SERGI PEDRET: Protegir, acompanyar i informar, la recepta de Riudoms durant la pandèmia

El jove Sergi Pedret és l’alcalde de Riudoms. Li ha tocat un dels moments més històrics, almenys a nivell sanitari. El batlle haurà de driblar les conseqüències de la pandèmia provocada pel coronavirus de la manera més eficaç per evitar perjudicar excessivament els seus conciutadans. L’alcalde, en aquesta entrevista, fa un diagnòstic de la situació i ja té un pla de treball que promet donar els seus fruits…


Alcalde com va viure el confinament?

Han sigut unes setmanes dures per tothom. La preocupació per la situació sanitària i la salut de cadascú i la incertesa dia rere dia sobre el que vindria, han trencat el model de vida al que estàvem acostumades les persones. I aquesta preocupació constant i el fet de no poder planificar res de l’endemà genera angoixa a tothom. Però el meu compromís amb la gent i el poble, m’han fet estar més actiu que mai per poder afrontar el dia a dia.

  Quina va ser la seva gran (pre)ocupació?
Com a alcalde de Riudoms, i per tant també responsable de la seguretat dels veïns i veïnes del nostre poble, l’ocupació més prioritària ha sigut, i és, vetllar per la salut de tots els riudomencs i riudomenques. I això es tradueix en protegir i acompanyar totes aquelles persones o sectors que en els dies més complicats estaven a primera línia: els professionals sanitaris de l’ABS Riudoms i de la Residència de la gent gran del nostre poble, els comerços i establiments de serveis essencials que han mantingut les seves portes obertes durant aquest temps i la Guàrdia Municipal i la Brigada Municipal, que han coordinat les accions de protecció a la via pública. I evidentment, la preocupació per tot el col·lectiu de la gent gran o persones vulnerables o afectades per aquesta pandèmia. Per aquest motiu, el contacte de l’Ajuntament amb els sanitaris i els serveis socials del nostre poble ha sigut continuat.

Què es va fer per pal·liar les contingències del coronavirus?
Les mesures adoptades per l’Ajuntament han sigut diverses. Des del primer dia s’han basat en PROTEGIR, ACOMPANYAR i INFORMAR a la població. Per protegir, s’han dut a terme les tasques de desinfecció de la via pública segons recomanacions amb l’ajuda dels pagesos del nostre poble. També s’ha donat el suport necessari als comerços locals i altres establiments per tal que puguin desenvolupar la seva tasca laboral amb les mesures de protecció adequades. Per això, per exemple, hem fet entrega d’un lot de productes de protecció pels comerciants i els compradors dins l’establiment. I per altra banda, s’ha facilitat material de protecció als professionals sanitaris mitjançant donació d’empreses privades del municipi. També hem repartit 1.500 mascaretes gratuïtes a les farmàcies, a disposició de tota la població.

Per acompanyar hem aprovat un seguit de mesures econòmiques amb l’objectiu d’ajudar veïns i veïnes, comerços i restauradors i famílies. En l’àmbit social, hem intensificat els programes de voluntariat que promou l’Ajuntament al llarg de l’any, d’acompanyament a la gent gran. Així com hem donat suport a iniciatives que s’han dut a terme a través d’entitats locals, on voluntaris s’oferien per fer la compra, fer trucades o tenir cura de menors durant aquests dies de confinament. Paral·lelament, s’ha ajudat la comunitat educativa a repartir equipaments electrònics pels seus alumnes, i també al repartiment de les targetes moneder del Servei de Menjador Escolar. També acompanyem els veïns i veïnes amb iniciatives pels infants com la felicitació dels aniversaris per part dels guàrdies o propostes familiars a través de les xarxes de la Biblioteca.
I finalment, una gran part de feina s’ha basat també en la gestió de la informació cap als veïns i veïnes de tot allò que és del seu interès a través dels canals de comunicació de l’Ajuntament.

Es pot quantificar les pèrdues registrades a les arques municipals a causa de la Covid-19?
En aquest moment encara és difícil quantificar els recursos econòmics destinats a la Covid-19, ja que la situació d’emergència sanitària i les posteriors conseqüències en els diferents àmbits no han acabat.

