29. Setembre 2023

SANDRA RAMOS: En dos anys s’ha vist que Ricomà no té ni projecte ni lideratge

Iniciat el nou curs polític, cal fer una anàlisi acurada de la situació de Tarragona. Conversem amb Sandra Ramos, portaveu del PSC tarragoní, el partit cap de l’oposició al plenari de la capital qui ens fa una valoració del nou pacte de govern “sense direcció ni coordinació”. Des del partit socialista veuen amb preocupació alguns temes, com la neteja, la mobilitat i la possible pèrdua de fons europeus que donarien una empenta a alguns equipaments, com és el Banc d’Espanya. En definitiva, una entrevista on no defuig cap qüestió i analitza tots els temes de l’actualitat tarragonina.

Quin balanç fan des del PSC dels quatre mesos del nou govern?
Doncs sembla mentida, però el fet de tenir més mans dins el govern no els ha ajudat a fer una millor gestió. Aquest govern és més inestable, i la sensació és que els regidors de govern no tenen cap direcció ni coordinació entre ells. Cadascú gestiona el seu ‘corralet’. Tothom busca el seu titular per la seva banda. També passa dins del grup municipal d’ERC entre els seus regidors, que cadascú busca el seu protagonisme. Ara aquest fet és més evident i crec que hi haurà xocs importants, com per exemple entre CUP i Junts.

Com valora el nou pacte de govern?
Va ser un pacte ‘in extremis’, trencant amb els comuns, però mantenint Hermán Pinedo, un pacte a la desesperada perquè evidentment necessitaven mans -tot i que sembla que no els hi estan servint de gaire cosa- però no és un govern cohesionat i es nota moltíssim. I ens preocupa molt. No hi ha il·lusió.

La llista d’ERC no estava preparada per governar i el temps ens ha donat la raó

La sensació és que és un govern a la deriva? És irreconduïble aquesta situació?
No sé sí aquesta situació es podrà reconduir fins al 2023. Han comès la irresponsabilitat de governar sense saber què vols fer amb la ciutat que governes. Sempre hem dit que la llista d’ERC no estava preparada per governar i el temps ens ha donat la raó. Hi ha persones dins del govern que estan sobrecarregades de treball i això els impossibilita a fer un seguiment acurat de certes competències i altres persones no gestionen tantes àrees i això denota que no era una llista preparada per governar. No hi ha un projecte de ciutat. Dos anys després del començament del mandat ha quedat demostrat. El cas del Banc d’Espanya, la inseguretat, la ciutat està més bruta que mai… etc.

Sandra Ramos, al pati Jaume I a l’Ajuntament

On creuen, des del PSC, que està portant la ciutat aquest govern?
Aquest govern no té cap rumb fix. Han continuat per inèrcia projectes que ja estaven previstos en l’anterior mandat, però no es veuen nous projectes, ni es percep cap nou impuls, ni que s’estiguin aprofitant noves oportunitats. Veiem difícil també que puguin atreure grans projectes -un exemple seria atreure projectes a través dels fons europeus-. El fet també d’aturar projectes que ja estaven adjudicats -Banc d’Espanya- fa que es generi molt poca confiança.

Creu que la ciutat ha perdut el lideratge territorial?
Hem perdut claríssimament el lideratge territorial. Comencen a passar-nos la cara tots els municipis de la demarcació, ja no només Reus. Un exemple és el lideratge en l’àmbit esportiu que ha agafat Salou, on teníem totes les de guanyar després de l’herència dels Jocs Mediterranis. Vila-seca és un altre bon exemple. En canvi Tarragona va a menys. L’alcalde s’ha vist que no té capacitat per liderar cap projecte territorial, quan ara és el moment de parlar d’àrea metropolitana per resoldre temes com el del transport al territori. Però estem parlant d’un alcalde que va renunciar a l’escó a la Diputació, un espai on es tracten tots aquests temes i creiem que és una errada. Tot va lligat. Sense projecte de ciutat no hi ha capacitat de lideratge.

Estem cansats de veure consellers i conselleres prometent coses que després no es faran

Com es recupera aquest lideratge?
Amb gent capacitada per liderar. Hi ha persones que tenen aquesta capacitat i altres que no la tenen. L’alcalde Ballesteros era una persona amb una gran capacitat per liderar projectes i de posar d’acord a tots els municipis, com en el cas del Corredor del Mediterrani. Aquesta és una capacitat que tens o no tens, i l’alcalde Ricomà no la té. Mentre sigui alcalde, serà difícil poder recuperar el lideratge. No s’enfronta a la Generalitat per defensar els interessos de la ciutat. Estem cansats de veure consellers i conselleres prometent coses que després no es faran. No ens ha servit de res que l’alcalde de la ciutat i el president de la Generalitat comparteixin partit, perquè en dos anys no hem vist cap avenç amb els temes que tenim enquistats amb la Generalitat.

