RUBÉN VIÑUALES: Si sóc alcalde, m’ocuparé personalment de la seguretat de TGN

El misteri s’ha dissipat i els rumors s’han confirmat. Rubén Viñuales ja és l’alcaldable del PSC a l’Ajuntament de Tarragona. Fa 10 anys que va arribar a la política activa de la mà de Ciutadans, partit on era conegut com el ‘rojillo’. La seva carrera ha anat in crescendo. Ha deixat el partit taronja per liderar la candidatura del PSC al Parlament de Catalunya. Salvador Illa l’ha convertit en el seu ‘nen protegit’. De fet, l’ha nomenat ‘conseller de Justícia’ del govern alternatiu. Rubén Viñuales, tarragoní de 38 anys, és advocat de professió i pretén ser el primer alcalde provinent dels barris de Ponent. És carismàtic, familiar, afable i proper. Després de les seves filles, Tarragona és la seva gran passió. Demana una oportunitat als tarragonins per poder governar una ciutat que està abandonada per l’equip de Pau Ricomà. Viñuales, en aquesta entrevista, explica, a grans trets, com veu l’actualitat política municipal i fa algunes propostes. Diu que s’hi deixarà la pell per Tarragona i que s’enfrontarà a qui sigui i on sigui per defensar la potencialitat i la marca de la ciutat. Critica la manca de lideratge de Pau Ricomà, lamenta l’absència de diàleg i diu que la incapacitat del govern de coalició està fent bo a l’alcalde Ballesteros. “Jo vull ser l’alcalde de Tarragona i no m’importa si els tarragonins són o no independentistes. Segur que tots volen una ciutat millor. Això no va d’estelades…”. 


Acaba de ser proclamat alcaldable del PSC a Tarragona. Què sent?
Il·lusió i molta responsabilitat. Estic content i em dóna força veure la unitat del partit.

Vol dir que aquesta unitat és natural o un xic forçada? No hi haurà cap fractura?

Rubén Viñuales durant l’entrevista

De moment no la veig. Vostè sí? Això no vol dir que tothom pensi el mateix. Cadascú té la seva opinió i la pot expressar com i quan vulgui. No amenacem a ningú. El PSC és un partit que es reforça davant les adversitats i quan es tracta de lluitar pels interessos de la ciutat i dels tarragonins.

Quina és repte ara mateix?
Buscar relleu a Pep Fèlix Ballesteros. Sabem que no és fàcil perquè ell va ser alcalde durant 12 anys. Ell va ser un gran alcalde i ja gent ja comença a adonar-se que era un alcalde que estimava Tarragona.

L’alcalde de Tarragona no s’ha de preocupar si els seus veïns són o no independentistes, ha d’estar preocupat si es troben a gust a la ciutat i si l’estimen

Davant de tanta unitat es podria interpretar que vostè ha aconseguit anul·lar els possibles aspirants a alcaldables?
Tenim primàries i es podia presentar tothom. No anul·lem a ningú. La família socialista vol fugir de les polèmiques i unir-se a un projecte guanyar engrescador i guanyador que és de tots, però que tinc la sort de liderar-lo jo. Jo intentaré respondre a aquesta confiança amb una victòria.

I que s’ha fet amb aquells que el consideraven un ‘jaquetetes’ (va canviar Ciutadans pel PSC)?
M’encanten aquestes expressions chequianes. (riu) Des del primer dia, encara que vostè no s’ho cregui, vaig sentir i notar suport i escalf. A ningú se li escapa que jo he practicat des de sempre la socialdemocràcia. De fet, quan vaig afiliar-me a Ciutadans, els seus estatuts deien que es tractava d’un partit socialdemòcrata.

El seu color sempre ha estat més el rosa que el taronja… oi?
Sí. De fet, a Ciutadans em deien el ‘rojillo’.