S’haurà de modificar el pressupost municipal? En quines àrees s’haurà d’incidir més?
Efectivament. El pressupost municipal és un reflex del pla de mandat de l’equip de govern en funció de les polítiques i accions que es tenen previstes per aquella anualitat. Però la realitat ha canviat. I per tant, el pressupost s’ha de modificar, destinant els recursos econòmics necessaris a aquells àmbits que més ho requereixen, com poden ser l’àmbit social o el sector comercial i empresarial del nostre poble.

Quines mesures s’estan prenent per ajudar la gent que més necessita?
Les mesures econòmiques que s’han adoptat van destinades tant a la ciutadania en general, com a la vessant social i familiar, i també a l’àmbit de la promoció econòmica. La suspensió dels pagaments d’impostos i taxes municipals durant tots aquests mesos, l’exempció del pagament de les quotes de la Llar d’Infants, el Servei de Menjador Escolar i l’Escola Municipal de Música mentre no prestin servei en l’estat d’alarma en són alguns exemples.
Pel que fa a les mesures econòmiques adoptades pel Govern que afecten el teixit comercial del nostre poble, s’han suprimit les taxes de terrasses dels bars així com la taxa de les parades del mercat municipal. També s’han destinat 16.000 euros a material de protecció pels comerços i establiments dirigits al públic de tot el municipi, en forma de lots amb guants, mascaretes ffp2, gel desinfectant i bates d’ús únic, amb l’objectiu de protegir comerciants i clients.
A més de les mesures econòmiques, s’han iniciat altres accions com l’elaboració d’una guia d’establiments oberts dins la campanya “El comerç de Riudoms aixeca les persianes”.
Actualment, l’equip de govern està treballant en tres accions concretes per portar a aprovació, com la supressió de les fiances en les obres menors a 12.000 euros, la bonificació del 100% dels certificats o volants d’empadronament o convivència quan se sol·licitin per accedir a una subvenció o ajut i la redacció d’unes bases per a ajuts directes al sector comercial i empresarial local dotats amb un total de 45.000 euros.

Són suficients les polítiques adoptades per ajudar a empresaris i a autònoms?
En això estem treballant actualment. Des de la Regidoria de Promoció Econòmica i Comerç Local s’han convocat diverses reunions amb el col·lectiu de restauradors i la Taula de Comerç per tal de compartir sensacions i inquietuds i poder incidir, des de l’Ajuntament, en el més necessari per a aquest sector.

Com ha de ser la desescalada?
La desescalada ha de ser prudent i conscient. Per això, des de l’Ajuntament continuem transmetent missatges a la població de la importància de respectar les mesures recomanades pel Departament de Salut. És primordial que la població siguem conscients que això no ha acabat.

Després de la crisi sanitària arriba l’emergència social, està el seu executiu preparat per fer-hi front?
Cada municipi disposa d’uns recursos econòmics i unes competències delegades diferents. A Riudoms, amb els recursos i les competències de què disposem, ja estem treballant per a fer-hi front de la millor manera possible.

Està satisfet amb la manera com està gestionant aquesta crisi des de Madrid?
És evident que es tracta d’una situació complexa de gestionar, i que per tant, sempre hi haurà discrepàncies amb la manera de fer-ho. Com a alcalde de Riudoms, el que m’ocupa és tot allò que afecta en l’àmbit municipal i per tant, dins les possibilitats que estan al nostre abast, farem la gestió adequada per tal d’estar al servei dels nostres veïns i veïnes segons les necessitats que els sorgeixin.

Com creu que serà la nova realitat?
Incerta. Però per sort diuen que els humans tenim una gran capacitat d’adaptació. Així que, estic segur que ens en sortirem.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.RCPRESS no es fa responsable de les opinions expressades pels usuaris i col·laboradors. El contingut d’aquestes són a títol personal de l’autor

NOTA LEGAL   |   POLITICA DE PRIVACITAT I COOKIES


Newsletter

Free Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Premium WordPress Themes Free
online free course