Per tant, amb tots aquests factors, és viable una moció de censura?
És un tema que ara mateix no està sobre la taula. Perquè ara el que tenim damunt són ordenances i pressupostos municipals, són els principals reptes que tenim. Veurem que passa amb aquests temes.

La moció de censura no està sobre la taula, però els escenaris canvien i tot pot passar

No la descarten?
Jo no sé fer anar les boles de vidre (rialles), mai sé que pot passar en un futur. Ara mateix no és un tema que estigui sobre la taula, no hi ha cap conversa, però evidentment si els pressupostos no s’aproven, s’obre un nou escenari. No es pot descartar res al 100%. No és una prioritat i no està sobre la taula. Creiem que els mandats municipals s’han d’esgotar, pel bé de l’estabilitat de la ciutat. Però estem en moments convulsos. Un exemple és a Cambrils, on la situació també era de certa paràlisi i insostenible.

I sembla que a Badalona també
També
. Tot i que no compararia la situació del senyor Garcia Albiol amb la del senyor Ricomà. Ara bé, també li asseguro que si demà li troben al senyor Ricomà una societat o una empresa ‘offshore‘ a algun paradís fiscal, crec que els seus socis de govern serien els primers a demanar una moció de censura. No és comparable. La moció de censura no està sobre la taula, però els escenaris canvien i tot pot passar.

El que no farem serà aprovar uns comptes que no siguin bons per la ciutat, crec que seria molt irresponsable

Hi haurà un bloqueig als pressupostos per part del PSC o es mirarà pel bé de la ciutat?
Ho planteja com una dicotomia que no sé si és real. Nosaltres el que no farem serà aprovar uns comptes que no siguin bons per la ciutat, crec que seria molt irresponsable. El que sí que ens agradaria seria poder veure’ls, que encara no ha passat.

Encara no han vist cap proposta?
Hem tingut una primera presa de contacte amb el regidor Fortuny, on es va explicar a grans trets que els pressupostos serien similars als de 2021 i que no hi hauria gaire marge de maniobra. El que interpretem que ens estava dient és que la seva capacitat i voluntat de negociar els pressupostos no és gaire elevada. És la segona vegada que podran fer ús del romanent, és una cosa històrica, que no s’ha donat mai. El senyor Fortuny té les seves prioritats de què fer o no fer amb aquest romanent. Nosaltres li demanem, com ja vam fer l’any passat que una previsió de l’ingrés ja sigui incorporat al debat pressupostari. Creiem que anirem pel mateix camí i no ho aconseguirem.

Ens pot avançar alguna proposta del PSC pels pressupostos?
Hi ha diversos temes. Creiem que s’ha fet molt poc esforç en els plans d’ocupació municipal. D’altra banda, ens sembla que no s’estan destinant els fons del romanent, en una època complicada, allà on realment han d’anar. Els plans d’ocupació és una ajuda directa per als tarragonins. Un altre tema que ens preocupa és el Banc d’Espanya i que passarà. Ens veiem a venir que perdran els 2 milions dels fons FEDER.

Ja ho va afirmar en una entrevista en aquest mitjà el mateix regidor Fortuny
Exacte. I creiem que encara som a temps que no es perdin aquests diners. Vostè preguntava cap on va Tarragona? Cap on ha d’anar si tenim un projecte clar per un equipament, que ja compta amb una part dels fons per fer-ho i ho deixes perdre… És al·lucinant i així ens va.

Cap on va Tarragona? Cap on ha d’anar si tenim un projecte clar per un equipament, que ja compta amb una part dels fons per fer-ho i ho deixes perdre…

Com veu l’estat de la mobilitat a la ciutat?
Doncs sembla que hi hagi una guerra entre l’EMT, el senyor Fortuny, i el senyor dels patinets, el regidor Puig. Falta una política coordinada de mobilitat en aquesta ciutat i s’està fent una aposta errònia amb els carrils bici. És obvi que s’han de fer, però potser se’ns està anant de les mans i en canvi quin esforç s’està fent amb els autobusos? Moltes famílies no poden fer ús dels patinets o les bicis en la seva vida diària i necessiten un servei de bus a l’alçada per no agafar el cotxe. Trobem a faltar, ja no la gratuïtat del servei de bus, que vam defensar; sinó una estació intermodal a l’antic Aparcament Battestini per millorar la freqüència de les línies i la connectivitat. D’altra banda no s’ha renovat la flota d’autobusos durant 2021. Estem esperant a veure què passarà amb els busos d’hidrogen verd, però estàs fent ús de molts vehicles antiquats.