Abans parlava de rellevar a Ballesteros. No hauria d’estar més preocupat en substituir a Pau Ricomà de l’alcaldia?
Parlava en clau interna. És obvi que el PSC està bolcat en intentar recuperar la ciutat i canviar la vida, a millor, de molts tarragonins.

El Sr. Pau Ricomà no és la persona adequada per liderar aquest projecte i de fer vibrar la ciutat

Què pensa de Pau Ricomà com a alcalde?
És una persona per qui nodreixo afecte personal, però és molt ineficaç com a alcalde. L’actual govern de municipal és un guirigall. Tarragona necessita un líder, un ajuntament fort… Tarragona no ha de ser només una ciutat. Ha de liderar un territori. L’àrea metropolitana de Tarragona no pot ser una idea, ha de ser una realitat liderada per Tarragona que és la capital per història, per població, per la importància econòmica… El Sr. Pau Ricomà no és la persona adequada per liderar aquest projecte i de fer vibrar la ciutat.

Per què?
Pau Ricomà pot tenir moltes virtuts, però el lideratge no és el seu punt fort.

Quina és la diferència entre vostè i l’actual alcalde?
Deixaré que sigui els altres a valorar-me, però li puc assegurar que, si sóc alcalde, em deixaré la vida per la meva ciutat i per posicionar-la allà on es mereix. Hem de crear un projecte que sigui capaç d’explotar el gran potencial que té Tarragona i la seva gent.

Això són frases fetes…
Jo em comprometo a enfrontar-se a qui sigui i on sigui per defensar el model tarragoní i per la nostra ciutat aconsegueixi les fites que es planteja i es mereix.

Això no ho fa el Sr. Ricomà?
No. El Sr. Ricomà és una persona desconeguda. No lidera, no el coneixen, ni té la capacitat necessària per enfrontar-se (a aliens i a propis) en defensa de la seva ciutat…

Al Parlament em diuen el Revilla de Tarragona perquè estic obsessionat per la meva ciutat

Home, el veig que es presenta com el ‘salvador de la pàtria’, una mena del ‘rei del mambo‘…
Déu me’n guard. No vull que em coneguin a mi com a Rubén Viñuales, vull que em coneguin com a representant màxim i defensor de Tarragona.

Defensa Tarragona des del Parlament?
Alguns diuen que sóc molt pesadet perquè sempre estic parlant de Tarragona. Em diuen el Revilla de Tarragona perquè estic obsessionat per la meva ciutat. Ser de Tarragona és un honor i un privilegi.

Quin programa oferirà als electors?
El PSC vol potenciar la riquesa, buscant estratègies per generar llocs de treball, apostarem de forma consensuada per una reforma de l’administració local perquè sigui més àgil i menys burocràtica. Crec que hauríem de treballar de valent per fer valdre el nostre patrimoni turístic que és riquíssim. Hem d’aconseguir generar una indústria del turisme i riquesa cultural en tots els àmbits. Tenim grans i meravellosos artistes que estan desaprofitats i no s’ho mereixen. Ens preocupa la qualitat de vida de la nostra gent, la sostenibilitat de la nostra ciutat, que sigui verda, progressista, amable, ecologista… Ens agradaria en definitiva que es visqui bé a qualsevol punt de la ciutat. Hem d’esforçar-nos entre tots per aconseguir recuperar el sentiment de pertinença de ser tarragoní i evitar l’existència de tarragonins de primera i de segona.

El problema és que el govern de Pau Ricomà actua com si tingués majoria absoluta i sense humilitat

M’està parlant de polítiques socialdemòcrates…
No estaria on estic sense aquestes polítiques. Vaig poder estudiar Dret perquè la universitat era pública i els meus pares eren de classe mitjana tot i venir d’una de les zones no riques de Tarragona com és Ponent. Hem de lluitar contra l’exclusió social i tot allò que ens separi com a poble. Qui no vol una ciutat oberta a les oportunitats? Tarragona ha de pujar als trens i al de la modernitat fa temps que no hi pugem. Un dia serà massa tard…

Vostè diu que li agradaria ser el primer alcalde de Ponent…
Jo estimo el meu barri i de vegades veig que no se’l tracta bé. Jo vull ser l’alcalde de tota Tarragona. Seria superar una barrera psicològica. Que un noi creat a Camp Clar pugui arribar a ser alcalde de la seva ciutat té molts significats. Necessitem símbols i exemples. Si ho aconseguim tots els pares i mares que viuen a Ponent, indistintament de la seva situació econòmica i social, podran dir als seus fills que amb esforç tot és possible.

