29. Març 2024

Santa Tecla: 700 anys de salut a Tarragona

REDACCIÓ19 Setembre, 20210

“Santa Tecla gloriosa, mare dels tarragonins!”. Probablement aquesta sigui una de les meves expressions tarragonines preferides. La santa patrona és més present del que ens imaginem a les nostres vides (no entraré en el debat de l’abstracte i la teologia, en aquest camp que cadascú tregui les seves pròpies conclusions), i una d’aquestes evidències la trobem en la història de la salut a l’antiga ciutat.

Per posar-nos en situació. El passat dimecres 15 de setembre, vaig poder gaudir d’una visita guiada organitzada per la Xarxa Sanitària Santa Tecla i amb les explicacions del guia Paco Tovar d’Argos Tarragona, amb motiu del 700è aniversari de l’arribada del braç de la patrona a la capital. Una visita que, ja d’entrada ens parla de com ha estat l’evolució de la medicina i l’atenció sanitària des del segle XIV, fins a l’actualitat, repassant els fets històrics més destacats de l’època.

El guia d’Argos, Paco Tovar, a l’antic hospital

Doncs bé. Allí anava l’autor d’aquestes línies proveït amb la seva llibreteta i la seva càmera, a l’antic hospital, el que ara coneixem com Consell Comarcal del Tarragonès. La xafogor d’aquest setembre a la costa mediterrània ben present, i reconeixent que em trobava bastant intrigat sobre l’objectiu d’aquesta visita, ja que els fets històrics em generen força curiositat, he de reconèixer. Vaig arribar a punt i hora davant de l’antiga façana del primer hospital, em presento amb el que seria el nostre guia. “Bones, sóc el Borja de la República Checa“, vaig exclamar cofoi. Paco va replicar una de les màximes que més m’han repetit des que escric en aquest mitjà: “Doncs per ser de la República Txeca, parles molt bé el català”. Ja em va guanyar.

Bromes a banda, i amb la mà amb el cor, no m’he trobat mai amb un guia com en Paco. Va començar la seva explicació fent referència als orígens del primer hospital de la ciutat, situat al que ara es coneix com a carrer de les Coques, situat fora de les muralles medievals de la capital tarragonina entre els segles XIII i XIV, construït per ordre de l’arquebisbat tarragoní. L’emplaçament extramurs del primer centre sanitari de la ciutat, conegut amb el nom d’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, es deu bàsicament a un tema d’higiene, i per prevenir que les infeccions i malalties s’escampessin per la ciutat sense control.

Aquest primer hospital era reservat per als més necessitats, ja que els grans senyors o tenidors, podien disposar dels metges a domicili sense problemes. Pel que fa a les tècniques sanitàries, els professionals de l’època seguien les directrius dels primers metges grecs de l’època clàssica, aplicant les sagnies amb sangoneres, entre altres tractaments per guarir els més necessitats. Amb el pas del temps i el creixement de Tarragona, l’antic hospital va quedar en desús i va passar a ser habitatges, fins que l’any 1995 s’hi va establir el Consell Comarcal del Tarragonès, com coneixem actualment.

La visita guiada a la plaça de les Cols

La següent parada de la visita la vam trobar a la plaça de les Cols, però abans vaig aprofitar per apropar-me a en Paco, qui em va explicar que fa més de vint anys que fa de guia, en diferents visites per la ciutat. No perd l’oportunitat de fer alguna broma o algun acudit, resolent alguna qüestió dels assistents a la visita. “Si no fes divertides les visites, la meva feina no m’engrescaria, ni seria bona per vosaltres”, em va admetre. Seguia guanyant-me per moments.

Un cop a la plaça de les Cols, un dels indrets tarragonins més simbòlics, ens va explicar diferents anècdotes i fets històrics del segle, com la rivalitat entre l’arquebisbe de l’època i Pere el Cerimoniós, ja que l’Església controlava Tarragona i el rei volia reclamar una sèrie de terres propietat de l’arquebisbat. La llegenda diu que en un somni del monarca s’hi va aparèixer Santa Tecla i li va clavar una bufetada, ordenant-li que deixés en pau els dominis de l’arquebisbat i deixés les coses tal com estaven. El rei del bon carxot es va despertar i va deixar les propietats tal com estaven, renunciant al control de la ciutat.

La següent parada va ser la plaça de la Font, coneguda anteriorment com a plaça del Corral, en l’època medieval. L’expansió de la ciutat es va produir direcció Rambla Vella. Amb aquest creixement demogràfic, va ser necessari construir un nou hospital, encarregat pel cardenal Cervantes, de nou fora dels murs de la ciutat. Aquest centre hospitalari seguiria vigent fins als nostres dies, sent un dels centres referència en l’àmbit de la salut de la demarcació de Tarragona, tal com coneixem en l’actualitat.

Tovar mostrant imatges de l’hospital

Abans de conèixer una de les zones més desconegudes de l’hospital nou, Paco ens explica una nova curiositat. I és que a la façana de l’entrada de l’antic centre, no trobem cap referència a la patrona, tal com sí que es pot trobar en totes les edificacions que ha realitzat l’Església a la ciutat, sinó que trobem el segell de Tarragona, amb la senyera ondulada característica. Això es va donar, ja que el terreny on es va construir, era de propietat municipal i tot i que la ciutat era controlada per l’arquebisbat, hi havia terrenys propietat de l’ajuntament.

Un cop dins del pati, vam poder conèixer les restes de l’antic hospital medieval, on s’ubica l’actual centre, a banda de l’antiga zona d’urgències i quiròfans dels anys setanta, zona que ha quedat ja en desús des de l’any 1993, amb la millora i ampliació del nou centre hospitalari.

Amb les últimes anècdotes a l’antiga sala de relax dels professionals mèdics vam posar el punt final a la visita. Una activitat que s’hauria de donar més habitualment, tenint en compte l’època actual, on la incertesa marcada per la maleïda pandèmia fa que els tarragonins no podem viure les festes patronals com ens agradaria. Gràcies a en Paco i a la Xarxa Santa Tecla vaig poder conèixer parts de la història de la ciutat que no hauria pogut descobrir, sobretot abans de la pandèmia. “Santa Tecla gloriosa, mare dels tarragonins”, diu la dita. Jo dic: “Visca Santa Tecla!”.

VÍDEO

PUBLICITAT








Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Premium WordPress Themes Download
Premium WordPress Themes Download
Download Premium WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
free download udemy paid course