Vizcarro i Ramos en un moment de l’entrevista

Un dels objectius del regidor Fortuny és la Vall de l’Hidrogen Verd
Sí, però aquest projecte on no només hi ha l’Ajuntament. Està format per un gran nombre d’empreses implicades i amb el lideratge de la URV, perquè si no el tirava endavant la universitat, no ho feia ningú. Però és que no hem d’apostar-ho tot només en aquest projecte. No sabem si tots els autobusos de la ciutat funcionaran amb hidrogen d’un dia per l’altre. Però aquí hi havia un compromís per renovar la flota, un cop acabat el contracte de lísing de l’era Nadal, que ens ha obligat a pagar i fer ús d’uns autobusos que estan vells i segrestats per aquest contracte.

La gent diu que la ciutat està bruta. S’està gestionant bé Neteja?
La ciutat està bruta, és un fet. No sé quina relació tenen amb l’empresa que s’encarrega del tema, però el que realment és greu és que el 2023 s’acaba el contracte del servei de Neteja. Es tracta del contracte més important de la ciutat, 22 milions d’euros que se’n van en recollida d’escombraries i neteja. Per poder tramitar un projecte d’aquest tipus, necessites temps. Des del primer dia ho vam avisar al govern. Encara no s’ha licitat ni el plec de prescripcions tècniques. Amb molta dificultat s’arribarà a 2023 amb un contracte de neteja que s’adeqüi a les necessitats actuals de la ciutat. Tot això canvia. Ara ja no tens gairebé contenidors soterrats, tots són de superfície. Potser ara no cal invertir tant en la recollida i es pot invertir més en la neteja dels carrers. També preocupa que es parli de municipalitzar algun d’aquests serveis perquè què passarà amb els treballadors de la neteja de Tarragona? Són moltes famílies, s’ha d’anar amb compte. Tot el que no sigui tenir un contracte de la Neteja a temps, serà perdre diners per aquesta ciutat.

S’han de buscar solucions i alternatives a la seguretat, no val posar el cap sota l’ala i dir que les dades diuen no sé què

Una altra de les qüestions és la inseguretat a la ciutat, Tarragona és més insegura ara?
Tarragona és més insegura avui del que ho era fa dos anys. És una obvietat. No ens agrada l’actitud del govern de ficar el cap sota l’ala i escudar-se amb les dades dels cossos policials, perquè hi ha casos on es genera aquesta inseguretat que no es veuen reflectits. Aquí el que preocupa és la incoherència amb què es tracta aquest problema. Un cas és Rancho Grande al Serrallo, vas muntar un macrooperatiu per desallotjar uns okupes d’un barri, que no tenen més alternativa que seguir ocupant, i has traslladat aquest problema a altres zones de la ciutat. Aquest operatiu només val pel Serrallo? No val per Torreforta, o el barri del Port? S’han de buscar solucions i alternatives a la seguretat, no val posar el cap sota l’ala i dir que les dades diuen no sé què.

Com valoren la caiguda del POUM?
També hem de reconèixer que aquest alcalde no ha tingut massa sort. Hi ha una sentència judicial que suspèn el POUM, això que no es pot atribuir a ningú. El que sí que no ens agrada és que davant d’aquesta situació, la primera reacció sigui d’alegria perquè així ens carregarem els plans parcials que no ens agraden i que ja estaven aprovats en l’anterior POUM. Fa més d’un any que no tenim aquest pla urbanístic. Encara no s’ha obert un debat sobre com s’ha de treballar aquest pla. Sabem que un POUM no es pot fer en dos dies. Tenen una base bona en l’anterior pla, s’ha d’obrir debats i canviar algunes coses. Però fem-ho ja. El govern crec que no té massa interès a obrir un debat, perquè entre els socis hi ha posicions totalment enfrontades. Però aquest no és un motiu per posposar-lo.

