressionem ni reivindiquem. Només volem ser útils com a professionals sanitaris. Hi ha molt bona sintonia amb el Departament de Salut.

Les farmàcies van haver de fer una inversió pel tema dels protocols anticovid… I durant el confinament algunes ho van passar molt malament…
Les farmàcies de costa, dels barris i de perifèria no es van ressentir tant davant la redistribució dels clients durant el confinament. Les que van registrar més pèrdues econòmiques van ser les rurals i les dels centres urbans. Els productes de parafarmàcia van notar una important davallada.

La Generalitat està al corrent de pagament amb el sector farmacèutic?
Sí, fa tres anys que es va normalitzar la situació.

Fins quan creu que s’haurà de portar la mascareta?
Crec que és un element que ha vingut per quedar-s’hi. De cara al futur, quan passi la pandèmia, crec que en algunes circumstàncies l’ús de la mascareta serà molt recomanable i ens la posarem voluntàriament.

Què hem après amb la pandèmia?
Com a col·lectiu, a treballar en equip, a buscar nous protocols i hem après a què formo part d’una professió molt solidària.

PUBLICITAT






Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
free download udemy paid course