El govern de Ricomà té alguna zona de Tarragona abandonada?
Pau Ricomà, en la campanya del 2019, parlava de la ciutat dònut. Aleshores ja ens estava dient quina ciutat volia projectar. Ell pensa només pensa en el centre. S’oblida que Tarragona està conformada amb grans barris.

Vostè té moltes idees i molts projectes, però com es pagarà tot això?
Tarragona, malgrat tot, té una capacitat d’inversió d’uns 10 milions d’euros a l’any. Tarragona és un transatlàntic que va molt lent. Haurem de ser bons i eficaços a l’hora d’atraure inversors i de vendre’ns al món. Totes les ciutats del nostre entorn estan creixent i Tarragona per què no? És trist que els nostres fills, amics o coneguts hagin de marxar fora, malgrat la seva excel·lent preparació i formació, perquè no se senten cuidats ni tinguts en compte. A Tarragona no es cuida el jovent. No hi ha oferta de lloguer i els preus són prohibitius. No pot ser que els tarragonins se’n vagin a viure a Vila-seca, a Altafulla, Reus o a Salou.

Si jo tinc la confiança dels tarragonins per ser alcalde, jo portaré la Regidoria de Seguretat Ciutadana

Quin és el motiu d’aquests desplaçaments?
Perquè Tarragona no creix ni ofereix oportunitats. El govern de Ricomà no vol que Tarragona creixi. El PP10, que és una obra de Ballesteros, implica 400 habitatges de protecció oficial i el Sr. Ricomà ho volia aturar. Hem de pensar en gran, però això és impossible si tenim governants que pensen estan en clau de poble. Tarragona ha de ser la capital.

Es considera un Tarragoní de Tota la Vida (TTV)?
No. És un terme que no m’acaba d’agradar. Té un punt excloent. Tarragoní és tot aquell que hi viu i se sent de Tarragona. Hi ha que ha vingut de fora i estima i té cura de la nostra ciutat com ningú.

Encara no li he sentit a parlar de seguretat. No és important?
Si jo tinc la confiança dels tarragonins per ser alcalde, jo portaré la Regidoria de Seguretat Ciutadana. Crec que això li pot donar pistes de la importància que té la seguretat pel meu projecte de ciutat. Jo portaré la seguretat de la ciutat. No vull fugir d’estudi. És un dels temes que més preocupa la ciutadania. Si una persona no se sent segura, la resta de les necessitats no té sentit. No podem viure a por. De què serveix una zona verda i una ciutat bonica i moderna si es respira inseguretat als carrers? Sense ordre no hi ha progrés.

L’alcalde Ricomà va ser regidor de Cultura i Turisme…
En la pregunta està implícita la resposta de com és el Sr. Ricomà. Qui està content amb la Cultura de la ciutat? Turisme? Haurà de tornar diners perquè no ha sabut gastar la partida pressupostària destinada a promoció turística. Aquest fet posa de manifest l’eficàcia del Sr. Ricomà com a governant.

El Sr. Ricomà és una persona desconeguda. No lidera, no el coneixen, ni té la capacitat necessària per enfrontar-se (a aliens i a propis) en defensa de la seva ciutat…

Per què ha dit abans que el govern liderat per Pau Ricomà és un guirigall?
Per explicar-ho cal fer un flashback: el PSC guanya les eleccions, ERC pacta amb els Comuns on acorden que Ricomà governarà amb el suport extern de la CUP i de Junts. Més tard, incomprensiblement, l’alcalde fa fora els Comuns per entrar Junts i la CUP, però es queda un dels Comuns. El govern es queda en minoria, la qual cosa implica que no pugui aprovar pressupostos ni mesures estrella com els Consells de Districte… Algú entén aquesta estratègia? Tarragona no necessita aquest espectacle. Necessita un govern fort i eficaç.