Sobre Santa Tecla, la regidora Solé va afirmar que els hostalers estaven polititzats
La regidora Solé, que no fa massa que exerceix el seu càrrec, hauria de pensar una mica més les seves reflexions quan les diu. Els hostalers de la plaça de la Font no estan polititzats, el que estan són espantats perquè la situació ha estat dura i han aguantat com han pogut. Sembla que ni ella ni l’alcalde s’hagin reunit amb ells per conèixer la seva realitat. Durant les festes de Santa Tecla fan molts diners i l’activitat, des que acaben les festes fins Setmana Santa, baixa. Si amb una Santa Tecla que ja és fluixa i s’organitza de manera que els bars de la plaça no puguin treballar, tenim un problema. Havien d’haver arribat a un consens amb els bars. I el balanç de les festes en general és que han estat les festes de les teles negres. Creiem que s’havien d’haver organitzat de manera que fossin més accessibles per la ciutadania. Hi ha hagut molta gent que s’ha queixat, i han tingut els seus motius.

Això ho diu un equip de govern que contracta advocats integrats en la seva llista municipal per defensar l’Ajuntament en segons quins casos

En una entrevista en aquest mitjà, Inés Solé Afirmava que només calia veure qui era l’advocat dels hostalers per veure que estaven polititzats
Això ho diu un equip de govern que contracta advocats integrats en la seva llista municipal per defensar l’Ajuntament en segons quins casos. Els representa perquè serà un bon advocat. Els empresaris amb els seus diners contracten l’advocat que volen i si el van triar com a portaveu serà perquè el troben competent o que sap defensar bé els seus interessos. A mi em preocupa més que amb diners públics es facin contractes menors perquè sigui un senyor de les llistes d’ERC que porti la representació legal de l’Ajuntament en diferents casos. Això sí que em preocupa.

La portaveu socialista a la plaça dels Sedassos

Quin és l’objectiu que s’estan marcant des del PSC de cara a 2023?
L’objectiu és recuperar l’alcaldia de Tarragona, pel bé de la ciutat. És evident que aquesta ciutat ara mateix no està avançant i l’única alternativa de govern és el PSC. És l’únic partit que està preparant un projecte de ciutat adaptat a les noves realitats i necessitats dels ciutadans. Som l’única esperança perquè la ciutat tiri endavant. La gent troba a faltar el lideratge del PSC, el bon govern i el seny que el partit li posa a les coses. Un dels problemes d’aquest govern és que tenen una visió parcel·lada del que és la ciutat. Nosaltres tenim una visió global de Tarragona.

Estan treballant amb qui serà el candidat? Hi ha alguna cosa decidida?
No, nosaltres ara celebrarem un congrés extraordinari del PSC que escollirà Salvador Illa com a primer secretari del partit. Després s’obrirà el període de primàries per les grans ciutats de Catalunya. Però ara mateix això és anecdòtic. És el que més crida i genera molta expectació, però nosaltres estem treballant en el nostre projecte i amb un bon equip de treball. Aquestes dues combinacions ens faran imparables el 2023.

Vostè es presentarà per ser candidata?
Com he dit abans, em sembla molt més interessant la perspectiva de formar part d’un equip i aquest sigui potent, que no pas d’encapçalar el projecte. No és que sigui rellevant ara mateix.

Plena confiança en la justícia, no sabem com afectarà o no, però no ens preocupa, sincerament

Com ha estat l’entrada de Rubén Viñuales al PSC?
Ha estat de manera molt natural. Ens coneixem des de molt abans que entrés a Ciutadans i és un home de pensament socialdemòcrata, que havia votat al PSC en moltes ocasions i que va entrar al partit taronja amb el conflicte amb el procés i la independència de Catalunya. L’entrada ha estat molt natural, ha estat molt ben acollit i que és una persona amb la qual és molt fàcil treballar. Està fent molt bona feina treballant al Parlament i estem treballant de forma coordinada. La valoració és molt positiva.

Afectarà el judici del cas Inipro al PSC de cara a les eleccions, o forma part del passat?
És una cosa que està en mans de la justícia. Nosaltres tenim plena confiança en la justícia, creiem en la innocència de tots els companys i les companyes que s’han vist afectades per aquest cas. És una acusació molt injusta i que va aturar programes molt importants que després han acabat afectant la ciutadania. Programes de mediació i d’integració social que ha provocat que s’aturin molts projectes. Plena confiança en la justícia, no sabem com afectarà o no, però no ens preocupa, sincerament.

PUBLICITAT

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes
udemy course download free