I aquest govern és del PSC?
Sí. Tenim experiència de governació i estimem la ciutat. Ja no poden enganyar la gent. ERC es va presentar com l’alternativa i el canvi. On estan? Des que està el Sr. Ricomà governant s’ha vist alguna millora a Tarragona? Té problemes amb els seus socis de govern i això repercuteix en la ciutat. No es fa res perquè els socis de l’alcalde Ricomà no s’enfadin.

Per cert, si guanya les eleccions i pot governar com gestionarà els funcionaris?
Amb empatia, convicció que tot és millorable i escoltar-los. No podem diabolitzar els treballadors municipals. Hi ha excel·lents professionals. Jo confio en els funcionaris i en la seva voluntat de servir (i bé) la seva ciutat. Però ells també necessiten líders forts i empàtics. Les reformes de cara a la modernització hauran de ser consensuades sempre pensant en oferir un òptim servei a la ciutadania. El govern del Sr. Ricomà pren decisions de forma unilateral.

Suposo que vostè és conscient que és molt fàcil parlar des de l’oposició… Pau Ricomà ha hagut de gestionar diferents situacions imprevisibles com potser la tempesta, la pandèmia…
Durant la pandèmia vam aprovar tots els modificatius de crèdit sense preguntar ni complicar… Per a nosaltres, el primer és Tarragona i la seva gent. Però, el problema és que el govern de Pau Ricomà actua com si tingués majoria absoluta i sense humilitat. Jo només demano a la gent que em doni l’oportunitat de poder demostrar la meva capacitat per liderar la ciutat.

Venim d’un govern socialista també complicat. Hi havia alguna paràlisi o no?
Si comparem el que va fer el Sr. Ballesteros i el que ha fet el Sr. Ricomà li puc dir que Ballesteros és Kennedy al costat de Ricomà.

Ser ambiciós no té res de dolent. Si aquesta ambició té vocació de servei públic, on està el problema?

El Sr. Ballesteros està imputat…
Ja veurem com acaba tot això. De vegades l’important és com acaben les coses i no com comencen.

El govern actual va demanar la dimissió de Ballesteros i de Begoña Floria per la seva imputació en el cas Inipro. Paula Varas està imputada en el cas Tarragona Ràdio i el govern fa el suec…
El Sr. Ricomà també va estar imputat i per part del Sr. Ballesteros no es va dir res. Vam respectar la presumpció d’innocència. Aquesta és la diferència entre el PSC i ERC.

Quin tipus d’alcalde li agradaria ser?
Que estimi i lluiti fins a l’extenuació per la seva ciutat. Tenim molts exemples com pot ser Núria Parlon, Xavi Amor, Josep Poblet, Pasqual Maragall i els alcaldes de Bilbao o Màlaga.

I quina Tarragona vol, però no divagui…
Vull una Tarragona on es visqui bé. No oblidem que les ciutats són per viure. M’agradaria aconseguir que la gent estigui orgullosa de viure aquí per diferents factors.

Tarragona és una ciutat independentista?
No, tampoc m’importa. La gent ha de defensar la seva ideologia i model de país com cregui més convenient i això no està renyit amb cuidar i estimar la ciutat on viu. L’alcalde de Tarragona no s’ha de preocupar si els seus veïns són o no independentistes, ha d’estar preocupat si es troben a gust a la ciutat i si l’estimen. Les eleccions del maig del 2023 no van d’estelades, van de millorar la ciutat i la qualitat de vida dels tarragonins, independentment del seu color polític.

Sacrificar la meva vida professional per Tarragona no em dol

Què diria a aquelles persones que pensen que vostè és un ambiciós amb exagerada ànsia de poder?
Escolti, ser ambiciós no té res de dolent. Si aquesta ambició té vocació de servei públic, on està el problema? Jo no sóc polític professional. Jo sóc un advocat autònom, no sóc funcionari… Per dedicar-me a la política he de deixar la meva feina…

I per què ho fa, no està obligat a fer-ho?
Estic enamorat de Tarragona. És la meva passió. Sacrificar la meva vida professional per Tarragona no em dol. Si els tarragonins volen que jo sigui el seu alcalde, faré una interrupció en el meu despatx i després hi tornaré.

Jo confio en els funcionaris i en la seva voluntat de servir (i bé) la seva ciutat. Però ells també necessiten líders forts i empàtics

Quant de temps li agradaria ser alcalde?
No penso en això. Ara mateix sóc aspirant. Però també és cert que no pots ni és sa estar tota la vida governant.

Amb qui no pactaria mai si guanyés les eleccions?
Amb Vox i la Cup. Són el mateix. Són les dues cares de la moneda. Els dos es retroalimenten.

Serà una campanya crispada?
Per part meva no.

Quines són les línies vermelles?
Respecte mutu, educació i elegància.

Qui pagarà la seva campanya electoral?
Com tots els partits. Tot està inventat.

Està preparat per a ser alcalde?
Sí. Cada dia em preocupo per aprendre més i saber quines són les preocupacions i inquietuds dels tarragonins.

Acceptaria debats amb el Sr. Ricomà?
Clar. I ho desitjo. Un aspirant a alcalde ha de voler debatre. Jo vull combatre ideològicament aquelles persones que jo penso que estan equivocades. No pots fugir del debat. Vull que la gent digui que espera de mi i que aporti idees i projectes.

Qui serà el seu número 2?
Ja hi haurà temps per a parlar de llistes. Treballem perquè els tarragonins estiguin orgullosos i s’identifiquin amb la nostra llista.

Ens sorprendrà?
Espero que sí.

Fa 10 anys que es dedica a la política. Si no és alcalde deixarà l’ajuntament?
Si sóc elegit alcalde deixaré l’escó de diputat.

No podem continuar dient que som d’un poble a prop de Barcelona o al costat de Salou i PortAventura

Quin missatge enviaria a tots els tarragonins?
Que hem de recuperar la il·lusió. Tarragona no és una ciutat qualsevol. És una gran ciutat i val molt. Fa 2.000 anys Tarragona ja era una gran ciutat. Va ser capital de l’Imperi Romà.

I ara…?
El pitjor de tot és que som conscients del potencial de la nostra ciutat, però tenim un govern que no s’ho creu. Tenim un sentiment d’inferioritat que cal derrocar-lo. Hem de sortir davant el món traient pit i dir que som de Tarragona. No podem continuar dient que som d’un poble a prop de Barcelona o al costat de Salou i PortAventura. Hem de sortir demanant pas, mai permís. Som tarragonins, la segona capital més important de Catalunya. Hem de canviar l’actitud.

No pactaria mai amb Vox ni amb la Cup. Són les dues cares de la moneda

Però l’actitud no ho és tot…
El meu pare diu que el 95% és actitud i la resta… esforç i un cop de sort.

Reconeix que fora de les nostres fronteres per vendre Tarragona fem servir el nom d’altres municipis ben més coneguts turísticament com pot ser Salou…
Això ho he viscut milers de vegades. Hi ha molta feina a fer.

Quin és el seu pitjor defecte?
(riu) Tinc un munt. Aquesta pregunta l’hauria de fer a la meva dona.

PUBLICITATLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.RCPRESS no es fa responsable de les opinions expressades pels usuaris i col·laboradors. El contingut d’aquestes són a títol personal de l’autor

NOTA LEGAL   |   POLITICA DE PRIVACITAT I COOKIES


Newsletter

Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes Free
free online course